Inhoud blog
  • Logeren bij Belgen in ZuidFrankrijk www.sud66.com
  • http://kadobon.tk
  • vakantietip ZUID FRANKRIJK
  • Ga naar WWW.BLOGFRANKRIJK.TK
  • een artikel uit de wereldmorgen
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Zoeken in blog

    Zoeken met Google


    agenda

    Belangrijke data in mijn agenda

    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    www.sud66.com
    www.sud66.com
    www.sud66.com
    30-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kwallenbelegering verpest plonspartij Middellandse Zee

    De vervelende parelkwallen hebben reeds de eerste badgasten een pijnlijke beet bezorgd aan de Côte d'Azur. Toeristische diensten waarschuwen dit zomerseizoen voor een massale invasie van de ongewervelde dieren omdat ze zich sterk hebben kunnen ontwikkelen in een opgewarmde zee. Het zwarte beest van de badende toerist is helaas helemaal terug en hoe!

    De nare gevolgen van een kwallenbeet © Brunopress.
    Netten moeten badgasten tegen de kwalleninvasie beschermen, zoals hier in Monaco © Brunopress.
    © Brunopress.
    Het strand van Beaulieu ligt bezaaid met kwallen © Brunopress.

    Vorig jaar moesten vakantiegangers nog van de stranden vluchten in Monaco, Antibes, Cannes en Nice omdat de zee volledig werd ingepalmd door de parelkwal of pelagia noctiluca. Ook aan de Spaanse Costa's, waar miljoenen toeristen hun vakantie vieren, vormen die zeeschepsels een groot probleem. Verschillende Franse kuststeden hebben al netten aangebracht in de zee om badgasten te beschermen.

    Pijnlijk
    De parelkwal, met een diameter van ongeveer tien centimeter, heeft 8 tentakels bedekt met netelcellen, en nog 8 lange neteldraden die een lengte tot 3 meter kunnen bereiken. Parelkwallen aanraken is pijnlijk en kan leiden tot langdurige jeuk, rode, opgezwollen ledematen, duizeligheid, misselijkheid en braken. Een aantal mensen zijn erg gevoelig voor het dier en die kunnen overlijden als gevolg van een hartstilstand.

    Voortplantingscyclus
    Wetenschapper Floriane Delpy verklaarde aan Le Figaro dat verschillende factoren wijzen op een toekomstige belegering van de kwallen. Sinds het jaar 2000 zijn er elk jaar meer kwallen in de oceaan gesignaleerd. Een opgewarmde zee betekent dat kwallen sneller volgroeid zijn en zich ook veelvuldig gaan voortplanten. In plaats van een voortplantingscyclus van een jaar te volgen, planten ze zich nu om de zes à acht maanden al voort.

    Daarnaast speelt ook de vervuiling een rol want kwallen gedijen in water waar andere zeedieren niet tegen kunnen. Overbevissing heeft er bovendien voor gezorgd dat de natuurlijke vijanden zoals tonijn, zwaardvis en schildpadden quasi verdwenen zijn.

    Zeestroming
    De zeestroming bepaalt of de kwallen meteen naar de kust afzakken. Een oostelijke stroming zal de dieren meteen op het strand werpen, terwijl de zeedieren door een sterke noordwestenwind pas enkele dagen later langs de kust zullen verschijnen.

    Jellywatch
    Wetenschappers hebben nu een website gemaakt, Jellywatch genaamd, die vakantiegangers waarschuwt tegen de aanwezigheid van kwallen en de te verwachten stromingen toont.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!