NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
 • Humus in de bodem
 • Bodemtypes in BelgiŽ
 • Wat is de bodem 2
 • Wat is een bodem ?
 • Welkom beste bezoekers .
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  verschillende handige tuintips
  tuintips voor de moestuin-siertuin-borders-en serre
  01-10-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom beste bezoekers .

  Beste bezoekers wees welgekomen op mijn nieuwe blog, boordevol met nuttige tips voor de ecologische teelt in de moes-of siertuin. Ook de teelt onder beschutting (Koude bak-Tunnel-broeibak en serres) komen aan bod,hopelijk vind je hier vele tips om je tuin milieuvriendelijk te onderhouden,zonder gebruik te maken van de schadelijke
  meststoffen en de al even schadelijke sproeistoffen. Ik hoop dat ik na het lezen van deze blog iets hebben opgestoken over het milieuvriendelijk tuinieren en dat je mijn tips ook eens uitprobeert .Als je vragen moest hebben
  over de beschreven onderwerpen of een andere vraag,stel deze gerust via de mailfunctie op mijn blog,ik ga er proberen zo vlug mogelijk een antwoord op te geven.

  Veel kijk-en leesgenot .
  De tuinman.

  02-10-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat is een bodem ?

  Hoewel de aarde waarop we lopen behoorlijk vast lijkt, beslaat slechts de helft van de bodem vaste deeltjes, de andere helft bestaat uit een combinatie van de ruimte (lucht) en water. Goede tuingrond is ongeveer de helft van de lege helft gevuld met water, in dat water zijn er tal van chemische stoffen opgelost, waaronder de voedingsstoffen die esszntizzl zijn voor de groei van planten, de overblijvende ruimte of lucht is eveneens van belang, ze levert zuurstof aan de plantenwortels en van de verschillende bodemorganismen. Hoewel je het niet beseft krioelt het in goede tuingrond van uiteenlopende levensvormen. De meeste bodemwezens zijn van microscopisch formaat; grotere soorten zoals wormen en mieren zijn gzmakkelijk te zien. De planten zijn afhankelijk van de bodemorganismen, die de voedingsstoffen omzetten in een vorm die de planten kunnen opnemen en ze zijn ook verantwoordelijk voor het recycleren van de aanwezige voedingsstoffen uit het organisch materiaal. De verschillende levensvormen in de bodem vormen samen een complex ecosysteem, het is één van de elementaire manieren om zeer goede tuingrond te verkrijgen en men kan dit ecosysteem beter maar koesteren en beletten dat dit systeem uit evenwicht geraakt. Hierna vind je een afbeelding over de voornaamste bestanddelen van een bodem. 

  Wat is de bodem ?


  03-10-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat is de bodem 2

  1: De samenstelling van de bodem:
  In de bodem onderscheiden we vaste,vloeibare,gasvormige en levende bestanddelen. Bij de vaste bestanddelen zijn er twee categorieën: De mineralen en de organische, één van die organische bestanddelen is humus die in de bodem een belangrijke rol speelt. Het vloeibare bestanddeel is water in de bodem, dit watere bevat opgeloste voedingszouten, lucht vormt het gasvormig deel. De talrijke levende organismen in de bodem spelen een rol van onschatbare waarde.
  2: Minerale bestanddelen:
  De minerale bestanddelen in de bodem kan je het beste voor als allemaal partikeltjes,korreltjes, de grote van deze korreltjes bepaalt hoe we deze noemen:
  Deeltjes groter dan 2 mm=Grind
  Deeltjes van 0,005 mm=Zand
  Deeltjes van 0,002 tot 0,05 mm=Leem
  Deeltjes van 0,002 mm=Klei
  In bijna elke grond vind je zand,leem en klei terug, de verhouding tussen die drie elementen in de grond in de grond bepaalt de grondsoort die ook wel de textuur genoemd word. Grond met overwegend zanddeeltjes noemen we zandgrond, als de leemdeeltjes duidelijk overwegen noemen we ze leemgrond, als de verhoudingen ongeveer gelijk zijn spreken we van lemig zand of zandleem, kleigrond ten slotte bevat een belangrijke hoeveelheid klei. Gronden worden dus genoemd naar die fractie die de meeste invloed heeft op de eigenschappen.
  Hierna vind de drie belangrijkste.
  1: De verschillende verhoudingen waarin de verschillende bestanddelen zich in de bodem bevinden.
  2: Samenstelling van de grondsoorten volgens fracties.
  3: De textuurdriehoek waar je de grondsoorten kan aflezen.

