Virtual Reality & Augmented Reality
Virtual Reality & Augmented Reality
Inhoud blog
  • VR Bril huren
  • Virtual reality huren
  • Samsung Gear VR huren
  • VR bril huren, waar moet je op letten?
  • Virtual reality huren
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    03-10-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VR Bril huren

    Wanneer je een event of presentatie echt bijzonder wilt maken, is Virtual Reality dé manier om op te vallen en de boodschap helder over te brengen. Helaas zijn VR brillen vaak ingewikkeld om te gebruiken, daarnaast is het ook lastig om een groot publiek tegelijkertijd in de VR wereld te plaatsen.

    Met VR brillen huren wordt dat een stuk eenvoudiger en vaak ook goedkoper. Je hoeft als organisatie niet te investeren in dure apparatuur, je laat de software vooraf installeren en je kunt ook on-site support inhuren zodat iedere presentatie soepel verloopt. Voor de meest gestelde vragen bij VR brillen huren kun je op deze pagina het antwoord vinden.

    Hoe werkt een VR bril?

    Een VR bril bestaat uit een draagbaar beeldscherm die het volledige gezichtsveld bedekt. Je kunt links en rechts kijken, van boven naar beneden, je wordt als gebruiker volledig in een virtuele wereld geplaatst.

    Bij passieve presentaties hoef je alleen maar rond te kijken, bij interactieve presentaties kun je met behulp van VR controllers ook acties uitvoeren. Afhankelijk van het type virtual reality kan de computer reeds in de bril aanwezig zijn, voor complexe VR presentaties wordtde VR bril gekoppeld aan een externe PC.

     

    Kun je rondlopen in Virtual Reality?

    Je kunt twee soorten VR brillen huren; met en zonder beweging in de ruimte. Dit noemen we in vakjargon 3 Degrees of Freedom (3DoF) en 6 Degrees of Freedom (6DoF).

     

    • 3DoF: Je kunt als gebruiker rondkijken vanaf een vaste positie, fysieke beweging in de ruimte is niet mogelijk zonder het gebruik van controllers die beweging kunnen simuleren. Dat kan een beperking zijn, het is ook praktisch omdat er weinig ruimte nodig is.
    •  
    • Het is ook een veilige methode voor mensen die niet bekend zijn met Virtual Reality. In praktijk worden 3DoF VR brillen vaak gebruikt voor 360 graden video presentaties. Het is mogelijk meerdere VR brillen te huren om een virtuele cinema in te richten voor een groot publiek.

     

    • 6DoF: De gebruiker kan niet alleen rondkijken maar ook fysiek bewegen in de virtuele ruimte door te bewegen. Omdat je niet meer de omgeving kunt zien is het aan te bevelen om een “buddy” naast je te hebben die zorgt dat je niet tegen de muur loopt.
    • Overigens kan de VR bril aangeven wanneer je te ver van de positie bent. Op dit moment is de technologie achter 6DoF nog zo complex dat er vrijwel altijd een PC nodig is om de computerbeelden te genereren. Het is ook een individuele ervaring. Voor sommige mensen is 6DoF “echte” VR, wanneer je een indrukwekkende presentatie wilt neerzetten kan dit de perfecte oplossing zijn.

     

    Wat zijn de meest populaire VR brillen?

    Je kunt vrijwel alle VR brillen huren of kopen, er wordt vaak geen duidelijk onderscheid gemaakt tussen consument en professioneel gebruik. Dit zijn de vijf populairste VR brillen op dit moment:

    1. Oculus Rift: Dit is de eerste “moderne” VR bril, en nog steeds één van de meest betrouwbare opties voor high-end virtual reality. Je kunt vrij rondlopen in de ruimte, werken met VR controllers en er is een groot aanbod aan VR apps. Er is een PC vereist om met dit systeem te werken, voor een “room-scale” ervaring moeten ook trackers geplaatst worden.
    2. HTC Vive: Wat betreft functionaliteit is de Vive nauwelijks te onderscheiden van de Rift. Er is wel een professionele versie van de Vive verkrijgbaar maar de toepassingen zijn in feite identiek. Ook de HTC Vive biedt een hoogwaardige VR ervaring met room-scale navigatie, VR controllers en een koppeling met PC.
    3. Gear VR: Deze hybride oplossing van Samsung werkt op basis van een Galaxy serie smartphone in een speciale kunststof houder. Je kunt alleen rondkijken, omdat de processor in de smartphone gebruikt wordt zijn de beelden minder indrukwekkend dan bij de PC versies. Voor 360 video en simultaan kijken is de Gear VR een goede optie.
    4. Oculus Go: De Go is technisch bijna gelijk aan de Gear VR, met het grote verschil dat de hardware reeds in de VR bril aanwezig is, er is dus geen smartphone nodig. Net als de Gear VR is de Oculus Go beperkt in bewegingsvrijheid, maar voor video en groepspresentaties is het een waardige opvolger van de Gear VR.
    5. Google Cardboard: Tot slot nog de budget optie, een eenvoudige kartonnen houder voor vrijwel iedere smartphone. Wanneer je gebruik wilt maken van bestaande hardware en grote aantallen VR brillen te huur niet haalbaar is, kan de bescheiden Cardboard een oplossing bieden. Houd wel rekening met de “fragmentatie”, wanneer ieder toestel anders is kan dat een logistieke nachtmerrie worden.

    Tips bij VR brillen huren

    • Ga altijd uit van de boodschap die je wilt overdragen en kies daar de juiste hardware bij.
    • Voor een 6DoF presentatie is er voldoende ruimte nodig en begeleiding.
    • Wanneer je een 3DoF presentatie wilt geven is het gebruik van draaistoelen aan te bevelen.
    • Bij groepspresentaties is het mogelijk meerdere VR brillen met elkaar te synchroniseren door VR Sync software te gebruiken.
    • Zorg dat de presentatie voor omstanders er ook goed uitziet, VR brillen trekken de aandacht en dat kan gebruikt worden tijdens de promotie van een event.
    • Hoewel Google Cardboard niet geschikt is voor verhuur, kan het wel als promotiemiddel worden ingezet door de Cardboard te laten bedrukken.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    03-10-2018, 08:59 geschreven door Tom Bakker
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Virtual reality huren

    Bij een VR bril huren is er veel keuze. Dat is goed omdat je niet beperkt bent tot een specifiek merk of type. Het kan wel lastig zijn om een VR bril te kiezen die perfect aansluit op het evenement. Uiteraard kan de leverancier je helpen de juiste keuze te maken, op deze pagina bekijken we alvast de meest populaire VR brillen voor verhuur inclusief de voordelen en nadelen. Zo kun je de juiste VR bril huren voor ieder event.

    Welke VR bril huren?

    Er zijn twee categorieën te onderscheiden in de verhuur van virtual reality headsets; de brillen die functioneren als PC accessoire zoals de Oculus Rift en de HTC Vive enerzijds, en de brillen die alle hardware aan boord hebben voor een draadloze ervaring anderzijds. We zullen deze twee categorieën apart onder de loep nemen.

     

    Oculus Rift en HTC Vive

    De Rift en de Vive waren de eerste twee “echte” VR brillen die het mogelijk maakte om een virtuele wereld op een realistische wijze te verkennen. Er zijn complete fabriekshallen omgebouwd tot virtuele speeltuin op basis van deze headsets. Hoewel er voorheen nog behoorlijke verschillen tussen deze twee VR brillen bestonden, kun je nu spreken van twee gelijkwaardige producten. De Rift is wat populairder in het Westen, terwijl de Vive het beter doet in Azië.

    VR Media Player Software: Look and Play

    Voordelen Oculus Rift en HTC Vive

    • Hoge beeldkwaliteit door koppeling met PC: Omdat de virtuele wereld wordt gegenereerd door een krachtige PC kunnen de beelden verbluffend realistisch zijn. Deze VR brillen zijn in feite PC accessoires waarbij het zware rekenwerk buiten de headset plaatsvindt.
    • Grote keuze aan toepassingen beschikbaar: De app stores van beide headsets zijn goed gevuld. Voor virtual reality demonstraties en presentaties is er dus volop keuze.
    • Volledig ruimtelijke VR ervaring: Naast de VR bril huren zul je ook trackers moeten plaatsen. Daarmee kan de gebruiker rondlopen in een virtuele wereld, alle bewegingen van de gebruiker worden vertaald naar de virtual reality.
    • Eenvoudig beeld laten zien op externe monitor: Je kunt een individuele ervaring transformeren tot een sociaal event door de beelden uit de VR bril weer te geven op een extern scherm. Dankzij de koppeling met een PC is dat eenvoudig te realiseren.
    • Meeste flexibiliteit bij apps ontwikkelen: De meeste tools voor custom VR apps vind je voor deze krachtige headsets.

