Inhoud blog
  • Eén groot avontuur!
  • nog meer sneeuw
  • To dooi or not to dooi ...
  • lekker geneesmiddel
  • Het is weer te mooi om niet te delen
  • En toen was de zomer weer voorbij ...
  • Verkleinen en vergroten
  • Midsommar ...
  • Foto's die horen bij vorig bericht
  • Het wordt zomer ... ttz lente zou ook al goed zijn
  • Advocaat gezocht
  • We wonen in Zweden! onze reis er naartoe
  • en hoe geraak je dan aan een huis?
  • En hoe doe je dat dan?
  • Hoe kom je daar toch bij ? deel 1
  • Het komt dichterbij
    Archief per jaar
  • 2018
  • 2017
  • 2016
    Zoeken in blog

    Mijn favorieten
  • seniorennet.be
  • Facebook Zweden Forum
  • Touch of Sweden
  • Hullerbulleromhuset
  • Ontdekkingsreis door Liesbet
  • Photolutra
  • Svenska Hus
  • Keukenweetjes blog
  • Een interessant adres?
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    jetteke
    blog.seniorennet.be/jetteke
    Vallenvägen 15
    Lees mee over ons leven in Zweden
    24-09-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.En toen was de zomer weer voorbij ...

    Hej hej

    Ja lieve mensen, ook voor bloggers is het vakantie geweest :)…. daarom dus al bijna 3 maanden geen bijdrage … maar ik zal het nu proberen goed te maken en ik hoop dat jullie allemaal een deugddoende vakantie hebben gehad en er weer tegenaan kunnen.

    Het is moeilijk te geloven maar we wonen hier nu al bijna 7 maanden, maanden die voorbij gevlogen zijn. De verhuis, het uitpakken, behang afstomen, nieuw behangen, ramen en deuren verven, inrichten, , tussendoor zakken pellets binnendragen, een houtvoorraad aanleggen, het terras schoonspuiten, schuren en verven, tussendoor eens een dagje de omgeving verkennen (wat is het hier toch prachtig) naar België rijden (wat is rijden in Duitsland toch verschrikkelijk), een geweldig huwelijksfeest bijwonen (wat was dat tiptop georganiseerd), familie en vrienden bezoeken (wat was het leuk ze weer te zien), onze lieve kleindochters meebrengen naar Zweden (wat was dat toch een lange rit voor hen! :), bessen plukken en confituur maken, enz. enz. en toen werd het weer september.

    De lange zomerdagen zijn voorbij, allez zomer, volgens het weerbericht is het in 150 jaar niet zo’n slechte zomer geweest. Er is wel een voordeel aan: we zullen volgend jaar geen gebrek hebben aan drinkwater, wij hebben niet het gevoel dat het zoveel geregend heeft maar blijkbaar toch veel meer dan gewoonlijk, gisteren hoorde ik nog ”het dubbele van vorig jaar” zeggen.

    Als de dagen korter worden is dat goed voor de nachten, die zijn nu vanaf 20u tot 6u pikkedonker, we slapen nu weer gelijk marmotten al weet ik niet of die ook zo laat in bed kruipen :)

    De toeristen zijn ook weer (bijna) allemaal weg, hier en daar zie je nog een enkele mobilhome (en husbil), waarschijnlijk gepensioneerden die komen genieten van de rust. Bij de vorige eigenaars van ons huis waren belgische gasten die aan een wandeltocht bezig waren.

    We kunnen ook weer boodschappen doen in onze ICA en een klappeke doen met het personeel dat ook weer op kruissnelheid werkt, die zijn ook wel blij maar natuurlijk hangt hun job af van de toeristen.

    In mijn vorige blogs heb ik het gehad over onze zweedse vlag, er zijn dus een aantal vlagdagen dat je ze zou ”moeten” hangen maar waar niemand zich hier druk lijkt in te maken, maar we hebben een vlaggenmast dus een vlag moest en zou er hangen, nu wappert er dus een wimpel, die mag namelijk altijd hangen, iedereen blij dus.

    En van de ICA gesproken, dat is dus onze lokale ”Delhaize”, het is geen grote winkel maar ze hebben eigenlijk toch een uitgebreid assortiment met regelmatige aanvoer. Er is één ding dat ik niet goed begrijp: waarom is al hun fruit al (over)rijp? In België kochten we elke week een voorraad groenten en fruit voor de komende week maar hier kan dat niet, de aardbeien moest je bij wijze van spreken ter plekke opeten. Raar is dat vind ik ….

