Voeding en gezondheid
Gekookt eten is waardeloos
01-12-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwarte chocolade ongezond

Zwarte chocolade - Ongezond en kalkrovend!

Bron: Europese academie voor natuurlijke gezondheidszorg

De laatste tijd leest men, zelfs in zogezegde gezondheidsbladen, dat zwarte chocolade gezond is omdat het polyfenolen bevat, en dat zijn inderdaad geneeskrachtige stoffen. Polyfenolen worden gerekend tot de bioactieve substanties waarvan is aangetoond dat zij een gunstige invloed hebben op onze gezondheid en een genezend effect hebben op bepaalde klachten. Vanuit commercieel standpunt besteedt de voedingsindustrie extreem veel aandacht aan allerlei stoffen. Door aanwezigheid of door toevoeging ervan aan voedingsproducten wordt er meteen een gezondheidsclaim op gelegd en in de publiciteit sterk aanbevolen. Dat is een grote vergissing en werkt misleidend. Wij eten immers geen stoffen, maar voedingsmiddelen waarin stoffen aanwezig zijn. Het toevoegen van geïsoleerde stoffen aan voedingsproducten is helemaal niet gezond. Zij zijn immers lichaamsvreemd en worden in de meeste gevallen niet opgenomen of via de nieren of de stoelgang weer afgevoerd.

Laten we logisch denken en onze geest vrij maken van allerlei commerciële invloeden. Bioactieve substanties zoals polyfenolen komen in alle planten voor, dus ook in giftige planten. Bioactieve substanties zijn chemische stoffen die de plant aanmaakt om zich tegenover vijanden, zoals ziektekiemen, insecten en weersomstandigheden te verdedigen. De tabaksplant bevat eveneens polyfenolen maar tegelijkertijd ook de gevreesde nicotine die vernietigend is voor onze gezondheid. Het aanraden van zwarte chocolade is even dwaas als het aanbevelen van roken. In de cacaoboon komen niet alleen polyfenolen voor maar ook vrij veel oxaalzuur dat een sterk ontkalkende werking heeft. In zwarte chocolade komen uiteraard meer polyfenolen voor maar tegelijkertijd ook veel meer oxaalzuur.

Oxaalzuur is een stof die vooral voorkomt in spinazie, rabarber, postelein en snijbiet. Oxaalzuur gaat in de darm samen met calcium een onoplosbare verbinding aan, calciumoxalaat genoemd, waardoor dit mineraal niet in het bloed wordt opgenomen. De officiële naam is oxalaat en wordt tot de fytotoxinen gerekend. Voor wie aan osteoporose lijdt of problemen heeft met de kalkhuishouding doet er goed aan oxaalzuurrijke
voedingsmiddelen te mijden. Voor wie niet met deze problemen kampt, is er bij matig gebruik geen probleem omdat er voldoende calcium wordt geleverd door andere voedingsmiddelen.

Oxaalzuur mg/ 100 g voedingsmiddel
Spinazie 571 mg
Rabarber 537 mg
Rode biet 72,2 mg
Bonen 43,7 mg
Zwarte en groene thee 12,50 mg.
Chocoladepoeder 385 mg.

Zwarte chocolade 90% 220 mg.
Zwarte chocolade 80% 196 mg
Zwarte chocolade 65% 159 mg.
Zwarte chocolade 40 % 98 mg
Melkchocolade 11,2 mg
Witte chocolade 1,6 mg

Chocolade is een genotsmiddel. Er is geen bezwaar tegen matig gebruik van genotsmiddelen zoals bij bepaalde gelegenheden. Men doet dit uit puur genot en niet om de gezondheid te bevorderen. Het hoge percentage van oxaalzuur in zwarte chocolade heeft nog andere nadelen zoals het vormen van ijzeroxylaten waardoor de opname van ijzer in het gedrang kan komen en de vorming van nierstenen. Recent onderzoek toont aan dat er een opvallende stijging is van nierstenen bij consumptie van zwarte chocolade. Chocolade heeft nog meer nadelen zoals darmverstopping, belasting van de lever en uiteraard zijn verslavend karakter.

