Op de site van Jabbeke http://www.velt.be/Jabbeke/pag828 staat onder documenten ook een groente- en fruitkalender. xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Om , wat voeding betreft, nog meer de ecologische toer op te gaan kan je per maand de groenten en fruit vinden die seizoensgebonden zijn en bij ons courant te vinden. Voor deze twee manden slechts 2 inlandse soorten tegenover 5 ingevoerde.
Hieronder volgen de aanbevelingen:
2) groente- en fruitkalender :
-Gebruik deze handige groente- en fruitkalender om per maand te ontdekken van welke groenten en vruchten je kunt genieten.
-Probeer de voedselkilometers zoveel mogelijk te beperken.
-Kies steeds die groenten en vruchten die het dichtst bij huis zijn gekweekt. Lees het etiket!
Wat mij opvalt is, dat er veel exotisch, dus ingevoerd fruit, op de lijst staat en dan geldt de keuzeaanbeveling dat je moet kiezen voor wat het dichts bij huis is geteeld.
Voor januari en februari zijn dit juist dezelfde soorten: appelen bananen mandarijnen mango peren pompelmoes en sinaasappelen.
Hier enkele sites waarin je naar believen informatie kan opdoen over appelen. Je kan ook de andere soorten intikken en informatie garen.
http://www.groen.net/themas.asp?r=82&item=14210
http://www.e-gezondheid.be/appelen-eet-ze-naar-hartenlust/actueel/765
http://nl.wikipedia.org/wiki/Appel_(vrucht)
En ik zocht ook in de recepten. Daar heb je een ruime keuze.
Appelrecepten enz.
Op http://allrecipes.nl/recepten/label-103/appel-recepten.aspx vond ik onderstaande indelen in categorieën
Appeltaart - Appelsalade - Appelcake - Dessert met appel - Hoofdgerechten met appel - Bijgerechten met appel
Een andere site http://kook.rubriek.nl/eten&drinken/appel.php geeft dan een top tien: Apple crumble appelbolle appeltaart appelstrudel appelsneeuw appel broodpudding fruitsalade Waldorfsalade appelsoufflé appeltosti.
Zoals je duidelijk kan zien, is er meer dan keuze genoeg. En ik ben nog maar op 2 sites geweest. Ga gerust je eigen gang.
Ik koos er eentje uit waar ik absoluut niets over weet en presenteer op eigen manier. Ook voegde in de speculaasmogelijk eraan toe (in groene kleur).
Appeltosti
![](http://www.missethoreca.nl/upload/50850_680_1222170853373-tosti.jpg)
Ingrediënten:
- brood
-boter
-appelen
-kaneel
-suiker
evt. honing of chocolade- of speculaaspasta.
bereiding:
-Besmeer de boterhammen met boter. Boter komt aan de buitenkant
-Schil de appel, gebruik een appelboor om het klokhuis te verwijderen. Snijd de appel in ringen.
-Beleg het brood met de appel, bestrooien met appel en kaneel.
-Leg er een tweede boterham op, ook met de boter aan de buitenkant.
-Leg ze in een tosti-ijzer of onder de gril tot ze bruin zijn.
Variatie:
Besmeer de buitenkant met boter en de binnenkant met honing of chocoladepasta. Je kan dus ook speculaas pasta gebruiken om de binnenkant te besmeren. Dan moet je de appelen niet bestrooien met kaneel omdat dit reeds in de pasta is verwerkt.
Het water komt mij reeds in de mond maar voor mij moet er wel matig omgesprongen worden met de kaneel.
|