     

    Nadelen Oculus Rift en HTC Vive

    • Relatief duur om te huren: De kosten voor een volledig set inclusief PC en configuratie liggen hoger dan bij de draadloze modellen.
    • Meer ruimte nodig om te gebruiken: Omdat je met trackers echt in de ruimte kunt bewegen is er ook meer ruimte nodig.
    • Vereist meer technische kennis: Configuratie en gebruik kan bewerkelijk zijn, afhankelijk van het evenement is het inhuren van een specialist aan te bevelen.

     

    Gear VR en Oculus Go

    Het gebruik van kabels en een aparte PC is niet altijd even praktisch, zeker niet wanneer je snel naar een 360 video wilt kijken. De Google Cardboard smartphone houder is een goedkoop alternatief, maar is te fragiel en eenvoudig voor gebruik tijdens evenementen. Samsung kwam toen met de Gear VR, een kunststof houder waar je een Galaxy smartphone in kunt steken. De smartphone fungeert als scherm en mobiele computer voor de VR bril. De Oculus Go is grotendeels vergelijkbaar met de Gear VR wat betreft de technologie in de headset, met het grote verschil dat alle hardware ingebouwd is. Er is geen losse smartphone meer nodig.

     

    Voordelen Gear VR en Oculus Go

    • Eenvoudig te gebruiken: Alle hardware zit reeds in de headset gebouwd, het is een kwestie van opzetten en op pad gaan in virtual reality.
    • Geheel draadloze oplossing: Alle hardware is reeds aanwezig in deze VR brillen wat een externe PC overbodig maakt. Dat bespaart ruimte én kosten.
    • Relatief lage kosten per VR bril: Bij een Rift of Vive zul je doorgaans een losse VR bril huren, of hooguit enkele sets voor een groot evenement. Bij de draadloze modellen zijn honderden VR brillen per event geen uitzondering.
    • Ideaal voor 360 video: Omdat ruimtelijke oriëntatie bij 360 video niet van toepassing is kun je voor dit soort content net zo goed deze eenvoudige apparaten gebruiken. De Oculus Go heeft van de vier opties op deze pagina zelfs de beste beeldresolutie.
    • Video is te synchroniseren: Je kunt een bioscoopzaal vol gasten tegelijkertijd naar dezelfde video laten kijken door gebruik te maken van de VR Sync software. Zelfs een PC of internetverbinding is niet nodig.
    • Neemt weinig ruimte in: Niet alleen de VR brillen zijn compact, omdat de gebruiker alleen rond hoeft te kijken is een vierkante meter al voldoende om te genieten van virtual reality. Zo kun je al een VR evenement organiseren in een lift!

    Nadelen Gear VR en Oculus Go

    • Computerbeelden zijn minder indrukwekkend: De beperkte processorkracht en eenvoudige grafische chip betekent dat de virtuele omgeving niet zo gedetailleerd kan zijn. Bij 360 video is dit overigens niet relevant.
    • Accu gaat slechts enkele uren mee: Hoewel deze headsets ook op netspanning werken, zul je in dat geval een kabel moeten gebruiken.
    • Minder flexibiliteit bij apps ontwikkelen: De Gear VR en Oculus Go werken beide op basis van het Android besturingssysteem. Dit mobiele platform biedt minder geavanceerde mogelijkheden als de Windows omgeving van de Rift en Vive.

     

    Laat je voorlichten door de verhuurder en kies zo de juiste VR bril voor ieder event.

     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    03-10-2018, 08:58 geschreven door Tom Bakker
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Samsung Gear VR huren

    Gear VR huren

     

    Met alle uitdagingen in het dagelijkse leven is het niet verbazingwekkend dat we soms even behoefte hebben aan wat ontspanning. Als je verder wilt dan de standaard hobby’s, of wel klaar bent met Netflix & chillen, kun je een duik nemen in virtual reality. Makkelijker gezegd dan gedaan, want er zijn zoveel opties dat een keuze maken niet bepaald eenvoudig is. Zo kun je voor een evenement de populaire Gear VR huren, een pionier in de draadloze VR brillen. Deze handige en betaalbare oplossing is al jaren dé keuze tijdens VR events. Maar een paar jaar is een eeuwigheid in de wereld van technologie. Moet je nog steeds de Gear VR huren, of zijn er betere opties? Laten we de drie voornaamste alternatieven eens bekijken; de Oculus Go, Oculus Rift en de Oculus Quest. Zie jij de overeenkomst die deze VR brillen met elkaar gemeen hebben?

     

    Wat is de Gear VR?

    De Gear VR is in vele opzichten een pionier in virtual reality. Sinds pakweg 2012 kwam de ontwikkeling van VR technologie in een stroomversnelling terecht. Waar veel fabrikanten zich bezighielden met geavanceerde VR brillen voor PC, werden er in 2014 twee eenvoudige en draadloze oplossingen geïntroduceerd; enerzijds de Google Cardboard en anderzijds de Samsung Gear VR. De Cardboard was niet meer dan een stuk karton met twee plastic lenzen waar je een smartphone in kon steken, de Gear VR was een houder van stevig kunststof die speciaal ontwikkeld was voor high end Samsung toestellen.

     

    Samsung ging niet over één nacht ijs en schakelden de assistentie in van destijds de autoriteit in virtual reality; Oculus VR. Deze startup werd voor miljarden euro’s opgekocht door Facebook vanwege de potentie als marktleider in VR. Samsung liet Oculus de software maken op basis van het Android besturingssysteem, zelf maakten ze de kunststof houder die perfect werkt in combinatie met de Galaxy lijn mobiele toestellen. In 2015 werd de eerste Gear VR geïntroduceerd.

     

    Gear VR huren of kopen?

    Lang niet iedereen heeft een toestel van Samsung, daarmee vallen veel gebruikers al buiten de boot. Daar komt nog bij dat je met deze VR bril relatief eenvoudig meerdere toestellen aan elkaar kunt koppelen. Zo kun je een virtuele cinema of ander soort VR event inrichten op basis van deze VR brillen. Dan is de Gear VR huren uiteraard een betere oplossing dan kopen. De combinatie van relatief goedkope en eenvoudig te gebruiken hardware, met speciale software om de draadloze VR brillen op afstand te besturen bleek een gouden greep. Na enkele jaren is de Gear VR huren nog steeds dé standaard bij VR events.

     

    Alternatieve VR brillen van Facebook

    We gaven al aan dat de Samsung Gear VR werkt op basis van software die door Oculus VR werd ontwikkeld. Oculus is in handen van Facebook, de social media gigant. Directeur Mark Zuckerberg is zelf een groot fan van virtual reality, en wil de hele wereldbevolking kennis laten maken met VR. Naast de Oculus Home software voor de Samsung VR ontwikkelt Facebook ook eigen hardware. Hoe verhouden zich deze producten met de Gear VR voor evenementen?

     

    Oculus Go

    Dit is de Gear VR maar dan zonder telefoon. De hardware komt ditmaal niet van Samsung maar van smartphonefabrikant Xiaomi, verder zijn deze twee VR brillen nagenoeg gelijk aan elkaar. De Go is alleen niet als telefoon te gebruiken. Wanneer je moet kiezen tussen een Gear VR huren of een Oculus Go huren zal de voornaamste overweging het kostenplaatje zijn, of eventueel de voorkeur van de leverancier. Vraag na wat de leverancier aanbeveelt en waarom.

     

    Oculus Rift

    Dit is de VR bril waar het eigenlijk allemaal mee begonnen is. Hoewel het een aantal jaren heeft geduurd voordat de Rift rijp was voor het grote publiek, was dit de inspiratie voor de Gear VR. Toch zijn het heel verschillende producten met een andere doelgroep. De Oculus Rift is een PC accessoire die niet op zichzelf werkt, daardoor worden er wel hogere kwaliteit Virtual Reality ervaringen mogelijk gemaakt. Je kunt ook vrij bewegen in de virtuele ruimte dankzij externe trackers.

