De lijst van vergeten groenten is groot maar er bestaan van langsom meer gegevens over.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Laten we het vandaag hebben over de haverwortel die bijna altijd vernoemd wordt in één adem met de schorseneer.
De haverwortel, (Tragopogon porrifolius) andere benamingen zijn: blauwe of paarse morgenster of boksbaard, ook wel armeluisasperges, witte schorseneren, oesterplant, salsifis en keukenmeidenverdriet genoemd, behoort tot de composietenfamilie (Compositae oftewel Asteraceae).
bloeiwijze van de haverwortel
In tegenstelling tot de schorseneer kan je de haverwortel zowel op lichte als zwaardere gronden telen. Hij houdt van zon, maar kan ook in half schaduw. Je kan het vergelijken met de verhouding tussen wortel en pastinaak.
schorseneer en haverwortel, samen aangeboden.
Meer gegevens:
- Eetbaar gedeelte: wortel, (jong) (gebleekt) blad maar ook de jonge de bladeren. Je kan ze rauw toevoegen aan een slaatje, of bereiden zoals spinazie. Ooit werd haverwortel, evenals de paardenbloem, eikels, pastinaak en chicorei, ook gebrand en leverde dan een koffiesurrogaat.
- zaaien: tweede helft april - plantafstand: 8-10 x 25 cm - zaaidiepte: 2 cm
zaaivoorbeeld in combinatieteelt.
- kiemvermogen: 2 jaar - oogsten: oktober / maart - bodem: lichte en andere gedraineerde grond - bemesting: matig - groei: tweejarig - bewaren: wintervast dus in volle grond of ingekuild
- voedingswaarde: De energetische waarde ligt op 82 kcal of 345 kJ per 100 g wortel. Hij bevat 16 gram suikers, 1,4 gram eiwitten, 0,2 gram vet, 10 mg vitamine C, 0,04 mg Vitamine B1, 0,04 mg vitamine B2, 0,3 mg vitamine B3, 48 mg calcium en 1,4 mg ijzer. Soms is de haverwortel verkrijgbaar samen met de schorseneer. - Over ziektes en plagen vind ik nergens iets terug. Hier kan waarschijnlijk ook weer de vergelijking opgaan zoals tussen wortel en pastinaak, dat ook daar de teelt heel wat gemakkelijker is.
Uitzonderlijk recept -Haverwortel quiche: Ingrediënten:
-Deeg: 125 gr bloem, 125 gr roggemeel (of 125 gr bloem); ½ theel. zout; 5 eetl. olijfolie; 3 eetl. water; 1 ei; boter tbv invetten vorm; bloem tbv uitrollen deeg en bestrooien vorm;
-Vulling: voldoende haverwortels; 2 e.l. truffelolie; ½ theel. Vegeta (of ander kruidenmengsel, of niet) ; 220 gr - 250 gr ricotta (bakje); 4 eieren; 2 eetl. citroensap; -3 stevige sjalotten, fijngesneden en zachtjes gebakken; -scheutje kookroom; ca. 50 gr fijn geraspte mimolette; peper & zout naar smaak
Haverwortels lopen, in tegenstelling tot schorseneren, veelal taps toe.
Dit is natuurlijk ideaal om een ronde pla te vullen:
Bereiding: - Maak het deeg. Eventueel nog wat olijfolie en water erbij. - Plet het en vouw het in plasticfolie. Leg minimaal 30 minuten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 2250 C.
- Maak de haverwortels schoon: vul de gootsteen met gezuurd water en zet een bak of pan met gezuurd water ernaast. Zuur is citroensap bijvoorbeeld en het voorkomt verkleuren. - Haverwortels worden sneller bruin dan schorseneren. Snij de kop met het groen eraf, verwijder eventuele uitlopers (de haren schil je achteraf weg) en schil ze onder water met een dunschiller. Leg in de pan. - Als alle haverwortels geschild zijn, snij ze in de lengte in dunne plakken (ca. 3 mm dik of zo) en kook ze in plm 15 minuten beetgaar. Afgieten, uit laten lekken. - - - Maak onderwijl het beslag. Besmeer de quichevorm met boter en bepoeder het dun met bloem (de schaal omkiepen om het surplus kwijt te raken).
- Leg bloem op het aanrecht en rol het deeg voldoende groot uit. Bekleed de vorm.
- Leg een dun laagje beslag op de bodem. - Leg daarop de haverwortel plakken als een waaier vanuit het middelpunt. - Giet de rest van het beslag eroverheen. Hup, de oven in en ca. een half uur bakken. lekken. Maak onderwijl het beslag.
-Laat het maar smaken hoor en wil je deze guiche maken met schorseneren dan heb je natuurlijk de vorm van de plant tegen die niet puntig is zoals de haverwortel. Je kan het oplossen door alles in kleine stukjes te snijden en een soort puzzel samen stellen met de kleine brokjes.
bronnen: http://nl.wikipedia.org/wiki/Paarse_morgenster http://www.mergenmetz.nl/sf.mcgi?2990&cat=765
http://huis-en-tuin.infonu.nl/tuin/44108-haverwortel-en-schorseneer.html
http://objectief.be/Witte-schorseneer-haverwortel.html
http://www.permacultuurnederland.org/planten.php?zoek=&laag=&functieSER=Z24=&page=12&pid=415&sort
De afbeeldingen komen allemaal van Google afbeeldingen
|