De mattetaart
De mattetaart van Geraardsbergen is een rond gebakje die nog niet zolang geleden beschermd werd door de Europese Unie. De onderkant en boven kant bestaat uit bladerdeeg en word gemaakt uit karnemelk en volle melk,amandelen en eieren door het bovenste bladerdeeg word vele mensen met een schaar in het midden een knipje in gegeven en daardoor komt er een beetje matten uit. Van de oorsprong van de mattetaart weet men heel weinig,maar men denkt bijna met zekerheid dat de geschiedenis van de mattentaart terug gaat tot in de middeleeuwen. In Duitsland,Frankrijk en Vlaanderen vindt men in dialecten de naam 'matten' terug. Men gebruikte deze voor taarten en sauzen van te maken. met de naam 'matten' bedoelde men gewonnen of gestremde melk. De kwaliteit van de matten wordt bepaald door de kwaliteit van de melk,de bodemgewassen in Geraardsbergen speelt dus indirect een rol bij het maken van de mattentaart. Door aan de matten suiker, amandelen en eieren toe te voegen krijg je de vulling van de taarten De zeer oude mattetaart of zijn voorganger er van werden aanvankelijk op de boerderijen gebakken zelf mijn grootmoeder zaliger bakte mattetaartenen oude boeren doen dit nog af en toe nog en ik kan het weten ik ben op boerebuiten postbode geweest hm
Geraardsbergen mag zich de "mattentaartstad" noemen en Elke eerste zondag van augustus is de dag van de mattetaart 2008 was het de 29ste keer dat deze dag werd gevierd . op deze dag worden er ook nieuwe leden opgenomen tijdens de kapittelzitting van de broederschap van de Geraardsbergse mattetaart dan wordt er op de markt gans de dag mattetaarten gebakken. de Geraardsbergse mattetaart is op 15 februari 2007 als eerste vlaams streekproduct het label"beschermde geografische aanduiding "gekregen van de europese commissie
|