     

    Oculus Quest

    In september 2018 werd de Oculus Quest bekend gemaakt, in de lente van 2019 zal deze VR bril op de markt verschijnen. Dit is een draadloze VR bril zoals de Go, maar met de ruimtelijke positiebepaling die we kennen van de de Rift. Alle hardware is aan boord, net als bij de Samsung Gear VR, maar met een aantal unieke mogelijkheden zoals het gebruik van echte VR controllers. Maar zoals je als kon lezen is de Quest pas vanaf medio 2019 verkrijgbaar.

     

    Waarom een Gear VR huren?

    Wanneer je binnenkort een VR event wilt organiseren voor een grote groep bezoekers, blijft de Samsung Gear VR huren een betaalbare oplossing die zichzelf ruimschoots heeft bewezen. Dit is een VR bril zonder de complexiteit die er vaak mee gepaard gaat. Met name voor VR video is deze headset van Samsung ideaal, zeker in combinatie met de VR Sync software waarmee je iedere locatie omtovert tot virtuele bioscoop.

     

    Hoewel de toekomst nog veel meer moois gaat bieden, kunnen we voorlopig nog wel even vooruit met deze baanbrekende VR bril.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    03-10-2018, 08:58 geschreven door Tom Bakker
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VR bril huren, waar moet je op letten?

    VR bril huren, waar moet je op letten?

     

    Wanneer je een evenement wilt organiseren dat ook echt impact heeft zul je alle trucs uit de hoge hoed moeten toveren om succes te boeken. Dat geldt ook voor bedrijfspresentaties, stakeholder evenementen en workshops. Trek een blik met VR brillen open en je bent helemaal up to date, gaan met die virtuele banaan? Toch is het niet zo eenvoudig, er zijn zoveel VR brillen die sterk uiteen lopen in mogelijkheden en technische specificaties. In plaats van de tech stats op te sommen bekijken we een drietal praktijkvoorbeelden waarbij een VR bril huren de perfecte oplossing biedt, en welke VR brillen daarbij passen.

     

    De juiste VR bril huren voor iedere toepassing

    Je kunt een VR bril huren maar dan ben je pas op de helft. Deze hardware heeft uiteraard ook software nodig om van nut te zijn. Je kunt een VR app laten ontwikkelen, of gebruik maken van de applicaties die reeds beschikbaar zijn. Controleer bij een VR bril huren ook of de gewenste toepassing mogelijk is op basis van de gekozen hardware. Beter nog, stem de hardware af op de toepassing.

     

    De (on)begrensde mogelijkheden van virtual reality

    VR kent geen grenzen, of toch wel? Naast de beperking van de creativiteit van het team dat de virtual reality wereld tot leven wekt, zijn er beperkingen als het budget, de beschikbare ruimte op de locatie en de technische kennis van de gebruiker. Zo is virtual reality plotseling niet zo onbegrensd meer. Bij de juiste VR bril huren probeer je de hardware en software zo goed mogelijk af te stemmen op de doelstellingen die vooraf bepaald zijn. Zo kun je een virtuele presentatie laten zien waarbij de grenzen niet zichtbaar zijn. Dat klinkt best ingewikkeld, en eerlijk gezegd is dat ook het geval. Gelukkig zijn er heel ervaren professionals die vraag en aanbod perfect bij elkaar kunnen brengen zodat een VR bril huren ineens stuk eenvoudiger wordt.

     

    VR cinema

    • Wat is het? Een VR video bekijken met een groep mensen tegelijkertijd. In plaats van projectie op een scherm wordt de 360 video weergegeven in de VR bril. Alle headsets laten tegelijkertijd dezelfde video’s zien die centraal worden aangestuurd.
    • Wat heb je nodig? Ten eerste meerdere virtual reality brillen. Je kunt één VR bril huren, maar je kunt ook tientallen en zelfs honderden VR brillen huren voor een dag(deel). Dat is uiteraard bij een eenmalig event een stuk goedkoper dan deze hardware aanschaffen. Naast de VR brillen huren adviseren we ook enkele specialisten in te schakelen die de deelnemers helpen met het dragen van de headsets.
    • Welke hardware is geschikt? De Samsung Gear VR en de Oculus Go zijn geschikt voor dit soort events.

     

    Voorbijgangers een video laten bekijken

    • Wat is het? Er komen mensen langs op een beurs of tijdens een ander type evenement. Je laat ze even een VR bril dragen om een (korte) VR presentatie te laten zien. Dit kan een VR video zijn of een eenvoudige interactieve presentatie. De VR bril moet eenvoudig op- en af te zetten zijn, draadloos werken en ook snel te reinigen zijn.
    • Wat heb je nodig? Je kunt voor deze toepassing het beste een VR bril huren die draadloos werkt op een accu en beschikt over alle hardware aan boord. De software kan vooraf geïnstalleerd worden zodat een actieve internetverbinding niet vereist is. Met meerdere VR brillen kun je meer bezoekers van dienst zijn. Een actieve begeleiding is zeker een voorwaarde bij dit soort presentaties.
    • Welke hardware is geschikt? Net als bij de VR cinema zijn de Samsung Gear VR en de Oculus Go de meest voor de hand liggende opties omdat het all-in-one headsets zijn.

     

    Een interactieve presentatie laten zien

    • Wat is het? Een VR film biedt een passieve ervaring, de toeschouwer maakt geen actief onderdeel uit van de presentatie. Een interactieve presentatie op basis van een virtual reality bril met speciale controllers laat je niet alleen kijken maar ook “voelen”, manipuleren en verschillende scenario’s testen. Denk aan een presentatie voor stakeholders of educatieve applicaties voor het onderwijs.
    • Wat heb je nodig? Omdat een krachtige processor van groter belang is dan een draadloze ervaring zal een VR bril huren als PC accessoire het meest voor de hand liggen. De gebruiker kan niet alleen op de plaats draaien, maar ook vrij bewegen om de presentatie vanuit meerdere hoeken te bekijken.
    • Welke hardware is geschikt? De Oculus Rift en HTC Vive zijn VR brillen die in combinatie met een krachtige PC zeer complexe presentaties mogelijk maken.

     

    De toekomst van VR bril huren

    Op dit moment zijn de twee voornaamste categorieën in virtual reality hardware de eenvoudige VR brillen zoals de Gear VR en Go, of de PC VR brillen zoals de Rift en Vive. De (nabije) toekomst zullen deze twee uitersten bij elkaar komen. Op dit moment is er al de HTC Vive Focus, in de loop van 2019 komt daar ook nog de Oculus Quest bij. Deze twee VR brillen zijn draadloos en bieden ook ruimtelijke tracking met een grafische ervaring die dicht in de buurt komt van de PC headsets. Informeer bij de aanbieder van virtual reality hardware naar de mogelijkheden.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    03-10-2018, 08:57 geschreven door Tom Bakker
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Virtual reality huren

    In de film Ready Player One liet Steven Spielberg een toekomst zien waarin iedereen met VR brillen rondloopt. Zelfs een jongen met een laagbetaalde baan kan in deze film een VR bril kopen die een compleet overtuigende virtuele ervaring biedt.

    Zover zijn we nog lang niet, op dit moment is virtual reality bril huren de meest voor de hand liggende optie om die eerste stappen in de virtuele werkelijkheid te maken. Wat kun je met VR en hoe werkt virtual reality huren? Dat leggen we uit op deze pagina waar we de grenzen van virtual reality opzoeken.

     

    Wat kun je met VR?

    Met VR kun je een wereld creëren die de realiteit om je heen geheel vervangt. Door een VR bril te dragen kun je rondkijken, soms ook rondlopen en zelfs virtuele objecten manipuleren. Niet alle VR ervaringen zijn interactief, en niet alle beelden worden door de computer berekend. Zo wordt de meeste tijd besteed aan het bekijken van 360 graden video. Je kunt dit soort content bekijken op een smartphone met een speciale houder, je kunt ook apparatuur voor virtual reality huren wat je meer mogelijkheden geeft.

     

    Waarom niet VR hardware kopen?

