Voeding en gezondheid
Gekookt eten is waardeloos
25-11-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwsberichten 2010
Verstuurd in 2010

Veel leesplezier,

Nieuws september 2010

Dagelijks gebruik van chocolade of chocomelk maakt de botten broos of veroorzaakt osteoporose. Samen met te weinig bewegen en weinig calcium in de voeding worden onze botten niet meer voorzien van de opbouw van de nodige botmassa. Bij teveel oxalaten (cholade) en fytaten (volkorenbrood) in de voeding wordt het calcium niet goed opgenomen en kan op latere leeftijd osteoporose optreden.
Vooral kinderen maken minder botmassa aan bij verkeerde voeding.

Zorg voor voldoende L-lysine (rauwmelkse kazen met hoogwaardige eiwitten), en Vitamine-C (sinaasappel of kiwi) in de dagelijke voeding.


Nieuws oktober 2010

Tijdens de maand oktober worden okkernoten verzamelt en gekraakt voor diepvriesbewaring.

Onze aandacht om voldoende Alfa-linoleenzuur en L-lysine in onze voeding te voorzien mag niet verslappen want dan gaat ons lichaam verzwakken. Bij een goede bewaring bevatten okkernoten ~7% Alfa-linoleenzuur (ALA) en ~0,42% L-lysine.
Om te voorzien in de ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) van ALA is het eten van 30gram goed bewaarde okkernoten aan te bevelen.

Per 100gram bevatten walnoten 0,42gram L-lysine (ADH = 0,84gram). Om aan de ADH te komen zullen we nog andere rauwe voeding moeten eten, zoals rauwe tonijn of zacht gekookt ei enz...

Bij de vier voedingsstoffen: eiwitten, vetten, mineralen en vitamines scoort de okkernoot bijzonder goed.
Zie Walnuts: http://www19.netrition.com/cgi/foods.cgi?data=12155&back=1200 
of http://www19.netrition.com/cgi/foods.cgi

Okkernoten bevatten ook een heel klein beetje melatonine, wat slaapbevorderend is.
Om een jaarrond okkernoten te kunnen eten is het belangrijk deze in een diepvries te bewaren, dit kan in 5 stappen:

1) Dagelijks rapen en drogen op een rooster in een koele en winderige plaats.

2) Na 14 dagen kraken, nog tijdens de maand oktober...

3) De kernen wassen = 16 uren laten weken in koud water, waarbij om de 4 uur het water ververst wordt.

4) De kernen laten uitlekken. De smaak is dan veel beter door het gedeeltelijk verwijderen van de tanines en juglonen (juglone staat op de lijst van kankerverwekkende stoffen).

5) Eventueel hakselen en in luchtdichte verpakking bewaren op -20°C.

Voor meer uitleg zie: http://blog.seniorennet.be/okkernotenwalnuts/

Weetjes:

  1. "Koffie" :is slecht voor het brein... Dat is in Amerika bewezen.
  2. "Onze homocysteinespiegel": Is lager als we 500gram groenten en fruit eten per dag, waardoor hartfalen verminderd zodat we langer en gezonder leven.

Nieuws november 2010

Gezond brood bakken.

Graankorrels bevatten heden teveel fytinezuur en in brood wordt dit een anti-neutriënt waardoor de opname van de mineralen: calcium, magnesium, ijzer en zink verminderd.
Zie: http://www.foodlog.nl/geknipt/bericht/volkorenbrood_kan_gezonder/

Om het fytinezuur gehalte te verlagen in brood moet een rijstijd van min. 4 uren aangehouden worden en het toevoegen van 0,5% tafelazijn in het water zal de omzetting van het fytinezuur aanzienlijk versnellen.

Goede ingrediënten zijn:
Droge korrelgist of bakkersgist.
Bloem of meel gemalen op steen of integraal (op wrijfrollen) gemalen.
Verse tarwebloem en goed volgranenmeel van ieder de helft gebruiken, op steen gemalen. Misschien is het wel raadzaam om een goede molenaar te zoeken...
Een koffielepel per brood (één kg) tafelazijn aan het verwarmde water toevoegen versnelt de omzetting van het fytinezuur naar eiwitten en vitamines,
(1,5 ml tafelazijn per kg deeg, op ~300ml water = ~0,5%).