    Volgend jaar nog wat meer fruit aanplanten denk ik, we hebben 3 struiken met zwarte aalbessen, 1 met witte aalbessen (kende ik niet) die herinneren me aan mijn jeugd in Bertem waar ik elke zomer dagenlang die rotzakjes moest leegplukken, gelukkig zijn het er hier maar 3 en heeft ons Ella goed geholpen met plukken! We hadden toch 2 bomvolle emmers. Confituur volgens recept van Madame Confituur maar ik weet niet wat ik verkeerd heb gedaan maar het is meer sap dan confituur … het zal moeten gelepeld worden i.p.v. gesmeerd. Als er iemand weet hoe ik dit kan redden hou ik me aanbevolen voor goede raad!

    Ik had een nieuwe kruisbessenstruik (knoesels) geplant in het voorjaar, die hing bomvol bessen maar op een dag waren ze allemaal verdwenen, geen idee welke kapoen daar heeft aangezeten.

    Onze 4 appelbomen zijn ook niet gul met hun giften, welgeteld 6 appels mogen we verwachten.

    Onze kleine moestuin doet het niet slecht, we hebben veel peterselie en worteltjes, we hadden mooie sla, ook hier is een of ander levend wezen langs geweest om de sappige blaadjes te verorberen. Aangezien er hier geen hekken, hagen of muren zijn als afsluiting loopt dat wild overal naar believen rond. Alleen jammer dat wij ze zo weinig zien maar ja de tuin is aan de achterkant en we hebben het meeste zicht op het meer waarop van alles ronddobbert. Gisterenmorgen een gehaast motorbootje dat op weg was naar het kleine eilandje waarop een rookpluim te zien was, ik dacht al dat er brand was maar mijn verrekijker liet zien dat ze gewoon afval aan het verbranden waren. Mag dat wel in het land van de recyclespecialisten??? :)

    Heb ik al verteld dat we nu een zweedse nummerplaat op de auto hebben? ERO716, gelukkig is het geen ERO516! Hahaha ook onze aanhangwagen kreeg een paar weken later zijn eigen nummerplaat. Dus we zijn niet meer herkenbaar als ”import” als staat op de nummerplaathouder natuurlijk nog de naam van de garage in Aarschot ….

    Ook aan identiteitskaarten geen gebrek, we hebben nu een belgische én een zweedse.

    Alleen ons paspoort is nu een bewijs dat we belgen zijn. Dat zullen we nog een hele tijd blijven.

    Een paar weken terug zijn we een dagje op stap geweest naar Umeå, ik had me verwacht aan een saai stadje maar we werden zeer aangenaam verrast. Er wordt veel vernieuwd en met veel smaak.

    Typisch aan het stadje zijn de brede lanen met aan weerszijde allemaal berken, ze hebben zelfs een berkenfeestdag! Het is wel een aangenaam gevoel als je langs die brede lanen wandelt. Langs de rivier lijkt het alsof ze een wedstrijd voor landschapsarchitecten hebben gehouden maar niet konden kiezen en ze dus alle inzendingen hebben gebruikt maar …. het werkt! Het is echt heel leuk gedaan met overal andere zitjes, zelfs ligbanken, tuintjes, water, echt heel tof, de moeite om eens voor te stoppen. Wij gaan er zeker nog eens naartoe.

    We zijn ook eens naar Sollefteå gereden, het stadje zelf is niet veel bijzonder maar het is wel heel mooi gelezen en niet ver daarvandaan zijn verschillende "velden" met rotstekeningen, men noemt dat hëllristningar. Ze werden ingekleurd omdat je ze anders niet zou vinden. ik voeg een foto toe.

    Onze werken hebben we wat stilgelegd, de riem kan niet altijd gespannen zijn en er was genoeg te doen in de tuin, maar binnen 2 weken beginnen we met de badkamer, ttz volgende week beginnen wij met ze te strippen, dan moet de klusjesman komen kijken of er buizen of aflopen vernieuwd moeten worden. Daarna komt de ”mattenman” die de vloer en de muren zal beleggen met speciaal daarvoor voorzien materiaal, we noemen het linoleum maar dat is het niet. De nieuwe douche en meubels zijn al toegekomen dus wij zijn er klaar voor.

