Peren kunnen zeer sappig zijn en krijgen bij mij persoonlijk de voorkeur op appelen. xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ik presenteer een lichtjes bewerkte bijdrage van op de site
http://www.xquis.com/xquis/warenkennis/110/peer.html
De meest gekende peersoort is de Conférence. U kan deze het hele jaar door verkrijgen, met uitzondering van de zomermaanden juli en augustus.
De Doyenne du Comice wordt de koninginnenpeer genoemd wegens haar wit, sappig vruchtvlees en erg zoete smaak. Deze peer heeft een geelgroene kleur met een bruinrode gloed en is verkrijgbaar van oktober tot maart.
Andere peersoorten zijn de Triomphe de Vienne,
de Beurré Hardy en de Durondeau.
Aankopen
Eigenlijk zijn er het hele jaar door peren verkrijgbaar. Peren koopt u het best wanneer ze nog stevig zijn. U kan de peren altijd nog even verder laten rijpen in de koelkast.
Bewaren
Bewaar peren in het groentevak van de koelkast. Om te voelen of een peer voldoende rijp is, voelt u best net onder de steelinplanting. Om de kleur van een geschilde of versneden peer mooi te houden, gebruikt u best wat citroensap.
Bereiding
-Peren zijn heerlijk in slaatjes en gebak, omdat ze zo knapperig zijn en fris smaken.
-U kan ze ook stoven of pocheren.
-Verder kan u ze gebruiken als versiering, u kan ze uithollen en het steeltje aan de peren laten, u kan peren ook opvullen.
-Peren zijn o.a. lekker in combinatie met vis, vlees, konijn en bij de bereiding van zoete desserts.
-De peersoorten Triomphe de Vienne en Beurré Hardy zijn eerder dessertperen, maar kunnen ook als stoofpeer worden gebruikt.
-De Durondeau is een heerlijke dessertpeer die u best vanaf oktober koopt.
Gezondheid
Peren zijn erg gezond omdat ze o.a. vitamine C bevatten en veel energie verschaffen.
Voedingswaarde per 100g:
-Energie 179 kj
42 kcal -Voedingsvezels 2,1 g -Koolhydraten 10 mg -eiwitten 0,5 g -Vitamine C 4 mg
Op de site http://nl.wikipedia.org/wiki/Peer_(vrucht) vind je zeer uitgebreide gegevens.
Terwijl je op de site http://library.wur.nl/speccol/fruithof/fruit/Pee/IndAlf/Pealf.htm dan weer een uitgebreide tabel krijgt van verschillende rassen met het land van herkomst en de maanden waarin je ze kunt krijgen.
Voor recepten kan je op verschillende sites maar ik koos voor: http://www.xquis.com/xquis/warenkennis/110/peer.html
en op http://www.e-gezondheid.be/papillot-van-zalm-met-peren/recette/1260
Papillot van zalm met peren Een evenwichtig, maar vetarm hoofdgerecht op basis van seizoensproducten. Voor2 personen en in +/-20 minuten klaar.
Ingrediënten
-Uien: 2 -Peer: 1 -Zalmfilets: 2 -vetstof: 5 g -Vier kruiden -Slagroom: 2 eetlepels
-Zout, peper
Bereiding
-Pel de uien en hak ze fijn. Schil de peer en snij ze in schijfjes.
-Laat de uien zacht smelten in de margarine tot ze doorschijnend worden.
-Neem ze uit de pan en leg ze op absorberend papier. -Leg de schijfjes weer in de pan en laat ze twee minuten koken. -De oven voorverwarmen op 180° C (stand 7). - Leg op twee velletjes bakpapier een laag peren, een laag uien, kruid vervolgens met zout, peper en een snuifje van de vier kruiden en
leg er ten slotte een zalmfilet op.
-Bedekt opnieuw met een laagje uien, een laagje peren, kruid met zout, peper en vier kruiden en werk af met een eetlepel room. -Sluit de papillot. -Plaats het geheel 10 minuten in de oven.
Serveer de papillot op het bord, iedereen opent zijn papillot zelf. gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 10/02/2009 De fiuren komen van Google afbeeldingen en eet maar smakelijk.
|