Heel binnenkort zullen de werkzaamheden in de moestuin op gang komen en dan gaan we terug over op reportage stijl met eigen foto's en het nodige commentaar. Morgen sluiten we af met de sinaasappel maar vandaag echter nemen we de pompelmoes eventjes onder de loep. Deze keer nam ik een deel over van de site: http://www.dewassendemaan.be/fruitwijzer/pompelmoes/grapefruit.htmxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Pompelmoes of grapefruit (Citrus Paradisi) behoort tot de familie van de wijnruit (Rutaceae).
-Pompelmoes bleef lange tijd een zonderlinge fruitsoort. Toen in de jaren '70 een Amerikaanse promotiecampagne startte rond het zogenaamde grapefruitdieet ('lose 4,5 kg of body weight in ten days!') ging de vraag echter pijlsnel omhoog. Niet toevallig was de staat Florida rond deze tijd uitgegroeid tot de grootste producent ter wereld (goed voor bijna de helft van alle productie). Ook Texas trachtte een plaats te veroveren op de markt. Omdat de teelt van witte en roze pompelmoes (voornamelijk Marsh en Thompson) echter niet rendabel bleek, gingen de Texanen op zoek naar nieuwe varianten. Zo ontstond Ruby met rood
vruchtvlees. Het werd meteen een voltreffer.
-Kenmerkend voor de succesvolle soorten in het algemeen is het feit dat ze nauwelijks of geen pitten bevatten en dat ze zeer zoet en sappig zijn. Pompelmoes mag dan in wezen een bittere vrucht zijn, de meeste consumenten willen dat liever niet gewaar worden. Per slot van rekening is ongezoete cola ook niet te genieten
Voor de bittere smaak van pompelmoes is natuurlijke kinine verantwoordelijk. Deze complexe stof wordt in de farmaceutische industrie scheikundig nagemaakt en als goedkoop geneesmiddel in de strijd tegen malaria ingezet. Hoewel kinine een van de meest succesvolle geneesmiddelen is gebleken, blijft het een lapmiddel. De malariaparasieten worden niet volledig uitgeroeid. Daardoor kan de ziekte in een later stadium terug in alle hevigheid opflakkeren. Florida heeft overigens geen nood aan dergelijke lapmiddelen. Niet omdat de inwoners veel pompelmoezen eten maar wel omdat de Anopheles-mug geen vaste voet op Amerikaanse bodem krijgt. Kosten noch moeite worden gespaard om het beestje zuidelijk te houden.
Ik zocht ook naar de voedingswaarde van die eerdere bittere vrucht: http://www.infotalia.com/nld/culinair/voeding/groenten_en_fruit/groentefruit_detail.asp?id=3114
-de pompelmoes of grapefruit is een ware weldaad voor lichaam en geest. -De vezels en vitaminen verwijderen afvalstoffen sneller uit het lichaam en verminderen de vetopname. -Het hoog vitamine C-gehalte versterkt je immuunsysteem en gaat het verouderingsproces tegen. -Het bittere karakter van de vrucht zou zelfs je energiepeil een boost geven zodat je dipjes te lijf kan.
Op zoek naar gerechten viel mijn keuze op http://www.hollandsepot.dordt.nl/visgerechten
waar ik aan het volgende gerecht de voorkeur gaf.
Gestoofde kabeljauw met pompelmoes.
Ingrediënten
-400 gram kabeljauwfilet
-1 eetlepel citroensap
-zout & versgemalen peper
-1 kleine ui
-1 komkommer
-25 gram boter
-1 tl tijm
-1 blik tomaat
-½ kruidenbouillontablet
-1 roze pompelmoes
-½ eetlepel aardappelmeel
Bereidingswijze.
-Laat de kabeljauwfilets in ongeveer ½ uur iets ontdooien.
-Snijd ze in blokjes, besprenkel die met citroensap en bestrooi ze aan alle kanten met zout en peper.
-Pel en snipper de ui.
-Was de komkommer goed, snijd hem in stukken van circa 8 cm en snijd de stukken in repen.
-Verhit de boter in een braadpan en bak de ui zachtjes gedurende circa 3'.
-Voeg de komkommer en de tijm toe en bak ze een ½ minuut mee.
-Voeg de tomaten met het sap toe, verkruimel er het bouillontablet boven en breng alles zachtjes aan de kook.
-Roer de blokjes kabeljauw erdoor en laat ze in circa 10 minuten zachtjes gaar worden.
-Schil intussen de pompelmoes dik, zodat het vruchtvlees zichtbaar is.
-Snijd met een scherp mesje boven een kom de partjes tussen de vliezen los en verwijder de pitten.
-Roer het aardappelmeel in een kopje met 2 eetlepels water glad.
-Voeg dit al roerend aan het vis -tomaten mengsel toe en blijf roeren tot het een licht gebonden saus is.
-Voeg de pompelmoesstukjes aan het vis -tomaten mengsel toe en laat ze even mee opwarmen.
-Maak op smaak af met zout en peper en serveer direct.
Persoonlijk eet ik nu meer vis dan vroeger en raad ik je aan ook eens een visgerecht uit te proberen. Witte vis is magere vis en gekleurde vis is een eerder vette soort. Denk maar aan zalm.
Eet een andere soort vis zoals: enz. Keuze in overvloed.
Wil je kosten sparen koop dan geen kookboeken meer aan maar ga op het net.
Wat je wel nog kan aanschaffen zijn boeken over voeding. Daar kan ik het velt 'handboek Ecologische voeding' sterk aanbevelen.
|