Liefhebbers van chocolade blijven er niet bij stilstaan dat chocolade een geïndustrialiseerd product is. De bonen worden gebroken, geroosterd en gemalen. Deze massa wordt geperst waardoor de cacaoboter vrijkomt. Dit is het vet van de cacaoboon dat rijk is aan verzadigde vetzuren. Daarna wordt de overgebleven massa opnieuw gemalen waardoor cacaopoeder ontstaat. Chocolade bevat theobromine, een stof die chemisch verwant is aan cafeïne, maar bevat daarnaast, net als koffie of thee, ook echte cafeïne en een weinig tannine of looizuur dat voor de wrange smaak zorgt. Tannine gaat een onoplosbare verbinding met ijzer aan. In chocolade wordt suiker verwerkt. De combinatie suiker en vet bemoeilijkt de vertering. Er zijn in chocolade stoffen aanwezig die gemakkelijk een allergische reactie uitlokken zoals tyramine en fenylethylamine.

Chocolade bevat serotonine, dit is een neurotransmitter, een stof die informatie overdraagt van de ene zenuwcel naar de andere. Een tekort zorgt voor allerlei nerveuze klachten, een teveel remt de eetlust af en verandert de voorkeur van koolhydraten in een aandrang om meer eiwit te eten. Depressieve mensen hebben een sterke drang naar chocolade, wordt beweerd. In feite heeft het uitgehongerde zenuwstelsel een sterke behoefte aan natuurlijke suikers maar deze drang naar zoet wordt vertaald naar chocolade en alles waar industriesuiker in verwerkt zit. Deze geïsoleerde suikers, zowel witte als bruine riet- en bietsuiker, verzwakken wegens het ontbreken van vitaminen en mineralen het zenuwstelsel. Chocolade heeft een sterk verslavende werking wat vermoedelijk te maken heeft met enkele stoffen die ook in drugs voorkomen. zoals onderzoekers beweren.

Het is een fabeltje dat zwarte chocolade gezond is en het is jammer dat ondoordachte therapeuten en consulenten, die de zoekende mens behulpzaam moeten zijn, daar in trappen. Het gaat hier om een pure commerciële inspiratie die de verkoopcijfers flink doen stijgen. Chocolade is een genotsmiddel en is per definitie niet gezond. Een laag gehalte aan chocoladeboter betekent minder schadelijke stoffen, dus hoe zwarter hoe slechter

EUROPESE ACADEMIE
voor natuurlijke gezondheidszorg
europeseacademie@skynet.be
http://www.europeseacademie.be/



Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail *
URL
Titel *
Reactie *
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (3)

