Nu we beginnen te zaaien is het goed om weten of we oude zaden nog kunnen vertrouwen en zaaien met goed resultaat. Daarom heb ik onderstaande tabel opgevraagd om mijn en jullie geheugen wat te steunen.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
De bewaartijd van zaden: houdbaarheid van de kiemkracht.
1 jaar:
kervel
pastinaak
schorseneer
ajuin
|
2 jaar:
prei
peterselie
sla (niet alle )
|
3 jaar:
peulgewassen
|
4jaar:
tomaat
aubergines
paprika
wortelen
witloof
|
5 jaar en meer:
andijvie
selder
spinazie
koolgewassen
radijzen
komkommer
courgettes
rode biet
|
Zaai en stekgrond :1/3 goed verteerde kompost
2/3 grond ( molshopen)
scherp zand
Het eerste wat ik gisteren deed in de tuin was de erwtenkooi plaatsen. Ik ben beter in tuinieren dan in timmeren. Meer dan een uur ben ik bezig geweest. Gelukkig sloeg ik maar op mijn linker wijsvinger en kwam ik er van af met een schreeuw en een blauwe plek. Er zijn zo van die werkjes waar je een weinig hulp kan gebruiken maar die is dan niet voor handen. Dus trek je je plan met af en toe het onvermijdelijke gesukkel. De kooi staat scheef maar ze staat er.
De start voor het nieuwe seizoen is gegeven. Omdat het s nachts te koud is en over dag bijzonder zonnig wacht ik nog even met zaaien. Als ik zo zou zaaien dan moet ik elke dag gieten tot de natuur voor vocht zorgt.
Tussenin verricht ik dan kleine werkjes die geen naam hebben maar noodzakelijk zijn. Zo knipte ik het oude 'pyrusriet' wat bij en verwijderde het uit de bovenvijver.
|