Inhoud blog
  • Dat ben ik
  • Proficiat!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    vivas

    22-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
                                                                             GENSH
                                                   Gents netwerk van sociale huurders

    Onder impuls van het opbouwwerk Gent kwamen in juni de huurders van alle SHM uit Gent voor de eerste maal samen om van gedachten te wisselen,en daar werdt de grondslag gelegt om zich te verenigen om verschillende gemeenschaplijke problemen te bespreken en te zien wat er kon aan gedaan worden.

    Er werdt een denktank opgericht weer met medewerking van het opbouwwerk waarin vertegenwoordigers zitten van alle SHM uit het GentseHet eerste thema dat werdt aangevat waren de huurlasten om dar er een groot verschil bestond bij alle SHM voor wat de afrekening van de huurlasten betrof.

    Er is dan een rondgang geweest bij alle maatschappijen en een ronde tafel gesprek gehouden met alle SHM,VHM ,en de huurders er werdt gevraagd om duidelijke gedetaileerde afrekeningen aan de huurders te bezorgen zodat deze een duidelijk overzicht hebben van wat er moet betaald worden,post per post en met de verdeelsleutel.

    Van alle SHM was er maar een die een duidelijk overzicht gaf,de andere bleven in het vage .

    Voor de afrekening van 2006 is er een tweede maatschappij die aan de vraag heeft voldaan waardoor we het dossier verder gaan opvolgen en terug een rondgang gaan organiseren bij de andere sociale huisvestingmaatschappijen.

    Het dossier van de huurlasten werdt dan door VIVAS open getrokken op het Vlaams niveau en besproken met de commissie wonen van het parlement,deze heeft het verslag van de huurlasten aan VIVAS opgevraagd evenals het kabinet van wonen van minister KEULEN.

    Vanaf nu 2007 starten we met een volgende thema,deze maal zal het gaan over de nutsvoorzieningen die bij de verschillende SHM op een andere manier in de huurlasten worden verekend (water,gas,elektriciteit )

    Op 3 maart is er terug een algemene bijeenkomst van het Gents Netwerk ditmaal in Nieuw Gent vanaf 10 u.er is gelegenheid tot een middagmaal en een gezellig samenzijn.

    Geintresseerde sociale huurders uit het Gentse zijn hierbij uitgenodigd en kunnen zich zo vlug mogelijk opgeven bij het plaatselijk opbouwwerk of rechtstreeks bij samenlevingsopbouw Gent
    ACEC gebouw, Dok noord 7  9000 Gent   tel:09/223 95 15 vragen naar Ann Sophie Hofman.


     

    22-02-2007 om 19:01 geschreven door vivas

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
               Historiek van VIVAS(vereniging inwoners van sociale woningen)

    Overal in Vlaanderen ontstaan sociale huurdersgroepen met de bedoeling om de leefbaarheid van hun buurt te verbeteren,met ondersteuning van het opbouwwerk.

    Dank zij de ondersteuning van Samenlevingsopbouw Vlaanderen kwamen in 2003 sociale bewonersgroepen uit gans Vlaanderen samen voor een eerste ontmoetingsdag te Antwerpen.

    Toen reeds voelde men sterk de noodzaak om zich op Vlaams niveau te verenigen om gemeenschaplijke problemen te bespreken,voorstellen uit te werken en oplossingen op Vlaams niveau aan te kaarten.

    Vanuit deze optiek is VIVAS ontstaan en werdt in 2005 de beginsel verklaring vast gelegd in bijzijn van minister Marino Keulen,we willen een zo breed mogelijk netwerk van sociale huurdersgroepen in Vlaanderen uitbouwen.

    VIVAS neemt het op voor de gemeenschaplijke belangen van sociale huurders,bevordert de contacten tussen de groepen,wisselt informatie uit,geeft vorming aan sociale huurders en overlegt met de overheid.

    Vlaams minister van wonen Marino Keulen kent in 2005 aan Samenlevingsopbouw Vlaanderen een subsidie toe voor het project "bewonersparticipatie"in de sociale huisvesting.

    VIVAS heeft reeds ten volle haar rol kunnen spelen bij de wijzeging van de Vlaamse Wooncode en het Kaderbesluit sociale huur.

    In het ontwerp decreet m.b.t.de wijziging van de Vlaamse Wooncode wordt participatie van bewonersgroepen in de sociale huisvesting als een van de maatregelen om de leefbaarheid te verbeteren expliciet opgenomen.

    Op dit ogenblik bestaat de stuurgroep van VIVAS uit vertegenwoordigers van Oost Vlaanderen,Limburg en Antwerpen,er word gewerkt aan de uitbreiding naar West Vlaanderen en Vlaams Brabant.

    Jaarlijks organiseren wij een bewonerscongres met een grote vertegenwoordiging van sociale huurders,en telkens word er een thema zoals de Vlaame Wooncode,huurlasten,huurprijs berekening,bewonersparticipatie waarbij de verslagen aan het kabinet van wonen worden toegestuurd.

    Huurders streven naar participatie in de leefgemeenschap binnen de SHM,een plaats waar veel huurders onder de zelfde voorwaarden wonen,met goede en minder goede ervaringen.

    De aanpassing van de Vlaamse Wooncode waar uitdrukkelijk naar bewonersparticipatie wordt verwezen,geeft ons liefst in samenwerking met de SHM de kans een voorstel te doen aan de minister van wonen Marino Keulen om deze participatie en samenwerking van huurders en SHM vorm te geven.

    Wij vragen ook aan de overheid bij participatie ons de nodige financiele steun te geven met een appart budget zodat de sociale huurders die het reeds niet zo breed hebben, niet moeten opdraaien
    voor de werkingskosten.

    Om het vrijblijvend karakter van participatie op te vangen is een code met rechten en plichten van de huurders als van de SHM noodzakelijk,daarom durven we pleiten voor het afsluiten van overeenkomsten of konvenanten tussen bijde partijen.

    Ook de minister beklemtoont de belangrijkheid van bewonersparticipatie binnen het Vlaams woonbeleid.

    Mochten er onder de lezers sociale huurders zijn die belangstelling hebben om nader kennis te maken met VIVAS die kan dat altijd doen via de plaatselijke opbouwwerkers of rechtstreeks in ons hoofdkantoor :Samenlevingsopbouw Vlaanderen
                         Vooruitgangstraat 323 bus 2
                          1030 Brussel

    18-02-2007 om 20:32 geschreven door vivas

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dat ben ik
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    17-02-2007 om 20:32 geschreven door vivas

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    Met vriendelijke groeten,
    SeniorenNet-team

    17-02-2007 om 20:29 geschreven door

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!