29-12-2014
Toch niet goed belicht..zie link
Vitamine C en nierstenen - Oxaalzuur is geen antinutriënt In de medische literatuur wordt nog vaak aangehaald dat vitamine C het risico op nierstenen verhoogt omdat het omgezet wordt in oxaalzuur. In 1985 werd dit al weerlegd, toen men erachter kwam dat het hoge gehalte aan oxaalzuur uit vitamine C gevormd werd in het laboratorium, tijdens de meting. In het lichaam kunnen kleine hoeveelheden oxaalzuur aangemaakt worden uit vitamine C tot een bepaald punt van verzadiging, dus meer vitamine C nemen, leidt niet tot nog hogere oxaalzuurconcentraties. Vorige week werd opnieuw een studie gepubliceerd die een verhoogd risico op nierstenen vond door het gebruik van hoge doses vitamine C. De onderzoekers gaven toe dat ze niet wisten welk merk vitamine C de deelnemers gebruikten en dus ook niet wisten welke vorm ze genomen hadden: de zure vorm (zuiver ascorbinezuur) of de gebufferde vorm (vb. calcium-magnesiumascorbaat of ester-C). Ze konden niet eens met zekerheid zeggen hoe hoog de dosis was. Ze gokten dat de meeste preparaten 1000 mg per tablet bevatten. Ze moesten ook toegeven dat er geen rekening gehouden werd met andere voeding- en leefstijlfactoren. Alleen het gebruik van multivitaminen werd gecontroleerd en dat deed het risico op nierstenen teniet. Professor Allen Rodgers van de Universiteit van Cape Town, een expert op het gebied van nierstenen, heeft veel onderzoek gedaan heeft naar het verband tussen vitamine C en nierstenen. In een interview met gezondheidsdeskundige Patrick Holford zegt hij dat vitamine C geen nierstenen veroorzaakt. Oxaalzuur een antinutriënt? Oxaalzuur is een stof die in heel veel planten zit, vooral in spinazie en rabarber. Het wordt ook in het lichaam zelf aangemaakt, onder meer uit ascorbinezuur (vitamine C) en uit aminozuren. Oxaalzuur wordt in verband gebracht met nier- en blaasstenen. Hoge concentraties oxaalzuur in de urine worden beschouwd als een risicofactor voor de vorming van calciumoxalaat stenen, die ongeveer 75% van alle nierstenen uitmaken. Oxaalzuur wordt daarom een antinutriënt genoemd. Andere zogenaamde antinutriënten zijn fytinezuur, trypsine remmers, lectinen, saponinen en tanninen. Het is opvallend dat deze stoffen vooral te vinden zijn in voeding die als de meest gezonde voeding beschouwd wordt: groenten, fruit, peulvruchten, noten, zaden, kruiden, thee, enz. Het is zelfs zo dat steeds meer van de zogenaamde antinutriënten ondertussen bioactieve stoffen of nutraceuticals genoemd worden, waarvan men aangetoond heeft dat ze essentieel zijn voor onze gezondheid. Gunstige effecten van oxaalzuur Het lichaam heeft oxaalzuur nodig. Indien er niet voldoende in de voeding aanwezig is, maakt het lichaam zelf oxaalzuur aan uit ascorbinezuur. bevordert de darmperistaltiek haalt calcium uit de vaatwanden (plaque) wordt omgezet in waterstofperoxide (H2O2) om ziekteverwekkende micro-organismen te vernietigen doodt kankercellen, virussen en bacteriën is een antioxidant voorkomt lipidperoxidatie (oxidatie van vetten) voorkomt oxidatie van ascorbinezuur regelt de pH (spijsvertering, enzymatische reacties) bindt zware metalen en verwijdert ze is nodig voor de aanmaak van uracil (RNA) en orootzuur (vitamine B13) Er zijn echter een aantal factoren die van oxaalzuur een antinutriënt maken Verstoorde darmflora: darmbacteriën kunnen oxaalzuur afbreken, zodat het niet opgenomen kan worden. Uit onderzoek blijkt dat suppletie met probiotica de oxaalzuurconcentratie in de urine aanzienlijk doet dalen. Te weinig galzouten: oxaalzuur bindt met calcium in de darm en wordt vervolgens met de stoelgang verwijderd. Bij een gebrek aan galzouten worden vetten niet goed opgenomen en is er een grote hoeveelheid onverteerde vetten in de darm aanwezig. Calcium zal in dat geval eerder binden met de vetten dan met oxaalzuur. Het oxaalzuur blijft daardoor ongebonden en kan gemakkelijk opgenomen worden. Darmziekten: mensen met darmziekten, zoals de ziekte van Crohn, korte darm syndroom en lekkende darm en mensen die darmoperaties ondergaan hebben, breken oxaalzuur niet goed af en absorberen het gemakkelijker. Nitraten: spinazie bevat van nature een enzym dat oxaalzuur afbreekt. Nitraten (meststoffen) inactiveren het enzym. Koken van voedsel: koken zet oxaalzuur (zuur) om in oxalaten (zouten). Het zijn deze zouten die verantwoordelijk zijn voor de vorming van calciumoxalaat stenen. Factoren die de concentratie oxaalzuur in de urine verlagen een gezonde darmflora, probiotica organisch calcium en magnesium binden met oxaalzuur in de darm oxaalzuurrijke voeding in combinatie met andere voedingsmiddelen taurine en vitamine C: zijn nodig voor de aanmaak van galzouten rauwe voeding i.p.v. gekookte voeding Met andere woorden: je moet het totale plaatje bekijken. En dat wordt in de meeste studies niet gedaan. Bron: http://www.placebonocebo.be/Nieuwsbrieven/Vitamine-C-en-nierstenen-Oxaalzuur-is-geen-antinutrient.aspx

29-12-2014 om 19:00 geschreven door Dianthus


10-04-2013
dhr
betreft oxaalzuur in chocolade; in culinaire toepassingen van spinazie en andere oxalzuur rijke voedingsmiddelen geeft men advies om wat geprecipiteerd krijt toe te voegen om het oxaalzuur te neutralizeren , kan dat ook voor chocolade?

10-04-2013 om 12:30 geschreven door Goeman Etienne


07-03-2012
hr
Profesioneel stuk Belicht de nadelen en voordelen Je kunt zelf kiezen

07-03-2012 om 22:07 geschreven door k.Homan




Inhoud blog
  • Vitamine-D gebrek bij bijna alle Belgen
  • Nieuwsbrieven 2011
  • Gezondheids gevaren
  • Zwarte chocolade ongezond
  • Nieuwsberichten 2010

    Archief per week
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/04-10/04 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 12/07-18/07 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     



    Foto

    Ik ben Jo, woon in Hasselt.
    Mijn hobby is op internet zoeken naar teksten over voeding en gezondheid.
    Soms denk ik dat onze voedingsgewoonten nooit meer goed zullen komen.


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!