Daarna door naar Urk, waar ook de koffie met weer klaar stond, en daarna een korte rondleiding door het museum en dorp, moeten er binnenkort eens uitgebreid gaan kijken.
Bedanken Jelle en zijn vrouw voor alles.
Geschiedenis.
Urk, een oude keileembult in de voormalige Zuiderzee, is altijd een eiland geweest, totdat op 3 oktober 1939 de dijk Lemmer-Urk wordt gesloten. Urk is dan geen eiland meer.
De vroegste annalen waarin Urk wordt genoemd, dateren van 1000 jaren her. Het water bij Urk moet overigens toen, blijkens bodemonderzoek van de Zuiderzee en gegevens uit de historie, zoet zijn geweest. Urk komt in 966 voor het eerst als "een eiland in het Almare" en als grondgebied behorend tot de gouw Salland voor in de afschriften van oorkonden, waarin mededeling wordt gedaan dat Keizer Otto de Grote de ene helft van Urk aan het Pantaleonsklooster te Keulen gaf en de andere helft aan de St. Vitusabdij in Hoog-Elten.
Bebouwing
Hiervóór is reeds gesteld dat Urk in 1932 ongeveer 3500 inwoners telde. Deze moesten allen gehuisvest worden op het 12 hectare grote, hoog gelegen gedeelte van het 81 hectare metende eiland. Daardoor ontstond een grote woningdichtheid (100 woningen per ha; in de huidige nieuwbouwwijken gemiddeld 20 woningen per ha). Er werd zonder enige planmatigheid gebouwd. Aan deze ontwikkeling dankt Urk het bijzondere karakter van de dorpskom, die uit een wirwar van straatjes en steegjes bestaat. Door de schaal van de bebouwing en de wijze waarop de woningen ten opzichte van elkaar zijn gesitueerd, is een woongebied ontstaan, waar aan een hoge belevingswaarde kan worden toegekend. Urk was toentertijd (1932) geheel volgebouwd. Door de realisering echter van de afsluitdijk bleven eb en vloed achterwege en kon gebouwd worden op gebieden, die vroeger bij stormvloeden onder water liepen. De Urker woningen in vroeger tijd moeten niet al te luxe worden voorgesteld. Ze waren veelal van hout opgetrokken. In sommige gevallen bestond het beneden gedeelte uit steen. Schoorstenen ontbraken meestal, zodat de rook verdween door de deur, dak of venster. Eerst in het midden van de achttiende eeuw is een begin gemaakt met het bouwen van schoorstenen. De vloeren lagen ± 30 centimeter onder de begane grond en bestonden uit aangestampte aarde of waren soms verhard met keitjes. Bovendien waren de meeste woninkjes dermate klein dat kinderen reeds op jonge leeftijd elders moesten slapen: jongens aan boord van de vissersschepen en de meisjes bij de grootmoeder.
Museum Het Oude Raadhuis is gevestigd in het voormalige raadhuis van Urk, dat in 1905 door de architect J.F.L. Frowein is gebouwd. Van 1905 tot 1988 heeft het gebouw dienst gedaan als gemeentehuis
Geleent van Internet












|