Ik moet het even rustig aan doen en beroep doen op derden om mijn tuinwerk te verrichten. Oud worden hé! Een groente die de hele winter kan geoogst worden is de pastinaak.
Natuurlijk moet je er dan voor zorgen dat je bij vorstaankondiging een voorraad vorstvrij bewaard in zand. Dit jaar zijn de wortelen en behoorlijk zuiver en gaaf van vorm.
Wij hebben een eerste keer mogen genieten van deze schitterende groente. Ze waren klaar gemaakt, juist op dezelfde manier als je gewone wortelen klaar maakt. Je kan ze ook op een andere manier op tafel brengen,bv. als pastinaak soufflé. Onderstaand recept vond ik op: http://www.dewassendemaan.be/groentewijzer/pastinaak/pastinaak_07.htm
Soufflé van pastinaken gabriellaskeuken.blogspot.comxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
-3 dl bouillon of water
-50 g (6 eetlepels) griesmeel
-500 g pastinaak, geschild en fijn geraspt
-2 eetlepels olie
-1 grote ui
-2 eetlepels peterselie of selderijblad, fijngeknipt
-25-50 g gemalen hazelnoten of amandelen
-1/2 theelepel nootmuskaat of 2 theelepels koriander
-2 eierdooiers
-zout naar smaak
-1 geraspte zure appel
-2 stijfgeklopte eiwitten
-2-3 eetlepels geraspte pittige kaas
-1-2 eetlepels paneermeel
boter.
-Vermeng in een ruime pan het griesmeel met de vloeistof en breng het al roerende aan de kook.
-Laat nog even doorkoken en laat, van het vuur af en met het deksel op de pan, nawellen.
-Rasp intussen de pastinaken en roer de rest van de ingrediënten (tot en met de appel) door de nog lauwwarme pap. Het moet een smeuïg mengsel worden.
-Schep tot slot de eiwitten erdoor en vul de massa in een geboterde vuurvaste schaal.
-Zet deze 30-40 minuten bij 200°C in de oven en vermeng de kaas met het paneermeel, strooi dit halverwege de baktijd over het gerecht en -leg er dunne plakjes boter op.
-Dien de soufflé meteen op.
stockfood.de Hoe je het ook klaar maakt...pastinaak is altijd fijn voor wie het lust. In alle gavallen smakelijk!
|