De foto's zijn wel wat groot voor mijn blog maar dus ook wel heel duidelijk. In de zomer zitten we altijd buiten op ons terras. Zelfs om te ontbijten 's morgens! Zalig gewoon en dan met het gezelschap van de vogels die ook elke dag hun strooivoer krijgen. Hier hebben we merels, lijsters,groenvinken,botvinken, koolmezen, kuifmezen,staartmezen, houtduiven, turkse tortel,vlaamse gaai, mussen, roodborstje en het winter koningske. En in de winter komen de sijsjes in grote getallen eten van de nootjes en de vetbollen
Ik heb verleden jaar gewonnen met foto's van mijn tuin met het programma groene vingers. Elke dag een beetje werken in mijn tuin is voor mij mijn ontspanning en hobby.Hier een paar foto's van mijn tuin
Meestal begint men de geschiedschrijving van de hosta bij de eerste westerling die in contact kwam met hosta's, Engelbert Kahetempfer. Het ontstaan van de eerste soort is naar alle waarschijnlijkheid op het Chinese vasteland. Het komt nog steeds voor dat nieuwe soorten ontdekt, beschreven en naar het Westen geëxporteerd worden. De laatste twee ontdekte soorten, H. yingeri en H. jonesii, werden gevonden tijdens een expeditie, op touw gezet door het US National Arboretum in 1985. Dat een hosta veel water nodig heeft, blijkt al uit de bladeren. Een groot, relatief dun blad, zoals dat van de meeste hosta's verdampt uiteraard veel meer vocht dan een klein, dik blad.Elke plant in de natuur zal spontaan migreren naar een voor haar optimale biotoop, met een optimale watertoevoer en lichtinval. Verder vragen hosta's een voedingsbodem die rijk is aan organische materialen, niet zozeer voor de hierin aanwezige voedingselementen, maar wel omdat deze grond beter water vasthoudt en tegelijk rijk is aan lucht. Hierbij moet je er rekening mee houden dat deze organische materialen verteren: jaarlijks stalmest, compost en dergelijke toevoegen is de boodschap.
Je hebt planten die graag in de volle zon staan en die ook het beste bloeien en groeien in de volle zon. Rozen zijn planten die graag in de zon staan en dan ook nog een plaats waar de wind goed door kan. Dus niet te dicht bij andere struiken of planten en zeker niet vast tegen een muur. Daarnaast heb je planten die goed gedijen wanneer ze half zon en half schaduw hebben op een dag. En die de volle hete zon midden in de zomer niet kunnen verdragen doordat ze direct verwelken of hun baderen laten hangen, en dan liefst in wat schaduw staan.Zoals de bergenia, phlox, skimmia. Dan heb je nog de schaduw planten, die het liefst staan waar geen zon komt en ook wel onder de bomen zoals hosta's, astilbe en de geitebaard. De herfstanemonen staan bij mij in de schaduw en die gaan beter dan degene die in de halfschaduw staan.
De mooiste vaste planten waar ik van hou zijn de hosta's, daglelie's, lelies, rozen en clematissen. Hosta's heb in verschillende soorten en kleuren en grootte. Ge hebt ze van donker groen tot blauw groen, geel groen, gele en met witte vlekken en strepen. De grootste die ik heb is de Wild Brim met een bladgrootte van toch wel in de veertig centimeter doorsnede en deze soort verdraagd ook heel goed de volle zon. Het zijn heel gemakkelijke planten zonder veel zorgen, alleen zijn de slakken er dol op als ze pas uitkomen dus opletten en liefst uw voorzorgen nemen door er een boord of iets scherps rond te zetten of te strooien bvb wit scherp zand en cacaodoppen helpen hier goed. Rozen en lelies zijn prachtig maar wel opletten voor de meeldraden van de lelies want die kleuren enorm op je kleding en die vlekken gaan er niet vlug uit. Rozen moet je dan weer snoeien en liefst één keer in de herfst en dan in het voorjaar tot op drie ogen die naar buiten wijzen. Anders word de struik te dicht.
In een border zet je liefst vaste planten en bollen en knollen die elk jaar terug komen. Ook zet je een afwisseling van planten met een smal en breed blad. Ook zet je hoge middelhoge en kleine planten zodat je een relief krijgt. Heesters zet je dan weer helemaal achter in je border, kies wel soorten die niet te hoog of te breed groeien. Dit kun je wel binnen de perken houden door op tijd te snoeien.Kies altijd voor een oneven aantal planten en niet één plant van dit en één plant van die soort maar meerdere planten van één soort zodat ze een groep vormen. Dat geeft het mooiste resultaat.
Men kan verschillende soorten borders aanleggen. Zo kan men op kleur of op geur werken; Op kleur heb je bijvoorbeeld een witte border, zoals de witte border van Sissinghurst heel gekend is en veel bezocht word. De blauw-gele border zoals bij Dina Deferm te zien is. Een blauw-roze border geeft rust in de tuin en de geel-rode broder veel kleur vooral in de herfst.