Voeg 2 à 3 % goede vetstof toe zoals cocosvet, goei boter, koudgeperste olijfolie, of ander bakvet. (geen supermarktolieën owv transvetzuren)

Gebruik altijd gejodeert zout of zeezout. Het zout (max. 1%) niet in het water oplossen, maar over de bloem strooien.

Brood moet gebakken worden op max. 160 °C om het gehalte aan Acrylamide op de korst zo laag mogelijk te houden. Het bakken duurt dan iets langer ongeveer een uur.

De oven voorverwarmen op 180°C mag.
(Dit zijn temperaturen voor een warmeluchtoven, voor een gewone oven is dat iets hoger).

Laat het brood niet bruin bakken!!!

Let wel: Goed brood bevat te weinig Lysine, zorg dus op elke boterham voor een goede bron van lysine zoals: rauwmelkse kaas, een slaatje of vers fruit. In sommige opvangtehuizen kunnen oudjes stukjes vers fruit krijgen om bij hun boterham te eten, dat is veeeel beter dan hesp, kaas of confituur.

Bloemlezing over graan, meel, brood en gezondheid zie: http://blog.seniorennet.be/okkernotenwalnuts/ 

Weetjes:

  1. Van zwarte chocolade en leverpaté mag je slecht 40 gram per week eten.
  2. Eet driemaal perweek zeevis zoals tonijn, haring (maatjes), wilde zalm of andere zeevis.
  3. Statines verkorten uw leven: http://www.jbeunk.nl/chlorestorol.html Dokter homeopaat.
  4. Teveel chocomelk ontkalkt de botten.


URL Jos Kaelen: http://blog.seniorennet.be/alfalinoleenzuur_omega3/


Tussentijdse nieuwsbrief

Cholesterol en statines

De TV-media en meer bepaald het één programma VOLT heeft het nog maar eens gepresteerd om niet tot de essentie door te dringen.
Overigens binnenkort komt een nieuwe test op de markt "De omega-3 index" en die is een betere maatstaf voor de gezondheid van het hart.

Als er gesproken wordt over cholesterol en statines moet er op vier zaken gelet worden

  1. Er zijn mensen met een enzyme defeciëntie, al dan niet aangeboren, en die mensen moeten geholpen worden, maar dat zijn slecht enkele procenten van onze bevolking.
  2. Statines zijn enzymeremmers en remmen ook ons voornaamste anti-verouderings enzym Ubiquinone (ook coenzym Q 10 genoemd). Een voedingssupplement Ubiquinone is hier heel zeker aan te raden.
    Om de spierafbraak te compenseren kan je per dag best 50mg Q 10 innemen.
  3. Statines hebben ook bijwerkingen en die maken meer slachtoffers dan er patiënten zijn die gered worden.
  4. Op de voeding letten is veel meer dan wat tegenwoordig verteld en geschreven wordt. De omega-3 vetten moeten meer in de aandacht komen (weg met de transvetten). Let ook op de 5 voedingsstoffen die gebrekkig aanwezig zijn in onze voeding: Alfa-linoleenzuur, L-lysine, Selenium, Jodium en Foliumzuur.

Er zijn ~45 voedingselementen en alleen met voldoende rauwe voeding zijn die haalbaar in ons dagelijks eten.

Foliumzuur komt steeds meer in de aandacht ter voorkoming van hart en vaatziekten.
Mogelijk wordt de aanmaak van vitamine D ook geremd door cholesterolremmers.

Als statines genomen worden moet je voorzichtig zijn met plantensterolen in smeerboters.