    En als dat gedaan is zullen we waarschijnlijk de kamers aanpakken, nieuw papiertje tegen de muren plakken en beetje verven. Er is een vrij grote maar ongemakkelijke berging in de slaapkamer, die zou ik willen veranderen maar weet niet goed hoe, dus daarover moet nog nagedacht worden.

    Gisteren was het herfstmarkt in het dorp dus dat moesten we meemaken, stel je er niet teveel van voor maar de mensen zijn hier eigenlijk wel creatief en veel bezig met handwerken. Er was dus naast geitenkaas en aardappelen ook ruimte voor zelfgebreide mutsen en handschoenen, zelfgemaakte oorringen, een paar kraampjes rommelmarkt, kinderkleding, houten kommetjes (mooi maar duur) maar volgens mij is die markt gewoon een excuus voor de dorpelingen om mekaar te ontmoeten na de drukke zomer en vóór de donkere winter. Er is wat afgetetterd! Maar best wel leuk zo een kleine hechte gemeenschap, dat zijn we in België wat verloren hé. Aan één van de kaaskraampjes stonden buurvrouw Anki en ik te praten en zoals elke keer stelde Anki me voor als ze nieuwe buren waarop zij ons welkom heetten en vroegen waar we vandaag komen. Ik zeg: België, waarop de jongeman zegt: ah ik heb in de Kempen gewoond! Blijkt hij van vlak na zijn geboorte in Wechelderzande opgegroeid te zijn (da’s maar 30km van Booischot), mormor (mama’s mama was van daar) mama in Zweden geboren en papa is van Noorwegen, dus een beetje een mix. Maar hoe klein de wereld toch is. Hij is dan verliefd geworden op een zweedse boerendochter en zij runnen nu de boerderij en maken hun eigen kaas.

    Met mijn kleindochters ben ik eens gaan bowlen (ik schreef bijna blowen :) ) in onze sporthal. Klein maar ok. Er is ook een kleine bibliotheek, voor de grote moeten we naar Kramfors, en daar is op donderdag iemand aanwezig. De rest van de week loop je daar zo binnen, neemt de boeken die je wil, scant ze en gaat weer weg. Niks controle …

    Er is ook een gym en Anki en ik denken daar een tweetal keer per week naartoe te gaan in de komende maanden. Met twee zullen we het misschien wat langer volhouden hahaha

    En in november staat er een cruise op het programma!! jaja we rijden dan naar Härnösand, daar neemt een bus ons mee naar Stockholm, rijdt met ons de boot op, daar hebben we een buffet met alles erop en eraan, daarna wat animatie, een overnachting, ontbijt en lunch en daarna weer de bus op en naar huis. Waar die boot naartoe vaart weet ik niet maar naar ‘t schijnt is het heel gezellig en ‘t kost 75 euro voor 2 personen en ge zijt eens weggeweest :) ik zal laten weten hoe het was!

    En tegen dan zal hier wel alles in het teken van Kerstmis staan … ben benieuwd!

    Maar eerst komt nog de herfst, het kleurrijkste seizoen waarin alles verkleurt naar geel, goud en rood, er zullen weer veel foto’s genomen moeten worden!

    En er moeten cantharellen en bosbessen geplukt worden, we zijn eigenlijk nog steeds “onze” berg niet opgeklommen, dat moeten we nu toch eens echt gaan doen!

    Ziezo, ik ben weer uitgepraat. Hopelijk vond je het lezen weer leuk en tot een volgende keer. En zoals altijd: als ge eens niet weet wat doen mag je me ook altijd laten weten hoe het met jou gaat!

    ­

    Groetjes van ons!



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (1)

    24-09-2017
    6 appels?
    Let dan maar op voor de älg :-)
    Die zijn snel opgeknabbeld

    24-09-2017 om 21:04 geschreven door Jaak




    Foto

    Mailinglijst-volg onze avonturen

    Wil je graag onze avonturen volgen? Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.Je krijgt dan een e-mail zodra we iets toevoegen.



    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    forum
  • Nieuws uit Herent

    Druk op onderstaande knop om te reageren in mijn forum



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!