de veldbraakhoeve

01-07-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom op de Veldbraakhoeve
De poort staat uitnodigend open aan de Veldbraak 8 in Baarle-Nassau. Stoeltjes en tafeltjes maken een gezellig buitenterras. Je zit er heerlijk rustig op het erf van de boerderij met groen en bloemen rondom en hoort niets dan het fluiten van de vogeltjes. Achter de schuur is de grote tuin, met kruiden, vergeten groenten en landbouwgewassen. Op diverse plekken staan grote landbouwwerktuigen opgesteld. In een schuur is een verzameling oude ambachten werktuigen bijeengebracht. Kortom, van alles te zien bij de Veldbraakhoeve. Voor groepen op afspraak, en in de vakantietijd bij mooi weer elk weekend open, op zaterdag van 13.00-18.00 uur en op zondag van 11.00-18.00 uur.

De Veldbraakhoeve
Veldbraak 8
5111 HH  BAARLE NASSAU
telefoon: 013-5078204

(Scroll verder naar beneden voor de reportage)





02-07-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.van boerderij naar hoeve

In maart 2006 zijn de plannen ontstaan" vertelt Jeanny Nooyens, die samen met haar man Johan de Veldbraakhoeve runt.

We zijn al verschillende zondagen open voor fietsers. Tot nog toe hebben we er geen ruchtbaarheid aan gegeven" vertelt Jeanny Nooyens terwijl ik op het rustige terras geniet van de zoemende geluiden en de heerlijke koffie. "We hebben alleen een bord aan de straat gezet dat het terras open is. Nu hebben we ook folders gemaakt die we gaan uitdelen in de regio op campings en via het VVV."






03-07-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zo is de hobby begonnen
In het voorjaar had ze heel veel pech met de gewassen. "Ik heb sommige planten wel vier keer moeten zaaien. Dan weer werd het zaad door duiven opgepikt, dan werden de jonge plantjes afgevreten, daarna kwam de droogte van april. En je moet wel iets kunnen laten zien." Inmiddels is er van alles te zien in de tuin achter de hoeve. "De boerderij hebben we van mijn schoonouders overgenomen, maar we wilden zelf geen boerenbedrijf. We hebben eerst het huis verbouwd en toen bekeken wat we met de vele ruimte konden doen. Er waren allerlei ideeën, een crossbaan voor kinderfeestjes, een feestzaal. Dat laatste mocht niet van de gemeente. Wel een recreatieve bestemming en zo is het idee ontstaan van de oude landbouwwerktuigen. Het was Johan's idee. Folders over recreatie in het buitengebied hadden we bij de gemeente gezien, het moest wat ons betreft iets op zijn boers blijven. We hebben oude spullen opgekocht en de schuur ingericht als museumpje. Daarbij ontstond het idee van de tuin, dan heb je iets binnen en iets buiten." En tuinieren is een van Jeanny's hobby's.

04-07-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kruiden en bloemen

Kruiden- en zichttuin

Achter het huis is een bloementuin en staat een schuur. Daarachter is een groot grasveld, met uitzicht over de landerijen. In halfronde vorm zijn in een ruime border in het grasveld de kruiden gezaaid en Jeanny heeft overal bordjes bij gemaakt met informatie. Een foto, de naam van het gewas, de historie, het gebruik in de keuken, de geneeskrachtige werking van kruiden en een tip. "Kort en krachtig heb ik de informatie gebundeld, voor elke plant heb ik informatie opgezocht." We lezen van alles over komkommerkruid, Chinese bieslook, dragon, oregano, wijnruit, kattenkruid en nog veel meer kruiden. Ondertussen speelt de boerderijkat tussen de planten en ruikt het geweldig lekker als de zon al die kruiden beschijnt.






05-07-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.grasveld met landbouwwerktuigen
Her en der over het grasveld verspreid staan onder afdakjes allerlei grotere landbouwwerktuigen, zoals een zaaimachine, een ploeg, een maaibalk, een handzaaibakje, een hooimachine en een bietenmolen. Regelmatig worden er andere werktuigen tentoongesteld








06-07-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ambachtsgerei

We lopen verder naar de schuur waar de ambachtswerktuigen zijn tentoongesteld. Op de wanden van de schuur is een panoramalandschap geschilderd en een boerentafereel. Dat deed Lian Mathijssen. De wanden vormen een mooi decor voor de vele oude gereedschappen en werktuigen. De schuur hangt er vol mee. Bijenspullen, handgereedschap, ploegen, eggen, een juk met emmer waar men onder kan gaan staan om te ervaren hoe dat 'voelt'. Roestige ketels, oude wasketels, een wasbord, centrifuge, strijkbouten, gehaktmolen en snijbonenmolens. Er is een paardenhoek met gereedschap dat de smid gebruikte. Er staat schoenmakers- en klompenmakersgereedschap, een spekkuip die gebruikt werd bij het thuis slachten, een slijpsteen. Waar je ook kijkt, er ligt of hangt gereedschap. "We hebben ook iemand die er wat over weet te vertellen, een oude leraar van boerenafkomst, en als er groepen komen dan vertelt hij over de oude ambachten en spullen die erbij horen."








07-07-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vergeten groenten

Vergeten groenten

Wat verder naar achter is een ruime lap in het gras uitgespaard voor vergeten groenten. Venkel staat er bijvoorbeeld, maar ook minder bekende gewassen als binksla. "Dat is een soort sla dat niet doorschiet en dat te stoven is" vertelt Jeanny. En hebt u al ooit gehoord van ijskegelradijs? Ramenas kent u misschien wel, of pastinaak. Veel minder bekend is mizuna, dat heel goed als roerbakgroente te gebruiken is. En wat dacht u van tah tsai, of van warmoes, de voorloper van onze spinazie. Of kardoen, een kruising tussen asperge en artisjok. "Er zijn nog veel meer 'vergeten' groenten, ik heb nog lang niet alles verzameld. Wat hier staat heb ik wel allemaal zelf gezaaid."

Iets verderop begint het vak met landbouwgewassen. Heel mooi om eens allemaal op een rijtje naast elkaar te zien: gerst, haver, tarwe, maïs, zonnebloemen, groenknol, boekweit, suikerbiet en voederbiet, koolzaad enzovoort. En overal staat een bordje bij, een net geplastificeerd A4tje met daarop informatie over de geschiedenis van het gewas, de voedingswaarde, en allerlei leuke weetjes.


19-07-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Besluit
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Tot besluit krijg ik nog een rondleiding door het zaaltje waar ook weer wat boeken over het boerenleven staan uitgestald. Hier kan men genieten van een kopje koffie met gebak of een ander drankje. Voor groepen kan er ook voor een lunch of koffietafel gezorgd worden. Jeanny loopt over van de ideeën om van alles te organiseren. Wandeltochten, thema avondjes, niets is haar te gek. De Veldbraakhoeve heeft een mooie nieuwe bestemming gekregen; ga er gerust eens kijken.

(tekstverwijzing: gepubliceerd in de vakantiekrant 2007)
(samenstelling: Wim Kouwenberg) 







Blog tegen de regels? Meld het ons!
Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!