Gisteren plukte ik de eerste staakbonen. Met de rijpe vijgen zijn we reeds een goede maand zoet. xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Zo worden ze geplukt. Als je ze te groen van de boom haalt rijpen ze niet sappig. Als je ze op de boom laat rijpen dan zijn de vogels er mee weg. Na enkele droge vijgen weet je wel wanneer het juiste ogenblik er is om ze te plukken.
Enkele dagen narijpen op de vensterbank tot ze helemaal donker paars zijn (bijna zwart) en laat ze maar komen.
Dit is niet de echte kleur van de boontjes die hier binnen met kunstlicht zijn gefotografeerd. Toen ik bij daglicht een nieuwe foto wou nemen had mijn vrouw ze reeds verwerkt in minestronesoep.
Hier heb je dan enkele volgroeide exemplaren. Die gekromde daar heb ik zo goed en zo kwaad als het ging gemeten en ik kwam aan +- 30cm.
Weet je nog dat ik op 4-4-11 een bijdrage leverde over de groenmarkt in Hombeek bij Mechelen? Dit is dus het resultaat van die boontjes waarvan de kweker verkoper de naam niet meer wist. Ik heb ze dan maar de 'Hombeek boon' genaamd. De opbrengst is groot niettegenstaande de boontjes in bijzonder droge omstandigheden hebben moeten vechten om te overleven.
|