    Voordat we de werkwijze voor virtual reality huren uitleggen, zullen we eerst even toelichten waarom we in de meeste gevallen afraden om VR hardware te kopen. Wanneer je een evenement organiseert moet alles in één keer goed gaan, door met eigen apparatuur te werken, of snel even een Gear VR te kopen voor je Galaxy toestel kun je geheid problemen verwachten. Deze technologie staat nog in de kinderschoenen, en echt stabiel is het nog lang niet altijd. Bij virtual reality huren kun je ook rekenen op service en ondersteuning. Tijdens het oriëntatieproces maar ook tijdens de presentatie waar je getrainde medewerkers kunt inzetten voor een vlekkeloze presentatie.

     

    Hoe werkt virtual reality huren?

    Bij virtual reality huren moet de hardware en software op elkaar afgestemd zijn. Er zijn diverse VR brillen te huur met afwijkende mogelijkheden, voor ieder evenement moeten de juiste afwegingen worden gemaakt. Om dit proces in goede banen te leiden, en de event organisatie te ontlasten, is een goede communicatie met de leverancier van belang. Hier zijn drie belangrijke stappen die je zult doorlopen om tot het gewenste resultaat te komen:

     

    Stap 1: Bepaal de doelstelling en de doelgroep

    Ga altijd uit van de boodschap en baseer daar de keuze voor hardware en software op. Je wilt virtual reality huren om een doel te bereiken, vaak is dit het overdragen van informatie. Dit kan een commerciële boodschap zijn, maar ook het overdragen van informatie, meer inzicht geven in een complex onderwerp of gewoon als amusement.

    De doelgroep bepalen hoort ook bij deze stap, bij personeelstraining kan de doelgroep nauwkeurig bepaald worden, tijdens een consumentenbeurs is er een heel divers publiek waar je niet van weet hoeveel kennis ze hebben van VR technologie. Door de doelstelling helder te krijgen en de doelgroep zo nauwkeurig mogelijk te bepalen kun je verder naar stap 2.

     

    Stap 2: Bespreek de mogelijkheden voor VR applicaties

    Bij het bepalen van de presentatie zul je een rijtje aan opties aftikken waarbij je steeds een keuze moet maken. Een soort “choose your own adventure” met steeds enkele opties die je op een ander spoor zetten. Enkele overwegingen zullen zijn:

     

    • Wordt het een interactieve presentatie of passief? Met andere woorden; heeft de gebruiker invloed op de presentatie die vertoond wordt?
    • Bij een passieve presentatie zal vaak voor een VR video worden gekozen. Is dit een 360 video van een werkelijke situatie of een computeranimatie, of wellicht een combinatie van deze twee?
    • Bij een interactieve presentatie moet de mate van interactiviteit bepaald worden. Is het voldoende om vanaf een specifieke locatie eenvoudige handelingen te verrichten, of is volledige bewegingsvrijheid gewenst?
    • Is het de bedoeling dat de VR presentatie live wordt gedemonstreerd onder begeleiding, of wordt deze digitaal verspreid voor een groot publiek? Voor evenementen zal de eerste optie van toepassing zijn, bij VR toepassingen die gericht zijn op een internationaal publiek kan distributie via de bekende app stores een optie zijn.

     

    Stap 3: Bepaal de hardware bij virtual reality huren

    Pas nadat de eerste twee stappen zijn doorlopen komen we bij het proces van daadwerkelijk virtual reality huren. Hierbij zal als eerste bepaald worden of de presentatie op basis van mobiele hardware vertoond wordt, of via een VR headset die gevoed wordt door een krachtige PC. Vervolgens is het ook van belang om te bepalen hoeveel gebruikers er simultaan zullen zijn, en wat de kosten per set zijn.

    Een Samsung Gear VR huren is aanzienlijk goedkoper dan een compleet Oculus Rift set huren inclusief PC. Daarnaast mag professionele begeleiding ook niet worden vergeten, bij complexe presentaties is ondersteuning op locatie onmisbaar. Bij kleinere projecten is het overigens ook mogelijk de opdrachtgever vooraf instructie te geven, denk bijvoorbeeld aan een makelaar die met virtual reality huren de klant visualisaties op locatie kan laten zien.

    Het lijkt wellicht heel complex, toch kan het proces van virtual reality huren snel en doeltreffend worden uitgevoerd zolang je samenwerkt met een leverancier die verder denkt dan VR brillen, en met de klant meedenkt om de best mogelijke presentatie te realiseren.

     

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    03-10-2018, 08:57 geschreven door Tom Bakker
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VR bril huren, waar moet je op letten?

    VR bril huren, waar moet je op letten?

     

    Wanneer je een evenement wilt organiseren dat ook echt impact heeft zul je alle trucs uit de hoge hoed moeten toveren om succes te boeken. Dat geldt ook voor bedrijfspresentaties, stakeholder evenementen en workshops. Trek een blik met VR brillen open en je bent helemaal up to date, gaan met die virtuele banaan? Toch is het niet zo eenvoudig, er zijn zoveel VR brillen die sterk uiteen lopen in mogelijkheden en technische specificaties. In plaats van de tech stats op te sommen bekijken we een drietal praktijkvoorbeelden waarbij een VR bril huren de perfecte oplossing biedt, en welke VR brillen daarbij passen.

     

    De juiste VR bril huren voor iedere toepassing

    Je kunt een VR bril huren maar dan ben je pas op de helft. Deze hardware heeft uiteraard ook software nodig om van nut te zijn. Je kunt een VR app laten ontwikkelen, of gebruik maken van de applicaties die reeds beschikbaar zijn. Controleer bij een VR bril huren ook of de gewenste toepassing mogelijk is op basis van de gekozen hardware. Beter nog, stem de hardware af op de toepassing.

     

    De (on)begrensde mogelijkheden van virtual reality

    VR kent geen grenzen, of toch wel? Naast de beperking van de creativiteit van het team dat de virtual reality wereld tot leven wekt, zijn er beperkingen als het budget, de beschikbare ruimte op de locatie en de technische kennis van de gebruiker. Zo is virtual reality plotseling niet zo onbegrensd meer. Bij de juiste VR bril huren probeer je de hardware en software zo goed mogelijk af te stemmen op de doelstellingen die vooraf bepaald zijn. Zo kun je een virtuele presentatie laten zien waarbij de grenzen niet zichtbaar zijn. Dat klinkt best ingewikkeld, en eerlijk gezegd is dat ook het geval. Gelukkig zijn er heel ervaren professionals die vraag en aanbod perfect bij elkaar kunnen brengen zodat een VR bril huren ineens stuk eenvoudiger wordt.

     

    VR cinema

    • Wat is het? Een VR video bekijken met een groep mensen tegelijkertijd. In plaats van projectie op een scherm wordt de 360 video weergegeven in de VR bril. Alle headsets laten tegelijkertijd dezelfde video’s zien die centraal worden aangestuurd.
    • Wat heb je nodig? Ten eerste meerdere virtual reality brillen. Je kunt één VR bril huren, maar je kunt ook tientallen en zelfs honderden VR brillen huren voor een dag(deel). Dat is uiteraard bij een eenmalig event een stuk goedkoper dan deze hardware aanschaffen. Naast de VR brillen huren adviseren we ook enkele specialisten in te schakelen die de deelnemers helpen met het dragen van de headsets.
    • Welke hardware is geschikt? De Samsung Gear VR en de Oculus Go zijn geschikt voor dit soort events.

     

    Voorbijgangers een video laten bekijken

    • Wat is het? Er komen mensen langs op een beurs of tijdens een ander type evenement. Je laat ze even een VR bril dragen om een (korte) VR presentatie te laten zien. Dit kan een VR video zijn of een eenvoudige interactieve presentatie. De VR bril moet eenvoudig op- en af te zetten zijn, draadloos werken en ook snel te reinigen zijn.
    • Wat heb je nodig? Je kunt voor deze toepassing het beste een VR bril huren die draadloos werkt op een accu en beschikt over alle hardware aan boord. De software kan vooraf geïnstalleerd worden zodat een actieve internetverbinding niet vereist is. Met meerdere VR brillen kun je meer bezoekers van dienst zijn. Een actieve begeleiding is zeker een voorwaarde bij dit soort presentaties.
    • Welke hardware is geschikt? Net als bij de VR cinema zijn de Samsung Gear VR en de Oculus Go de meest voor de hand liggende opties omdat het all-in-one headsets zijn.

