Bij uitdunnen van groenten neemt men normaal de kleinste planten die men verwijdert. Bij een uitdunningoogst van de rode bieten neem ik telkens de grootste om de andere, kleinere planten ook een kans te geven.
Na het heel dik zaaien van oud zaad kiemde ongeveer alles. Door ze heel vroeg op eentje te plaatsen bij een eerste uitdunning bleven ze heel dicht bij mekaar staan. Nu krijgen ze ruimte door een tweede uitdunning op normale afstand.
De uitdun vruchtjes (delicatesse bietjes) worden gewassen en met de pel gekookt.
Na het afkoelen worden ze uiterst gemakkelijk gepeld om koud te serveren.
Hier worden ze opgediend met versnipperde ajuintjes en peterselie. Smaaktip:Sommige personen lusten ze niet omdat ze zogezegd naar aarde smaken. Bij die heel jonge vruchten heb je veel minder. Je kan die bijsmaak sterk verminderen door de ajuin en peterselie te vervangen door versnipperde appel toe te voegen en goed door de bietjes te mengen.
Wil je die smaak zo goed als helemaal weg, bereid ze dan warm en maak ze klaar zoals rode kool. Bij het opdienen kan je ze ruim bestrooien met lichtjes gestoofde ui. Smakelijk eten.
|