Heden zijn goedbedoelende wetenschappers en activisten de bevolking aan't inlichten dat het nemen van statines niet de juiste houding is om hart- en vaatziekten te voorkomen. Maar als ik aan oudjes, die reeds een hartfalen meegemaakt hebben, de vraag stel: "Zou het niet beter zijn om geen statines te nemen en uw voeding te verzorgen?", krijg ik steevast als antwoord: "Er zonder zou ik allang dood geweest zijn", Hoe lang gaat de nonprofitsector (sic...) dat nog kunnen volhouden. Zie ook: http://www.cholesterol-and-health.com/Coenzyme-Q10.html



Nieuws december 2010

Schotse artsen zijn bezorgd dat de bevolking, door een te zwakke zon, gedurende de winterperiode niet voldoende Vitamine D aanmaakt.

De risicogroepen zijn: zwangere en borstvoedende vrouwen, kinderen jonger dan 5 jaar, ouderen en mensen die weinig buiten komen of een donkere huid hebben. Het is geraadzaam buiten te komen als in de winter het zonnetje flink schijnt, maar soms kan dat in de winter enkele maanden uitblijven.

Daarom wordt in Schotland door het ministerie van gezondheid momenteel een brochure verspreid waarbij gewaarschuwd wordt dat hun dieet dient aangevuld te worden met vette vis, eieren, vlees of supplementen. Vitamine D is onder meer van belang voor sterke botten en een gezond immuumsysteem.

Lage Vitamine D spiegels komen in België ook voor:
Door vette vis te eten vang je twee vliegen in één klap, want alfa-linoleenzuur in zijn natuurlijke vorm bevorderd ook de aanmaak van botweefsel net zoals Vit. D.
Voor meer inlichtingen surf naar: http://www.ergogenics.org/voeding19.html

De ADH Vitamine D = 400 à 800 IE of 7,5 à 15mcg per dag

Bronnen van Vitamine-D

Zonlicht, zonlicht, zonlicht, zonlicht...
Vette vis: wilde zalm, tonijn, makreel en sardines in blik. (3 ounce of 80gram = ~70% ADH Vit. D)
Eieren: 1 ei  = ~6 % ADH; 1 eidooier = 24 IU of IE (Internationale Eenheid)
Vlees

Weetjes:

  1. Eén maatjesharing van 70g bevat heel wat Vit.D (~40 % ADH)
  2. Wilde zalm is de beste vette vis, 100g bevat 100% ADH Vitamine D. (in onze supermarkten niet verkrijgbaar).
  3. Kinderen lusten graag chocomelk en chocopasta maar... hun botten gaan daarvan naar de botten. In het lager-onderwijs worden tussendoortjes zoals: chocolade, chocomelk en gesuikerde dranken soms verboden door opmerkzame onderwijzer(essen)s. Alle fosforzuur houdende dranken zouden ook verboden moeten worden. Het zijn stuk voor stuk dranken die de botontwikkeling bij kinderen schaden.
  4. Rauwmelkse kaas bij de boterham is een goede bron van calcium.

Vriendelijke groeten,

Kaelen Jos Herborist



Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail *
URL
Titel *
Reactie *
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (1)

27-06-2011
smoothiemaken.org
Wat ook heel gezond is, zijn groene smoothies. Het is makkelijk en snel gemaakd en vebeterd de gezondheid aanzienelijk! De gezondste recepten bestaan uit groente en/of fruit met indien nodig helder bronwater. Bekijk onze site, dan heeft u meteen een duidelijk beeld. Succes!

27-06-2011 om 07:33 geschreven door Marie




Inhoud blog
  • Vitamine-D gebrek bij bijna alle Belgen
  • Nieuwsbrieven 2011
  • Gezondheids gevaren
  • Zwarte chocolade ongezond
  • Nieuwsberichten 2010

    Archief per week
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/04-10/04 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 12/07-18/07 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     



    Foto

    Ik ben Jo, woon in Hasselt.
    Mijn hobby is op internet zoeken naar teksten over voeding en gezondheid.
    Soms denk ik dat onze voedingsgewoonten nooit meer goed zullen komen.


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!