Buiten de kruidentuin worden er enkele kruiden opgenomen tussen de gewone groenteteelt. Ik begin met peterselie en kervel. Vooral peterselie is in de keuken een onmisbaar kruid. Normaal gezien moet je er in slagen dat kruid het hele jaar rond in voldoende hoeveelheid in je tuin te hebben. Wel, bij mij is dat niet zo. De laatste jaren heb ik weinig geluk met de peterselie .xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ik koop gezonde plantjes.
Ze worden heel nauwkeurig geplant in een gegoten putje op een zonnige plaats.
Ik dek ze meteen af met wit of zwart fijnmazig gaas. Ik probeerde reeds alle mogelijkheden van: Hoelang laat je het gaas liggen?
Toch sterven ze vroegtijdig af of komen niet tot volle wasdom. Het gevolg is dat we de winter ingaan zonder peterselie. De vorige jaren bleef er nog wel iets over maar niet voldoende zodat moeder de vrouw mopperde. En dit jaar krijg ik een 0 op 10. Waar ben ik met al mijn ervaring? Ik wilde het probleem op de tuinclub brengen maar juist die zondag riep de familie klaar en duidelijk... wij gaan voor. Eén besluit staat reeds vast. Ik ga terug zelf zaaien want... voordien had ik steeds beter resultaat. Ik doe hier dan beroep op jullie allemaal... Ervaren amateur tuinier in de penarie met perterselie telen. Wie kan er mij goede raad geven? Schrijf naar het mailadres: dalae@pandora.be
Zo moeilijk als het gaat met peterselie, gaat het super gemakkelijk met kervel. De kervel zaai ik in juli of augustus en kan die zelfs houden tot na een niet te strenge winter.
Voor de zekerheid vries ik toch regelmatig het deel in dat anders doorschiet.
Het enige wat ik dus kan verbeteren is, in het voorjaar ook een rijtje zaaien. Dan hoef ik er niet zoveel in de vriezer te bewaren en kunnen we van de lente tot aan de winter verse kervel gebruiken.
Op culinairkookboek.nl ben ik even gaan neuzen en vond ik alvast het volgende:
67 recepten met als ingrediënt kervel. Meer informatie over, en recepten met kervel op ingredienten.nl. Dat belooft hé!
|