De Languedoc-Roussillon is het grootste wijngebied van de wereld en
wordt ook wel het Australië van Frankrijk genoemd. Dit gebied begint ten
westen van de stad Nîmes tot aan Perpignan (Languedoc). De Roussillon
ligt tussen Perpignan en de Spaanse grens. De wijngaarden tussen de
Middellandse Zee en de wijnhellingen leveren de Vin de Payswijnen. De
betere wijngaarden moet je zoeken op de hellingen waar de Cevennen
overgaan in het laag gelegen landschap. De Languedoc-Roussillon is naast
de grootste leverancier van Vin de Payswijnen ook de grootste producent
van Vins Doux Naturels.
Het wijngebied kun je grofweg verdelen in: 1. Rond
de stad Montpellier (departement Hérault); de druif Grenache is het
meest toegepast en de Syrah is behoorlijk in opkomst. Hier komen alleen
maar Vin de Pays en Coteaux du Languedoc wijnen vandaan. Vin Doux
Naturels worden gemaakt van de Muskaatdruif. De appellations zijn:
Muscat de Lunel, Muscat de Mireval en Muscat de Frontignan. 2. Rond
de stad Béziers (departement Gard); hier tref je enorme lappen
wijngaarden aan die Vin de Payswijnen leveren. De witte wijnen zijn
makkelijk drinkbaar, fris en een beetje vettig. Er zijn twee
appellations: Picpoul de Pinet en de Clairette du Languedoc. Stevige
rode wijnen een rosés kom je tegen in Faugères, Saint-Chinian en
Minervois. Vin Doux Naturels worden gemaakt van de Muskaatdruif en Muscat de Saint-Jean-de-Minervois is de lokale appellation. 3. Rond
de stad Narbonne (departement Aude) tref je de appellations Fitou,
Corbières, Côtes de Malepère en Limoux (mousserende wijn) aan. Vin Doux
Naturels gemaakt van de Muskaatdruif heeft als lokale appellation Muscat
de Rivesaltes. 4. Rond de stad Perpignan (departement
Pyrenées-Orientales), Roussillon. Onder invloed van de Pyreneeën
verschillen de Roussillonwijnen duidelijk van de Languedocs. De
Collioure is de lokale appellation van Perpignan; levert vurige rode
wijnen.
Er zijn hier verschillende Vin Doux Naturels te vinden: Rivesaltes, Grand Roussillon en Banyuls. Rivesaltes
wordt gemaakt van verschillende druiven waardoor er verschillende
kleuren van de wijn ontstaan: Blanc de blancs (witte druiven), Rosé
(rode Grenachedruif) en Rouge (driekwart Grenachedruif aangevuld met
andere rode druiven). Extra vermeldingen op het etiket kunnen zijn:
Ambré (witte Rivesaltes, min. twee jaar gerijpt, bruin-gele kleur),
Tuilé (rode Rivesaltes, min. twee jaar gerijpt, oranjekleurig), Hors
dAge (witte of rode Rivesaltes en min. vijf jaar rijping) en Rancio
(oude geoxideerde Rivesaltes, min. zes jaar rijping op vaten in de
buitenlucht). Grand Roussillon is een regionale Vin Doux Naturels appellation uit de Roussillon. Banyuls
ligt het meest zuidelijkst en tegen de Spaanse grens aan. De Grenache
is de belangrijkste druif. Er zijn vier soorten Banyuls: donkerrode
(rimage ) zijn jong gebotteld, oranjekleurige (zie je het meest),
strogele en goudkleurige (gemaakt van de beste druiven). Banyuls Grand
Cru is een bijzondere Ranciovariant
Wijn/spijs combinatie Languedoc-Roussillon Languedoc: De witte wijnen: schaal- en schelpdieren, Bourride (Provençaalse vissoep) en gegrilde vis De rode wijn gaan uitstekend met stevige gerechten: gevogelte, lamsragout, boerenpate, rood vlees en pittige kazen Dessertwijnen serveren op een temperatuur van 10 graden: exotische vruchten, vruchtengebak en Roquefort
Roussilon: De rode wijnen: wild, rood vlees, kruidig eten en kaas Witte dessertwijnen: fruit, meloenijs en gebak Rode Banyuls: notengebak, desserts met chocola, Roquefort en pittige Hollandse kazen.