Voeding en gezondheid
Gekookt eten is waardeloos
16-03-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vitamine-D gebrek bij bijna alle Belgen

Vitamine D gebrek... al twee generaties!!!

Door: Jos Kaelen

Hier in het rijke westen waar vroeger de vette varkens zorgden voor Vitamine-D3 en goede vetzuren in onze voeding is ondanks een bijzondere wetenschappelijke ontwikkeling de beste bron van gezondheid verloren gegaan. Onze mestvarkens komen niet meer buiten en kunnen geen UVB-licht absorberen en dus ook geen Vitamine-D3 aanmaken voor hun eigen gezondheid en… die van ons.

(Vitamine-D3 = 25-hydro-cholecalciferolsulfaat)

Toen ik nog klein was in 1960 hadden alle varkens een weide waarin ze konden zonnen en gras eten. Als ze dan nog havermeel samen met andere gemalen granen te eten kregen leverden die ons vlees en vet van een bijzondere kwaliteit die je nu niet meer kan vinden. Die mestvarkens hadden een hoog gehalte aan Vitamine-D3 in hun vet. Met z’n allen aten we het vlees en het vet van die varkens en… wij groeiden op tot sterke en gezonde meisjes en jongens, wij hadden geen vitamine-D3 gebrek zoals velen onder ons heden anno 2012 wel hebben.

Wist je dat varkensvet ongeveer dezelfde kwaliteit heeft als olijfolie, ze hebben namelijk ongeveer dezelfde vetzuren, weliswaar in een andere verhouding. Maar olijfolie bevat geen Vitamine-D3 en dat Vitamine-D3 maakte varkensvet vroeger zo speciaal.

In de vijftiger à zestiger jaren van vorige eeuw zijn er grote inspanningen gedaan om met levertraanolie dat gebrek op te lossen, toen ging dat nog. Maar nu is onze zee zo bevuilt met kwikzouten dat levertraanolie niet meer van aanvaardbare kwaliteit is. Zodat wij met z’n allen aan een Vitamine-D3 supplement moeten.

Levertraan heeft ook een hoog gehalte aan vit.-A en dat hebben wij al voldoende.

Bij een te lage vitamine-D status wordt aangeraden om tijdelijk alle bronnen van vitamine A te elimineren en een hoge dosis (~2.000 IE) vitamine-D3 te nemen gedurende enkele weken. Vitamine A en D competeren met elkaars functie, retinol (vit.A) antagoneert de werking van vitamine D en zijn actieve metaboliet. Raadpleeg steeds uw dokter voor de juiste dosis.

Gebrek aan vitamine-D3 veroorzaakt vele deficiëntie ziekten zoals rachitis, MS, ook osteoporose, onvruchtbaarheid, diabetes, hoge bloeddruk, enz...

Sporters kunnen geen conditie opbouwen bij een te lage Vitamine-D3 status en krijgen snel blessures.

Bij de meeste mensen kan je in de lente een vitamine-D3 waarde van minder dan 20 ng/ml vaststellen bij een bloedstaalcontrole. Het is absoluut nodig dat wij Belgen in de winter vitamine-D3 uit een flesje nemen want de voeding is daarvoor bij iedereen ontoereikend, net zoals het UVB-licht in de wintermaanden te zwak is.

Daarbij komt nog dat de enzymen van 50 plussers minder goed functioneren en in de meeste gevallen 4 x minder Vit-D3 aanmaken, bij veel ouderen is dat problematisch.

In de zomer als de zon schijnt is het heel belangrijk om alle dagen van de week een half uur in de middagzon te vertoeven in zwemkledij. Dan moet je geen Vitamine-D3 uit een flesje nemen.

Daarom is het voor onze jongeren zo bijzonder dat ze met z’n allen aan buitensport kunnen doen, maar van oktober tot april kan je beter Vitamine-D3 bijnemen.

Hoeveel IE (Internationale Eenheden) zal ik nemen:

Volwassenen: Een oplaaddosis voor volwassenen is 25.000 IE eens per maand te nemen bij minder dan 20 ng/ml. Na een oplaatdosis mag je pas na 10 dagen starten met een onderhoudsdosis, is = 800 à 1.000 IE per dag. Tegenwoordig zijn in België Vit.D parels tekoop van 800 IE en voor kinderen zijn er parels van 200 IE. 

Vitamine-D3 laten testen

Uw dokter moet 25(OH)D3 aankruisen. Let op! de test is duur en wordt maar eens per jaar terugbetaald.

Zorg ervoor dat je het hele jaar hoger zit dan:

50ng/ml (of 125nmol/L). Minder dan 20ng/ml is te laag.

Niet alle labo’s gebruiken dezelfde eenheid. 1 ng/ml = 2,5 nmol/L

De max. safe waarden zijn 100 ng/ml of 250 nmol/L

Mag ik hopen de volksgezondheid hiermee een klein beetje preventief te kunnen verbeteren.

Antagoneert: antagonisten in ons lichaam gebruiken dezelfde enzymen voor opnamen in onze darmen. Voor een maximale opname van Vitamine-D3 mag weinig Vitamine-A in de voeding aanwezig zijn.



Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail *
URL
Titel *
Reactie *
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)



Inhoud blog
  • Vitamine-D gebrek bij bijna alle Belgen
  • Nieuwsbrieven 2011
  • Gezondheids gevaren
  • Zwarte chocolade ongezond
  • Nieuwsberichten 2010

    Archief per week
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/04-10/04 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 12/07-18/07 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     



    Foto

    Ik ben Jo, woon in Hasselt.
    Mijn hobby is op internet zoeken naar teksten over voeding en gezondheid.
    Soms denk ik dat onze voedingsgewoonten nooit meer goed zullen komen.


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!