     

    Een interactieve presentatie laten zien

    • Wat is het? Een VR film biedt een passieve ervaring, de toeschouwer maakt geen actief onderdeel uit van de presentatie. Een interactieve presentatie op basis van een virtual reality bril met speciale controllers laat je niet alleen kijken maar ook “voelen”, manipuleren en verschillende scenario’s testen. Denk aan een presentatie voor stakeholders of educatieve applicaties voor het onderwijs.
    • Wat heb je nodig? Omdat een krachtige processor van groter belang is dan een draadloze ervaring zal een VR bril huren als PC accessoire het meest voor de hand liggen. De gebruiker kan niet alleen op de plaats draaien, maar ook vrij bewegen om de presentatie vanuit meerdere hoeken te bekijken.
    • Welke hardware is geschikt? De Oculus Rift en HTC Vive zijn VR brillen die in combinatie met een krachtige PC zeer complexe presentaties mogelijk maken.

     

    De toekomst van VR bril huren

    Op dit moment zijn de twee voornaamste categorieën in virtual reality hardware de eenvoudige VR brillen zoals de Gear VR en Go, of de PC VR brillen zoals de Rift en Vive. De (nabije) toekomst zullen deze twee uitersten bij elkaar komen. Op dit moment is er al de HTC Vive Focus, in de loop van 2019 komt daar ook nog de Oculus Quest bij. Deze twee VR brillen zijn draadloos en bieden ook ruimtelijke tracking met een grafische ervaring die dicht in de buurt komt van de PC headsets. Informeer bij de aanbieder van virtual reality hardware naar de mogelijkheden.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    03-10-2018, 08:54 geschreven door Tom Bakker
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Virtual reality huren

    In de film Ready Player One liet Steven Spielberg een toekomst zien waarin iedereen met VR brillen rondloopt. Zelfs een jongen met een laagbetaalde baan kan in deze film een VR bril kopen die een compleet overtuigende virtuele ervaring biedt.

    Zover zijn we nog lang niet, op dit moment is virtual reality bril huren de meest voor de hand liggende optie om die eerste stappen in de virtuele werkelijkheid te maken. Wat kun je met VR en hoe werkt virtual reality huren? Dat leggen we uit op deze pagina waar we de grenzen van virtual reality opzoeken.

     

    Wat kun je met VR?

    Met VR kun je een wereld creëren die de realiteit om je heen geheel vervangt. Door een VR bril te dragen kun je rondkijken, soms ook rondlopen en zelfs virtuele objecten manipuleren. Niet alle VR ervaringen zijn interactief, en niet alle beelden worden door de computer berekend. Zo wordt de meeste tijd besteed aan het bekijken van 360 graden video. Je kunt dit soort content bekijken op een smartphone met een speciale houder, je kunt ook apparatuur voor virtual reality huren wat je meer mogelijkheden geeft.

     

    Waarom niet VR hardware kopen?

    Voordat we de werkwijze voor virtual reality huren uitleggen, zullen we eerst even toelichten waarom we in de meeste gevallen afraden om VR hardware te kopen. Wanneer je een evenement organiseert moet alles in één keer goed gaan, door met eigen apparatuur te werken, of snel even een Gear VR te kopen voor je Galaxy toestel kun je geheid problemen verwachten. Deze technologie staat nog in de kinderschoenen, en echt stabiel is het nog lang niet altijd. Bij virtual reality huren kun je ook rekenen op service en ondersteuning. Tijdens het oriëntatieproces maar ook tijdens de presentatie waar je getrainde medewerkers kunt inzetten voor een vlekkeloze presentatie.

     

    Hoe werkt virtual reality huren?

    Bij virtual reality huren moet de hardware en software op elkaar afgestemd zijn. Er zijn diverse VR brillen te huur met afwijkende mogelijkheden, voor ieder evenement moeten de juiste afwegingen worden gemaakt. Om dit proces in goede banen te leiden, en de event organisatie te ontlasten, is een goede communicatie met de leverancier van belang. Hier zijn drie belangrijke stappen die je zult doorlopen om tot het gewenste resultaat te komen:

     

    Stap 1: Bepaal de doelstelling en de doelgroep

    Ga altijd uit van de boodschap en baseer daar de keuze voor hardware en software op. Je wilt virtual reality huren om een doel te bereiken, vaak is dit het overdragen van informatie. Dit kan een commerciële boodschap zijn, maar ook het overdragen van informatie, meer inzicht geven in een complex onderwerp of gewoon als amusement.

    De doelgroep bepalen hoort ook bij deze stap, bij personeelstraining kan de doelgroep nauwkeurig bepaald worden, tijdens een consumentenbeurs is er een heel divers publiek waar je niet van weet hoeveel kennis ze hebben van VR technologie. Door de doelstelling helder te krijgen en de doelgroep zo nauwkeurig mogelijk te bepalen kun je verder naar stap 2.

     

    Stap 2: Bespreek de mogelijkheden voor VR applicaties

    Bij het bepalen van de presentatie zul je een rijtje aan opties aftikken waarbij je steeds een keuze moet maken. Een soort “choose your own adventure” met steeds enkele opties die je op een ander spoor zetten. Enkele overwegingen zullen zijn:

     

    • Wordt het een interactieve presentatie of passief? Met andere woorden; heeft de gebruiker invloed op de presentatie die vertoond wordt?
    • Bij een passieve presentatie zal vaak voor een VR video worden gekozen. Is dit een 360 video van een werkelijke situatie of een computeranimatie, of wellicht een combinatie van deze twee?
    • Bij een interactieve presentatie moet de mate van interactiviteit bepaald worden. Is het voldoende om vanaf een specifieke locatie eenvoudige handelingen te verrichten, of is volledige bewegingsvrijheid gewenst?
    • Is het de bedoeling dat de VR presentatie live wordt gedemonstreerd onder begeleiding, of wordt deze digitaal verspreid voor een groot publiek? Voor evenementen zal de eerste optie van toepassing zijn, bij VR toepassingen die gericht zijn op een internationaal publiek kan distributie via de bekende app stores een optie zijn.

     

    Stap 3: Bepaal de hardware bij virtual reality huren

    Pas nadat de eerste twee stappen zijn doorlopen komen we bij het proces van daadwerkelijk virtual reality huren. Hierbij zal als eerste bepaald worden of de presentatie op basis van mobiele hardware vertoond wordt, of via een VR headset die gevoed wordt door een krachtige PC. Vervolgens is het ook van belang om te bepalen hoeveel gebruikers er simultaan zullen zijn, en wat de kosten per set zijn.

    Een Samsung Gear VR huren is aanzienlijk goedkoper dan een compleet Oculus Rift set huren inclusief PC. Daarnaast mag professionele begeleiding ook niet worden vergeten, bij complexe presentaties is ondersteuning op locatie onmisbaar. Bij kleinere projecten is het overigens ook mogelijk de opdrachtgever vooraf instructie te geven, denk bijvoorbeeld aan een makelaar die met virtual reality huren de klant visualisaties op locatie kan laten zien.

    Het lijkt wellicht heel complex, toch kan het proces van virtual reality huren snel en doeltreffend worden uitgevoerd zolang je samenwerkt met een leverancier die verder denkt dan VR brillen, en met de klant meedenkt om de best mogelijke presentatie te realiseren.

     

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    03-10-2018, 08:54 geschreven door Tom Bakker
    Reacties (0)
    22-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OCULUS GO HUREN

    Op de jaarlijkse F8 conferentie van Facebook in 2018 was het grote nieuws de introductie van de Oculus Go, een draadloze VR bril waar geen smartphone voor nodig is.

    De Gear VR is na de Google Cardboard de meest verkochte VR bril. Dat is niet zo vreemd, deze smartphone houder in combinatie met een Samsung Galaxy toestel biedt opvallend veel mogelijkheden. Deze VR bril is in nauwe samenwerking met Facebook gemaakt, eigenaar van de Virtual Reality pionier Oculus VR.

    Waarom zou je een Oculus Go huren als je ook een luxe Oculus Rift kan huren? Er zijn behoorlijk wat voordelen voor een Oculus Go huren, je leest er alles over op deze pagina.

    Zonder draden, zonder smartphone

    De Gear VR is een slimme combinatie van een smartphone en een kunststof houder waarmee je op een laagdrempelige wijze in de virtuele wereld kunt stappen. Wanneer je ook nog gebruik maakt van de optionele VR controller kun je films kijken, games spelen en chatten met vrienden in een virtuele omgeving.