  Samenstelling & De minerale bestanddelen van de bodem

  04-10-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bodemtypes in BelgiŽ

  De bodemtekstuur beïnvloedt de fysische en de chemische eigenschappen van de bodem. De textuur bepaalt ook de bodemvruchtbaarheid en de bodemgeschiktheid, zo zijn de lichte zandgronden gemakkelijker te bewerken, dan de zware klei- en leemgronden. Verschillende groenten geven een bepaalde voorkeur aan een bepaalde grondsoort, asperges, frambozen, augurken en mais groeien het beste op lichte grondsoorten, kolen en uien groeien dan weer beter op zware grondsoorten. Wil je de juiste samenstelling van de grond kennen, dan zal je moeten wagen op het terrein van de geologie en de mineralogie. 2: Organische stof Het organisch gedeelte van de bodem worden gevormd door organische stoffen. De organische stoffen omvatten het volledige niet minerale deel, van de vaste bestanddelen en het bestaat uit een hele reeks producten zoals vers plantaardig en dierlijk weefsel, vluchtige afbraakproducten en een vrij stabiel bruin of een zwart eindproduct dat we humus noemen. Ook het microbiële leven in de bodem maakt ook deel uit van de organische stof, het vertegenwoordigt minder dan 5% van de hoeveelheid organische stof in de bodem. In verhouding tot het totale bodemgewicht is de hoeveelheid aan organische stof klein. Toch is zijn aanwezigheid voor veel bodemprocessen heel belangrijk. De bodemorganismen maken een reactie aan die essentieel zijn voor de levering van de verschillende voedingsstoffen aan de planten, zowel de levende als de niet levende organische bestandsdelen bevorderen de structurele ontwikkeling van de bodem. De samenstelling van de organische stof is heel verscheiden en de samenstelling verandert voortdurend. Eerst hebben we de nog niet verteerde resten van planten en dieren waarvan de structuur nog duidelijk zichtbaar is, voorbeelden zijn wortels, uitwerpselen, stro, stalmest, afgevallen bladeren, afgestorven onkruiden en allerlei ander organisch materiaal. Door de intensieve werking van het bodemleven worden al deze materialen afgebroken tot mineralen , (dit proces word ook mineralisatie genoemd) en tot humus, (dit proces word ook humifcatie genoemd). Dit is een geleidelijk proces, in een eerste fase gaat het oorspronkelijk uitzicht van het organisch materiaal verloren Wat zich dan vormt noemen we instabiele humus of voedingshumus, door verdere vertering geeft die nog meer voedingsstoffen vrij voor de planten. Stabiele of bestendige humus is het stabiele eindproduct. Dit is eigenlijk de humus waar wij over spreken. Humus is geen directe voedingsbron voor de planten, wel verbetert de humus de bodemstructuur en heeft hij net zoals klei het vermogen om water en voedingsstoffen vast te houden en terug af te staan. Kleimineralen kunnen zich verbinden met humus of humusbestanddelen tot het klei-humuscomplex. Dit is nog stabieler en het vormt de basis van een duurzame bodemvruchtbaarheid. Hierna vind je een foto over de mineralisatie en humificatie.

  Mineralisatie & humificatie in de bodem

  05-10-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Humus in de bodem

  Hierna vind je een tekst met uitleg over de humus in de grond.

  Humus in de bodem

  Brontekst & © Handboek Ecologisch Tuinieren uitgaves 1988-2006 VELT vzw http://www.velt.be
  Archief per week
 • 02/10-08/10 2017
 • 25/09-01/10 2017

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!