Deze morgen vond ik een reactie in mijn mailbox aangaande de eenvoudige methode van fruit en groenten te bewaren. xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Beste, Op uw blog zag ik hoe eenvoudig je appelmoes bewaart, in gewone glazen potten. Hoelang ongeveer bewaart u deze? Kan men dat ook met perziken? bedankt, Odette
Beste mevrouw Odette, in principe is het mogelijk voor alles wat je maar kan denken . Mijn vrouwtje gebruikt deze methode voor pruimen, rode kool, rode biet, chutney, ajuinconfituur, alle confituren en appelmoes. Het gaat immers om kleine hoeveelheden en relatief kleine porties. Het is een klusje waar je er met je volle aandacht moet bij zijn. Het deksel moet geschroefd worden op een kokend product en de pot moet goed vol zijn maar niet overvol. De potten gaan in de microgolfoven voor deze bewerking.
Wat de bewaarduur betreft is dat normaal gezien een voorraad voor maar een deel van de winter (vb. een rode kool die te groot is om in 1 keer op te eten) of tot de volgende oogst (vb. confituur) Deze methode wordt gebruikt voor relatief korte perioden. Toch waren we eens een bokaaltje rode kolen vergeten. Het tweede jaar, bij een beurt op orde brengen van de koele berging werd hij ontdenkt. De kolen waren wat verkleurd maar de smaak was nog prima. Confituren en alle gerechten waar suiker is bijgevoegd houden veel langer.
Wat de smaak betreft moet je het eens uitproberen want over smaak en kleur moet je geen dispuut aangaan. Het is zinloos.
Toen ik de appelmoes wilde bergen zag ik nog een pot staan van 2009. Deze pot is nog goed eetbaar maar zoals je ziet is de appelmoes donkerder geworden. Hij bewaart veel langer dan groenten en dit door de inwerking van de natuurlijke suikers.
|