    Oculus Go huren?

    Maar je hebt er wel een duur Samsung Galaxy toestel voor nodig. De Oculus Go is technisch vrijwel gelijk aan de Gear VR, met het grote verschil dat de hardware reeds ingebouwd is. Facebook heeft in samenwerking met de Chinese technologie gigant Xiaomi een draadloze VR bril ontwikkeld met alle hardware en software aan boord voor een Virtual Reality beleving zonder technische expertise of een krachtige PC.

    Eenvoudig en toch veelzijdig: Oculus Go huren

    Je zult geen Oculus Go huren om in VR rond te lopen, daar heb je momenteel toch echt een Oculus Go of een HTC Vive voor nodig. De Go is voor zittende of staande ervaringen, je kunt vrij rondkijken. De mobiele processor is uiteraard niet zo krachtig als een dure gaming PC, voor doorgewinterde gamers is de Oculus Go huren geen logische keuze. Maar door het beeldscherm dat zelfs beter is dan de veel duurdere Rift en Vive, in combinatie met fresnel lenzen is de beeldkwaliteit met name voor video absoluut uitstekend te noemen. De VR bril werkt op basis van Android, met daar het Oculus Home systeem overheen voor een zeer gebruiksvriendelijke ervaring.

    Oculus Go huren voor evenementen ...en nog veel meer!

    Naast thuisgebruik zullen veel bedrijven de Oculus Go huren voor evenementen. Met VR breng je iedere corporate message luid en duidelijk over, met de Go laat je klanten, stakeholders en prospects direct zien wat je te bieden hebt als organisatie. Hier zijn enkele toepassingen waarbij een Oculus Go huren vanzelfsprekend is:

    • Laat tijdens een beurs de bezoekers een VR presentatie zien. Dit kan een  zijn, een interactieve VR demo of een website.
    • Je kunt de Oculus Go huren in grotere aantallen om een virtuele bioscoop in te richten, met behulp van slimme software kunnen meerdere personen tegelijkertijd naar dezelfde video kijken.
    • Het is mogelijk om van de Go een virtuele PC monitor te maken, alles wat je op een Windows PC kunt zien kan worden weergegeven op deze draadloze VR bril. Dat is ideaal voor presentaties en stakeholders.
    • Er zijn al meer dan duizend apps voor de Go beschikbaar waarvan behoorlijk wat educatieve toepassingen. Daarmee is een Oculus Go huren voor in het onderwijs ook heel interessant.

    Oculus Go huren?

    Neem contact met ons op!

    Het ongeëvenaarde gebruiksgemak van deze draadloze VR bril maakt de Oculus Go huren voor een beurs, evenement, productpresentatie of het overdragen van informatie de ideale keuze.

     

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    22-05-2018, 09:05 geschreven door Tom Bakker
    Reacties (0)
    08-09-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Google Cardboard mit logo

     TIM NIJLAND GOOGLE CARDBOARD 0 COMMENTS

    Google Cardboard. Der Schlag unter die Gürtellinie aller Unternehmen, mit Bezug zur virtuellen Realität. Ein einfaches Kartonbaupaket, das Sie selbst zusammenbauen. Mehr als ein paar Stücke Karton, zwei Linsen und etwas Klettverschluss ist das Google Cardboard nicht. Allerdings bietet es eine sehr gute Erfahrung zu einem niedrigen Preis. Aber wie toll ist Google Karton wirklich, ist es ein echter Konkurrent oder einfach nur ein aus der Hand gelaufener Scherz?

    Google Card…was?

    Der Name sagt alles, Google Cardboard ist eine Virtual-Reality-Brille aus Pappe. Das Selbstbaupaket  wurde kostenlos im vergangenen Jahr während der Google IO Veranstaltung verschenkt. Zu diesem Zeitpunkt wurde das Gerät mit Gelächter empfangen. Wie kann eine solche billige und einfache Vorrichtung eine coole Erfahrung mit virtueller Realität ermöglichen? Es schien wie ein Scherz von Google, bis die ersten Bewertungen erschienen. Google Cardboard bietet Ihnen eine hervorragende Einstiegserfahrung für einen sehr niedrigen Preis, sodass Sie Virtual Reality kennenlernen können.

    Google Cardboard; vom Hobbyprojekt zum…?

    Google Cardboard entstand als sogenanntes 20% Projekt innerhalb von Google. 20% Projekte, sind Projekte, an denen Google-Mitarbeiter in ihrer „freien Zeit“ arbeiten. Achtzig Prozent der Zeit wird mit normalen Aktivitäten verbracht und die verbleibende Zeit mit Projekten wie dem Google Cardboard. Heute ist es jedoch ein 100% Projekt, was zeigt, dass der Suchriese das virtuelle Licht gesehen hat.

    Ich bin gespannt, auf welche Weise Google sich in das virtuelle Schlachtfeld einmengen wird. Die Einführung einer Plattform wie YouTube für virtuelle Realität scheint auf jeden Fall vor der Hand liegend. Das habe ich bereits in meinen Prognosen, mit Bezug zu virtueller Realität, für das Jahr 2015 vorausgesagt.

    Hoe werkt Google Cardboard

    Die Idee ist genauso einfach wie genial. Alles, was man im Prinzip für eine Erfahrung  in der virtuellen Realität braucht, sind spezielle Linsen, die für ein breites Blickfeld sorgen. Zusätzlich benötigt man einen Apparat, der zwei selbstständige  Bilder anzeigen und auch Bewegungen registrieren kann.

    In einem hochwertigen Smartphone, sind all diese Gegebenheiten vorhanden. Zwei einzelne  Bilder können problemlos auf einem 5-Zoll-Bildschirm angezeigt werden und das im Smartphone eingebaute Gyroskop registriert Bewegung. Alles, was Sie für VR brauchen, ist also vorhanden!

    Nachdem Sie das Google Cardboard zusammengefaltet haben Sie, brauchen Sie nur noch Ihr Smartphone in den Halter zu setzen und „Voila!“ Sie haben eine hausgemachte Virtual-Reality-Brille. Die Anwesenheit eines Magneten an der Seite, hat sich  als brillant herausgestellt. Das Smartphone, registriert  das Magnetfeld und sobald Sie den Magneten bewegen,  „klicken“ können Sie etwas innerhalb einer App an.

    Dieses Prinzip kann vertraut wirken, da es genau das gleiche System ist, was auch bei Samsung Gear VR verwendet wird. Ersetzen Sie das Gehäuse aus Karton, durch eines aus Kunststoff und legen Sie ein Samsung Note 4 hinein,  dann haben ein Gear VR Headset.

    Dies ist einer der Gründe, warum ich selbst Gear VR als ein minderwertiges Produkt empfinde. Man bezahlt viel Geld für nur ein Gehäuse und ein Set von Linsen. Dafür 150 Euro zu bezahlen, ist eigentlich bekloppt … Wie auch immer, wir werden nun  unsere Aufmerksamkeit wieder aufs Cardboard verlegen.

    Anwendungen und Inhalte

    Fast gleichzeitig mit dem Aufkommen der Google Cardboards wurde eine Virtual-Reality-Anwendung mit dem „auffälligen“ Namen Cardboard App lanciert. Diese Anwendung enthält verschiedene VR Inhalte für eine angenehme Einführung in die VR. So können Sie einen virtuellen Rundgang mit dem Tour Guide machen oder herumfliegen in Google Earth.

     

    Die Wiedergabe von YouTube Videos ist auch möglich und die Anwendung enthält auch eine kurze Animation namens „Windy Day“. Allerdings bieten diese Anwendungen keinen lang andauernden virtuellen Spaß. Ich selbst, habe mich dabei relativ schnell gelangweilt und wollte meine Rift zurück.

    Natürlich ist Google nicht die einzige Partei, die Inhalte für Cardboards liefert. So ist es auch möglich, um Inhalte von Jaunt VR mit dem Cardboard wiederzugeben. Die Trailer der 360 Grad Videos, die ich in früheren Artikeln bereits besprochen habe, sind auch für Google Cardboard geeignet.

    Allerdings bedeutet dies, dass Sie eine Menge MB verbrauchen und das die Trailer weniger beeindruckend sind, als wenn sie mit dem Oculus Rift wiedergegeben werden. Andere Entwickler, haben auch noch mehr Anwendungen fürs Cardboard entwickelt. So kann man bisher in einer Achterbahn fahren, tauchen oder mit der App „Hanglider“ in die Höhe aufsteigen.

