Transvetzuren ontstaan door bewerkingprocessen van onverzadigde plantaardige oliën en vetten, namelijk de (gedeeltelijke) harding of hydrogenering van die vetten. Dit wordt toegepast om het smeltpunt van vet te verhogen en de houdbaarheid te vergroten. Wanneer plantaardige oliën gehard worden, dan wordt een deel van de onverzadigde vetten verzadigd, een deel blijft onverzadigd. Deze enkele onverzadigde vetzuren zullen deels worden omgezet in transvetzuren. Hoeveel transvetzuren uiteindelijk worden gevormd, hangt af van de grondstof en de gekozen procescondities. Dit proces speelt zich in de natuur ook af in de pens van herkauwers. Daarom komen transvetzuren van nature ook voor in melkvet en vlees van herkauwers (vooral schapen en runderen). Afhankelijk van het seizoen varieert het transvetzuurgehalte in de vetfase van boter, melk en kaas tussen 2 en 8%. Zomermelk bevat in het algemeen meer transvetzuren dan wintermelk als gevolg van een verschillend voederregime. In de zomer eten de dieren meer gras dat rijker is aan polyonverzadigde vetzuren. Het transvetzuurgehalte in rundvet ligt in dezelfde orde van grootte als in melkvet (4%). In kalfsvet worden lagere waarden vastgesteld (0,9 - 1,7%). Deze dierlijke transvetzuren verschillen qua chemische structuur van de transvetzuren die ontstaan bij het harden van plantaardige olie.
Gezond vermageren betekent te veel calorieën en vooral extra calorieën in de vorm van vette en suikerrijke producten beperken zonder daarbij op de vitaminen- en de mineralenaanbreng te beknibbelen. Kiezen voor twee tot drie magere zuivelproducten per dag past in deze opzet naast een ruim gebruik van groenten, fruit en volkoren graanproducten en een beperkt gebruik van vette en suikerrijke producten.
Een gezond vermageringsplan mag ten slotte niet voorbijgaan aan het advies om ook het energieverbruik op te voeren door elke dag ten minste een half uur tot een uur matig inspannende activiteiten te verrichten (bv. wandelen, de trap nemen, fietsen). Regelmatig aan sportactiviteiten deelnemen (ieder op zijn eigen tempo) is ook een goed idee.
zie ook artikel : Een lijntje om naar te fluiten
zie ook artikel : Drie glazen calcium per dag!
calcium
Onderzoek suggereert dat mensen die weinig calcium met hun voeding binnenkrijgen, meer risico hebben op overgewicht. Omgekeerd zouden mensen die voldoende calciumrijk eten, minder kans hebben op overgewicht.
Uit een proefopzet bleek dat personen die een energiebeperkt dieet, inclusief magere zuivelproducten, hadden gevolgd meer gewicht en vet waren kwijtgespeeld dan een groep mensen die hetzelfde dieet zonder de zuivelproducten had gevolgd. De onderzoekers stelden ook vast dat melk, een belangrijke bron van calcium, meer effect leek te hebben dan calciumsupplementen. Dit doet vermoeden dat er naast calcium waarschijnlijk ook nog andere componenten aanwezig in melk en zuivelproducten meespelen in de gewichtsregulatie.
Het mechanisme achter deze vaststellingen is nog onduidelijk maar mogelijk stimuleert calcium de vetafbraak en beperkt het de vetopbouw. Verder gericht onderzoek is echter nodig.
14-06-2009
waarom eet je niet gezond???
Je hebt geen voedingsdeskundige nodig om je te vertellen dat je lichaam het best functioneert als je een dieet volgt met veel fruit, groenten, volle granen en magere proteïnen. En toch vind je altijd wel een excuus om te kiezen voor minder gezonde maaltijden. Hier vind je een paar van die excuses op een rijtje. Groenten [ ]
Vroeger dacht men dat alle vetten slecht waren. Ze veroorzaakten allerlei ziekten zoals overgewicht en diabetes. Na jarenlang onderzoek is gebleken dat niet alle vetten per definitie slecht zijn. Er zijn goede, matig slechte, slechte en heel slechte vetten. Goede, onverzadigde vetten Hoe vreemd het ook klinkt, er zijn wel degelijk goede vetten. De onverzadigde vetten zorgen [ ]
KABINET WIL VETGEHALTE GEHAKT VERLAGEN 27 januari 2007 0:31 wouter van der land
Na eerdere aankondiging van deze plannen, wil het demissionaire kabinet inderdaad het maximaal toegestane vetgehalte in gehakt verlagen van 35% naar 25%. In mager gehakt moet dit omlaag van 20% naar 15%. Het doel is overgewicht en ongezonde verzadigde vetten te bestrijden. Het Persbericht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: ministerraad 26 januari 2007
Het toegestane vetgehalte in gehakt wordt verlaagd. Dit heeft het kabinet besloten op voorstel van minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Met dit besluit wil het kabinet een nieuwe stap zetten in de strijd tegen overgewicht en ongezonde verzadigde
vetten. Tegelijkertijd wordt op deze manier de onduidelijkheid in de wetgeving over het toegestane vetpercentage in gehakt weggenomen. Het kabinet wil een verlaging van het maximaal toegestane vetgehalte van 35 naar 25 procent voor gehakt. Het percentage van mager gehakt moet omlaag van 20 naar 15 procent. Dit staat in het wetsvoorstel tot wijziging van het Warenbesluit Vlees, Gehakt en Vleesproducten. De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.
het vetgehalte
Het vetgehalte leert iets over het percentage lichaamsvet in verhouding tot de vetvrije massa. Rekening houdend met het geslacht en de leeftijd van de geteste personen krijgen zij een score van één tot zeven voor hun lichaamssamenstelling. Een lage score (en dus een te hoog vetpercentage) geeft risico op hart- en vaatziekten. Door minder calorieën te eten en meer te bewegen, kan het percentage en dus ook het risico dalen.
afvallen met verstand
doe mee!!!
afvallen met verstand kent geen dieet.
bij velen is het vetgehalte te hoog.
bij overgewicht kan suiker ziekte onstaan,
ziekten van hart en bloedvaten...
wees wijs met leven, laten we eens kijken wat je niet moet eten......
fruit
Neem fruit als tussen doortje het is reuze gezond,begin terstond....
de aardbei is het gezonds er zit helemaal niets in !!!!!!