We namen reeds de appel onder de loep en we lopen het rijtje van het seizoensfruit verder af en komen dus terecht bij de banaan. xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> De bananenplant is in feite een kruid dat wordt gerekend bij de groenten maar als fruit gegeten wordt. Op de site http://nl.wikipedia.org/wiki/Banaan_(fruit) lees ik letterlijk: Een bananenplant of bananenboom is in werkelijkheid een kruid, `s werelds grootste kruid (kruidachtige). Volgens de tuinbouwkundige definitie wordt de banaan echter tot de groenten gerekend. Volgens de culinaire definitie is het echter een vrucht, omdat de banaan als nagerecht dan wel als tussendoortje wordt gegeten.
Wil je meer lezen over herkomst enz. dan klik je gewoon op boven staande site en je krijgt een hoop lectuur te verwerken. Wat mij het meest interesseert is, wat we er allemaal kunnen mee aanvangen. Maar eerst zocht ik nog de voedingswaarde op van deze zeer lekkere vrucht. Ik vond op http://home.scarlet.be/~vc197828/nutritive_nl.html o.a.wat volgt
De banaan is een voedingsproduct dat zeer voedzaam is, ze bevat 23% hydraat van koolstof. De cholesterolwaarde is 0,00%. Ze bevat slechts 0,2% vet, zij bevat ook proteïnen. De banaan is erg gegeerd door sportlui door haar rijkdom aan natuurlijke suikers. Deze suikers hebben de eigenschap dat ze snel omgezet kunnen worden in energie die de verloren energie uit fysieke activiteit makkelijk kan compenseren. De banaan bevat bovendien silicium, magnesium en ijzer. Het spreekt voor zich dat de voedingswaarden van de banaan ook een positieve impact kunnen hebben op onze gezondheid.
Mijn echtgenote lust geen warme bananen en komen er bij ons nooit bereidingen op tafel waarin bananen zijn verwerkt. Ooit heb ik dit wel gegeten maar dat ligt reeds diep in mijn herinnering. Ik kan het in één enkel woord samenvatten: H E E R L IJ K Zo ben ik voor jullie een receptje gaan opzoeken. Op de site: http://allrecipes.nl/recepten/zoekresultaten.aspx?label=bananen vond ik alleen maar een veelheid aan dessertreceptjes.
Dus ging ik maar verder zoeken en vond al heel vlug op http://www.culinair.net/index.php?action=item&m=y&table=recipes&form_name=titel&id=4217 het onderstaande recept
Gevulde kipfilet met banaan uit de Zuid Amerikaanse keuken.
Aantal Personen 4 - Bereidingstijd 40 minuten
Ingredienten
-2 bananen, in blokjes -2 bananen in reepjes van 10 cm -4 kipfilets -3 rode parika's in reepjes -50 g Gorgonzolakaas -3 fijngehakte gedroogde vijgen -2 el verse rozemarijn, fijngehakt -1 el honing -2 el olijfolie -8 el broodkruimels -peper en zout
Voorbereiding: -Snij een opening van 5 cm aan de dikke kant van iedere kipfilet zodat er een zakje ontstaat.
-Meng vijgen, blokjes bananen, rozemarijn, kaas, broodkruimels, zout en peper door elkaar.
-Doe een kwart van de vulling in ieder kipzakje. Sluit de opening met een cocktailprikker.
Bereiding: -Verwarm de olijfolie in een koekenpan boven matig vuur.
-Doe de stukken kip in de pan en bak deze ongeveer 4 minuten aan beide kanten.
-Bestrijk iedere kipfilet met honing.
-Leg de stukken kip op een schaal.
-Doe de rode paprika's en de banaanreepjes in dezelfde pan en bak deze een paar minuten.
Serveer de gevulde kipfilets met de gebakken paprika, reepjes banaan en rozemarijn.
-Lekker met een glas gewurztraminer -Een ros of een stuivende witte vin de pays uit de Gascogne te schenken op 6-8 C° zou ook heerlijk zijn.
Banenreepjes en gevulde kip. Laat maar komen hoor. Wie het eens uitprobeert mag mij altijd uitnodigen hoor en bedankt bij voorbaat. De illustraties kwamen opnieuw van Google afbeeldingen.
|