    Cardboard SDK

    Google investiert immer noch ernsthaft in virtuelle Realität und als sie ein Software Entwicklungs-Kit für Android und Unity herausbrachten, wurde das nur verdeutlicht. Mit diesen Entwicklungs-Kits kann jeder damit anfangen, seine eigenen Inhalte für Google Cardboard zu entwickeln.

    Diese Anwendungen funktionieren nicht nur mit in Kombination mit dem Cardboard, sie sind auch für alle Android-Geräte geeignet. Die Entwicklung von Anwendungen für das Samsung Gear VR ist innerhalb von SDK auch möglich. Seit der Veröffentlichung von Cardboard SDK, wurden mehr Anwendungen von Drittanbietern veröffentlicht, die das Potenzial des Cardboards zeigen.

    Ein Cardboard für jedermann

    Google spielt seine Karten wie immer klug aus. Die Spezifikationen und der Entwurf von Google Cardboard sind frei für Öffentlichkeit zugänglich. Google hat auch eine umfassende Anleitung veröffentlicht, mit der  jeder ein Google Cardboard entwickeln kann. Das komplette Informationsmaterial zu den Werkzeugen und Bau-Tipps stehen kostenlos und frei zur Verfügung. Diese Tatsache, hat dafür gesorgt, dass mittlerweile viele Parteien entstanden sind, die Google Cardboards verkaufen.

    Die Unterschiede in Qualität (und Preis) sind allerdings doch relativ groß. Die wichtigsten Verkäufer verkaufen die Cardboards für  etwa 20 Euro, während die Materialkosten nur einen Bruchteil dieses Betrages ausmachen. In meiner Beurteilung von Google Cardboard (die ich bald veröffentliche) werde ich noch weiter auf die Cardboards von  Google und die verschiedenen Imitationen, die auf dem Markt sind, eingehen.

    Bedrucken VR Brillevr brillen bedruckenBedruckte VR BrilleVR Brille bedruckt

    Ein Google Cardboard anschaffen?

    Möchten Sie die virtuelle  Realität kennenlernen  oder einfach ein  tolles  Gadget haben, um Freunden oder Kollegen zu zeigen? Dann ist das Google Cardboard fürs iPhone ein guter Einstiegspunkt. Kompakt, preisgünstig und es liefert eine sehr beeindruckende Erfahrung, für ein Stück Pappe. Google hat außerdem angekündigt, dass sie weiterhin in die virtuelle Realität investieren werden.

    Ich persönlich denke daher, dass es nicht mehr  lange dauern wird, bis das Unternehmen eine  „echte“  auf den Markt bringt. Wenn es eine ebenso clevere und kostengünstige Initiative wie das Google Cardboard ist, erwarte ich, dass Google, auch im Bereich der  VR, schnell große Fortschritte machen wird.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    08-09-2017, 09:28 geschreven door Tom Bakker
    Reacties (0)
    14-04-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.


    31 maart 2017
    Met meer dan tien miljoen exemplaren verkocht is de bescheiden Google Cardboard met afstand de meest populaire VR headset op de markt. In dat aantal zijn niet eens de vele Cardboard kopieën meegeteld die door andere bedrijven gemaakt worden. Je kunt als onderneming Google Cardboards laten bedrukken met je eigen merknaam, logo en huisstijl, of ter promotie van een product of dienst. Wat begon als hobby project is uitgegroeid tot de katalysator van de huidige VR industrie.

    Waarom is de Google Cardboard zo bijzonder, en hoe kun je daar als ondernemer het beste gebruik van maken?

    Cardboard (2)

    Wat is een Cardboard?

    De Google Cardboard is een kartonnen bouwplaat die je kunt vouwen tot een smartphone houder. Naast het karton worden er twee eenvoudige kunststof lenzen meegeleverd, nieuwere versies hebben daarnaast een magnetische knop om de smartphone mee te bedienen.

    Het is een soort kruising tussen een ouderwetse View-Master en een kijkdoos die je vroeger vast ooit hebt gemaakt. Net als deze twee voorbeelden is het beeld met een Cardboard ook in stereoscopisch 3D.

    Wat kun je met een Cardboard?

    De Google Cardboard en alle variaties daarop zijn in feite niets meer dan kartonnen houders voor een smartphone. Wanneer je door de lenzen kijkt zie je het scherm van de smartphone. Door de juiste software te gebruiken kun je 360 graden films en foto’s bekijken, je kunt ook (eenvoudige) 3D spellen spelen, die je eventueel met een externe controller kunt besturen.

    Hoewel de Google Cardboard deels vergelijkbaar is met de PlayStation VR, Oculus Rift en HTC Vive headsets heeft de Cardboard geen positionele tracking, dat houdt in dat je wel kunt ronddraaien maar niet vrij in de ruimte kunt lopen. Daarmee is de Cardboard beter te vergelijken met de nummer twee in VR; de Gear VR van Samsung.

    Voordelen van Google Cardboard

    De Google Cardboard is een eenvoudig systeem, toch heeft dit bescheiden stukje karton met plastic lenzen een aantal interessante voordelen ten opzichte van de concurrentie:

    De prijs ligt erg laag, de officiële Google Cardboard kost nu 15 dollar, andere leveranciers kunnen nog goedkoper leveren.
    De Cardboard werkt met vrijwel alle smartphones waaronder de meeste Android en Apple toestellen.
    Er is naast een geschikte smartphone geen eigen “ecosysteem” nodig. Oculus heeft een eigen platform voor de Rift en de Gear VR, Cardboard werkt met elke app die geschikt is voor VR.
    Cardboard heeft meer apps en content voor verschillende systemen dan andere VR headsets.
    Hoewel het mogelijk is de Cardboard met hoofdband op te zetten kun je deze ook eenvoudig in de hand houden. In situaties met veel mensen op een kleine oppervlakte zoals een evenement of op school maakt dat de ervaring veiliger.
    Een Cardboard kan vooraf bedrukt worden met bijvoorbeeld een bedrijfsnaam, product logo of andere boodschap. Het ontwerp is plat en van karton waarmee de kosten relatief laag liggen.
    Mcd (1)Creatief met karton

    Het grote voordeel van karton is de wijze waarop het verwerkt kan worden. Je kunt karton eenvoudig vouwen, bijvoorbeeld in de vorm van een smartphone houder. Er zijn al meerdere merken van dranken die een six-pack bier of cola dusdanig hebben ontworpen dat je er een VR headset mee kunt vouwen, uiteraard met het merknaam prominent op het karton.

    McDonald’s heeft een Happy Meal uitgebracht met een doosje die tot Cardboard is te vouwen, compleet met de bekende rode kleur en de gele glimlach. Daarmee is de goedkope Google Cardboard een weggevertje geworden waarmee de klanten gratis reclame maken voor hun merk.

    Google Cardboard alternatieven

    Er zijn volop houders die Virtual Reality mogelijk maken met een smartphone. Het verschil tussen deze houders en de Google Cardboard is niet alleen de prijs maar vooral de eenvoud voor maatwerk. Het is veel eenvoudiger om een stuk karton te bedrukken dan om een kunststof houder met verschillende onderdelen te laten produceren. Ook is een Cardboard ontwerp erg compact en eenvoudig op te bergen. Op deze wijze zie je Cardboards overal terug, ook na afloop van een evenement.

    Content is King

    Een Google Cardboard houder is niets zonder smartphone en de juiste app. Naast videoclips en panoramafoto’s zijn er ook spellen en meer serieuze applicaties verkrijgbaar. Apps laten maken is doorgaans niet goedkoop, toch zijn er alternatieve manieren om interactieve content te maken tegen betaalbare tarieven, ook voor kleinere bedrijven met een beperkt marketing budget. Denk aan virtuele tours van een bedrijf op basis van panoramafoto’s, of een creatieve 360 graden video. Dat soort content is veel goedkoper dan een computergame.

    Het is de combinatie van Cardboard en content waarmee je het verschil kunt maken. Overigens kun je ook Google Cardboards laten bedrukken en andere content laten zien. Bijvoorbeeld een fabrikant van surfplanken die een collectie watersport video’s heeft verzameld, of een reisbureau die panoramafoto’s van populaire vakantiebestemmingen laat zien. De content moet wel relevant zijn bij het bedrijf of merk, en wanneer het van toepassing is zal de gebruiker vooraf toestemming moeten vragen bij de producent van de content.

