Dit is dus de laatste fruitsoort van de maanden januari en februari. Ik vond onderstaande bijzonderheden op de site: http://users.skynet.be/fb614521/webside%20olie%20sinaasappel.htm
Ik laat de tekst en inhoud wel even aanleunen bij mijn stijl en manier van werken.
Sinaasappel, Citrus Aurantium van de familie Rutaceaexml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
-Sinaasappels worden tegenwoordig op grote schaal overal rond de Middellandse Zee en in Californië en Florida gekweekt.
-Ze worden geteeld voor de vruchten en het sap.
-Door persing van de schil bekomt men etherische olie die goudgeel is van kleur en ze heeft een zoet, fruitig aroma.
-De zoete sinaasappel groeit aan een kleine, groenblijvende boom die minder sterk is dan de bittersinaasappelboom.
-Hij heeft glanzende bladeren, witte bloemen en ronde vruchten.
-Oorspronkelijk uit China afkomstig werd de zoete sinaasappel in de achttiende eeuw in Europa geïntroduceerd, met groot succes.
-Sinaasappel is een van de ingrediënten van bisschopwijn; gedroogd en met kruidnagels erin wordt de vrucht vaak als geurbol gebruikt.
Deze wijn werkt antidepressief, krampstillend, goed voor de spijsvertering en kalmerend.
-De sinaasappel bevordert de peristaltiek, geeft verlichting bij verstopping.
-Is goed voor de behandeling van hartkramp of hartkloppingen, en om de cholesterol in het bloed te verminderen.
-Omdat sinaasappel zo vrolijk, opgewekt en levendig is, verjaagt het sombere gedachten, emotionele verwarring, obsessies en angst voor het onbekende, en geeft het een positieve blik. Het verdrijft neerslachtigheid en verdriet.
Voor onderstaand onderdeel nam ik mijn toevlucht tot volgende site
http://www.infotalia.com/nld/culinair/voeding/groenten_en_fruit/groentefruit_detail.asp?id=3124
Voedingswaarde van de sinaasappel
-Sinaasappels hebben de reputatie ware vitamine C-bommen te zijn. Per 100 gram bevat een sinaasappel 50 milligram vitamine C.
-Dat is het meeste van alle citrusvruchten.
-Best wel spectaculair, maar: boerenkool bijvoorbeeld bevat 100 milligram vitamine C en spruiten 158 milligram per 100 gram.
-Zeg nu zelf, een boerenkool eet je niet elke dag, terwijl een glas vers geperst sinaasappelsap ideaal is om de dag mee te beginnen.
-Ga dus voor sinaasappels en versterk je weerstand! Bovendien zouden ze zelfs antidepressief, krampstillend en kalmerend werken.
De gulden regel is om in de voeding zoveel mogelijk af te wisselen. Als je een zoete mondje bent, eet dan gerust boerenkool of spruiten maar neem er een glaasje vers geperst appelsienensap bij.
Het onderstaand gerecht met appelsienen vond ik op
http://recept.e-gezondheid.be/sinaasappelen
Wortelen geglaceerd met kaneel en sinaasappel
-Het is een eenvoudig, lekker, evenwichtig en vetarm menu op basis van seizoensproducten.
-Het biedt een evenwichtige voeding voor het hele gezin, zonder risico op gewichtstoename, wel integendeel.
-Het is een hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
-2 bossen wortelen met loof
-2 eetlepels olijfolie
-2 koffielepels azijn
-1 stok kaneel
-1 koffielepel komijn
-1niet-behandelde sinaasappel
-1/2 citroen
-peper en zout
Bereiding
-Schil de wortelen en snij ze in reepjes.
-Fruit ze in een pan met de olijfolie.
-Laat ze uitlekken als ze lichtjes goudgeel zijn en giet de olie weg.
-Doe de wortelen opnieuw in de pan.
-Bestrooi ze met peper en zout en giet er twee koffielepels azijn en een beetje water over.
-Doe er de in stukjes gesneden kaneelstok en de komijnzaadjes bij.
-Doe het deksel op de pan en bak het gerecht gedurende 15 minuten op een matig vuur.
-Snij ondertussen de schil van de sinaasappel af, snij hem in reepjes en blancheer die in kokend water.
-Koel ze in ijswater. Ontdoe de kwartjes sinaasappel van hun vel en snij ze in stukjes.
-Doe het deksel van de pan en haal de kaneel eruit.
-Voeg er citroensap aan toe, glaceer de wortelen op een sterk vuur en roer goed tot de jus dik wordt.
-Doe er dan de sinaasappelkwartjes en -schillen bij en glaceer ze nog gedurende twee minuten.
-Schik de wortelen op de schotel en strooi er fijngehakte koriander over.
Artikel gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste.
Smakelijk eten bij elke wortelschotel, op welke wijze die ook is bereid.
Dit was dan de afsluitende bijdrage van deze reeks.
We komen terug begin van de maand maart met de soorten voor dan.