Vandaag geef ik jullie een winters recept met wortelen en pastinaak.
(google afbeelding)
Ingrediënten xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
- 1 kilo winterwortelen
- 600 gram pastinaken
- 400 g gedroogde witte bonen of in de plaats bonen uit blik
- 6 uien
- laurierblaadje
- zout, peper, nootmuskaat of in de plaats een bouilonblokje
- mosterd naar smaak
- oude kaas
Bereiding
-laat de witte bonen een nacht weken (minstens 10 uur) in een liter water
-giet het weekwater af en laat de bonen in vers water 45 minuten tot een
uur koken
Om daar tijd uit te sparen neem je bonen uit dozen
-rasp de wortelen en pastinaken en snij ze in stukjes
-pel de uien en snij in stukjes
-voeg de wortelen en de ui bij de witte bonen
-omdat pastinaak veel vlugger zacht kookt voeg je die later toe
(ondervinding). Doe je dat niet dan vind je geen pastinaak meer terug en is
het gewoon een smaakmaker die later gedeeltelijk wegvloeit als je het kookwater afgiet)
-voeg indien nodig nog wat extra water toe
-kruiden met peper, zout, beetje nootmuskaat of een bouillonblokje dat je
door het kookvocht roer
-voeg het laurierblaadje toe
-laten stoven tot de wortelen gaar zijn en giet het water af
-schep mosterd door (naar smaak)
serveer met de geraspte oude kaas en appart klaargemaakt vlees naar eigen goeddunken varkenshaasje of gebakken lamenz. (google afbeeldingen)
Eet smakelijk en durf al eens een recept te interpreteren. Mijn vrouw leest het recept in het kookboek of op het internet slecht één keer en gaat dan vrij als een vogel aan de slag. Ze past aan waar ze dat nodig vind. Bij haar mislukt een gerecht zelden of nooit.