    Het gaat (niet) om het merk

    Niemand gaat kijken naar een merklogo in 360 graden, de content moet ook aanspreken. Er zijn een aantal toepassingen te bedenken die rechtstreeks aansluiten op het bedrijf maar dat hangt sterk af van de sector waarin het bedrijf actief is. Deze sectoren kunnen VR bijvoorbeeld eenvoudig toepassen:

    google cardboard bedrukken

    google cardboard met logo

    vr bril bedrukken

     

    Evenement

    Een makelaar maakt VR presentaties van het aanbod in huizen. Klanten kunnen op kantoor of zelfs thuis een virtuele rondleiding volgen van de locatie alvorens een afspraak voor een bezichtiging te maken.
    Een groothandel wil laten zien hoe effectief de organisatie te werk gaat. Door een serie korte en informatieve 360 graden video’s te laten maken kunnen ze klanten een kijkje achter de schermen geven. Wanneer er budget voor is kan er een bekende acteur of presentator worden ingeschakeld om de video wat interessanter te maken.
    Organisatoren van evenementen kunnen voorgaande edities in 360 graden vastleggen om het publiek warm te maken voor de volgende editie. Denk niet alleen aan muziekfestivals, maar ook attractieparken die klanten een kijkje achter de poorten geven.
    Beleving in 360 Graden

    Een populaire manier om branding toe te passen in VR is de koppeling met een goed doel. Sponsoring is al lang heel vanzelfsprekend, met een krachtige 360 graden video breng je de boodschap nog veel dichterbij. Een wonderlijk effect van Virtual Reality is het gevoel van empathie. Een VR video brengt je naar een andere wereld, het voelt haast echt. Omdat de emoties van kijker worden aangesproken kun je daar als bedrijf op inspelen.

    Dat kun je heel cynisch benaderen, een 360 video gebruiken om producten te verkopen, je kunt ook anders te werk gaan. Bekende media outlets als de New York Times en The Guardian hebben al meerdere producties gemaakt om zware onderwerpen onder de aandacht te brengen zoals een bezoek aan Chernobyl en een simulatie van een gevangeniscel. De fabrikant van het sportdrankje Gatorade liet een video maken waarbij je in de schoenen van professionele atleten stapt. De onderwerpen kunnen serieus zijn en luchtig maar hoeven niet altijd over het merk te gaan om impact te maken.

    Wanneer je niet direct overtuigd bent van de empathie en emotie die een 360 graden video met een Google Cardboard kan oproepen moet je zeker de korte animatie “Pearl” eens bekijken. Dit was niet voor niets de eerste film die genomineerd werd voor een Oscar:

    YouTubeBetere VR Video in YouTube

    Volgens Google wordt de meeste tijd in VR doorgebracht met YouTube, 360 graden videoclips vormen een eenvoudige introductie in de virtuele wereld. Er is geen interactie van de kijker nodig, wanneer de productie door ervaren panorama filmmakers is gemaakt zal de kijker zich vrij voelen om overal te kijken, maar toch subtiel gestuurd worden door de manier waarop de beelden worden gefilmd. Omdat het beeld van de YouTube videospeler voor Google Cardboard vaak een vertekend beeld geeft hebben ze een nieuwe manier van weergave geïmplementeerd.

    Dit zal niet iedereen direct opvallen maar het beeld is wat scherper en vervormt minder waardoor de kijkervaring beter wordt. 360 graden video is vooral geschikt voor korte presentaties, door de grote hoeveelheid informatie zal de kijker op dit moment nog geen behoefte hebben aan een avondvullende speelfilm via de Cardboard headset.

    Let the Music Play

    Omdat Cardboard ervaringen zich goed lenen voor korte sessies zijn 360 graden muziekvideo’s ideaal voor eenvoudige VR presentaties. Wanneer je de aandacht wilt vestigen op een merk of product is de combinatie met een artiest of groep erg interessant. Bijvoorbeeld deze video van Moses Sumney die ter promotie dient voor de Honda Civic:

    De artiest D∆WN maakt gebruik van computeranimatie voor haar videoclip. Met digitale beelden wordt het onmogelijke mogelijk, in een aantal gevallen kan digitale productie kosten besparen, daarnaast heeft de maker ultieme controle over het beeld:

    De Naive New Beaters hebben het beeld opgedeeld in drie verschillende delen. Dat maakt het voor de kijker eenvoudiger om te volgen, dit is ook een goed voorbeeld van hoe je de kijker kan sturen naar relevante informatie in beeld:

    Facebook 360 Graden Video

    Naast Google met YouTube was Facebook ook erg snel met de implementatie van 360 graden video. Dat was logisch aangezien Facebook de eigenaar is van Oculus VR, de maker van de Oculus Rift VR headset en de software voor de Gear VR van Samsung.

    Voor de content producer hebben ze enkele interessante opties toegevoegd zoals het analyseren van de kijkrichting. De maker kan achteraf zien welke delen van beeld meer bekeken worden, dat is met name voor marketing en branding erg interessante informatie. Facebook en Google zijn de grootste namen in advertising en ook in VR, de combinatie is daarmee goud waard.

    Het probleem van Google DaydreamDaydream view

    Na het grote succes van de Google Cardboard en ook de Gear VR van Samsung kwam Google met een volwaardig Daydream VR platform. Hoewel dit systeem alweer een aantal maanden bestaat is de adoptiegraad erg laag. Dat komt door een aantal zaken:

    De Daydream View headset werkt met slechts enkele Android toestellen.
    Daydream is een gesloten ecosysteem.
    Er is te weinig interessante content.
    De prijs ligt aanzienlijk hoger dan een Cardboard.
    Het ontwerp is niet op maat te maken of te bedrukken zoals dit bij de Google Cardboard wel het geval is.
    Met name het laatste punt betekent dat de Daydream slechts “één van de VR headsets” is geworden, en niet het unieke systeem van Google Cardboard.

    De leukste games voor Google Cardboard

    Zoals gezegd; Content is King en gelukkig hoef je niet zelf tonnen of miljoenen uit te geven aan het ontwikkelen van spellen. Elk persoon die een Google Cardboard met bedrukking ontvangt kan deze niet alleen gebruiken voor de bedrijfspresentaties, maar ook voor al die andere Cardboard content.

    Terwijl de speler naar het scherm kijkt, ziet de omgeving de bedrukking op de Cardboard. En daarin schuilt het grote succes van de Google Cardboard. Hier zijn slechts enkele voorbeelden van leuke Cardboard games die nu verkrijgbaar zijn in de app store. Soms tegen betaling, vaak ook gratis.

    BAMF

    Een gratis en stijlvol puzzel spel dat geschikt is voor zowel kinderen als volwassenen. Omdat je niet vrij kunt rondlopen wordt de speler niet misselijk, wat bij sommige VR spellen wel het geval kan zijn.

    A Chair in A Room

    Een geheimzinnig avontuur in een donkere kamer waar je verborgen objecten moet zoeken. Een goede introductie in VR gaming en helemaal gratis om te spelen.

    End Space VR

    Een echte space shooter met zeer goede graphics en een professionele uitstraling. Deze game laat zien dat een Google Cardboard ervaring niet per definitie onderdoet voor de grotere headsets.

    InMind en InCell

    Deze twee games zijn eenvoudig om te spelen, zeer goed afgewerkt en toch helemaal gratis. InMind en InCell zijn verschillend in gameplay maar delen dezelfde stijl en basisconcept vr bril bedrukken.

    Trinus VR

    Dit is geen spel maar een interface app om PC games te spelen op een Google Cardboard systeem. Dit kan voor sommige toepassingen erg interessant zijn.

    Google Cardboards met bedrukking zie je steeds vaker gebruikt worden tijdens evenementen zoals het Coachella festival in Californië of de Mr. Robot live presentatie. Nu het ook mogelijk is om 360 video live te streamen kun je overal ter wereld presentaties laten zien, en samen concerten bezoeken.

    En dat allemaal met een stukje karton en twee plastic lenzen!



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    14-04-2017, 00:00 geschreven door Tom Bakker
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 01/10-07/10 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 04/09-10/09 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!