Inhoud blog
  • Reuzen gezocht
  • Gezocht
  • Tradities gezocht!
  • Moeders. Dat bewaren ze!
  • De Gazet
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Volkskunde Vlaanderen vzw
    Over het alledaagse van vroeger en nu
    22-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reuzen gezocht

    Al eeuwenlang slagen reuzen er moeiteloos in om hopen harten te veroveren. Daardoor is de reuzencultuur in Vlaanderen tot op de dag van vandaag springlevend. Het gaat daarbij om veel meer dan alleen de reuzenpoppen en hun geschiedenis: ook de mensen die hun schouders onder een reus zetten én de gebruiken die zij in stand houden, zijn bijzonder boeiend. En net dat wil Volkskunde Vlaanderen met het project Rond de Rokken van de Reus in de verf zetten!

    Benieuwd waar het allemaal om gaat? Dan ben je op deze website aan het goede adres! Op www.feestelijkvlaanderen.be/reuzen verzamelen we zoveel mogelijk informatie over de nog bestaande reuzen in Vlaanderen. En daarvoor kunnen we jouw hulp meer dan gebruiken!

    Ken je zelf een reus of ben je er misschien beheerder van één? Laat het ons weten via mail (liesbet@volkskunde-vlaanderen.be) of telefoon (09/223 97 00).

    En natuurlijk roepen we alle reuzenbeheerders op om hun reus te melden op het online reuzenregister. Een reus toevoegen kan vrij eenvoudig via deze KNOP.







    22-09-2011 om 14:38 geschreven door Volkskunde

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    26-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezocht

    Werk mee aan ons boek!

    Volkskunde Vlaanderen – Huis voor immaterieel erfgoed vzw werkt samen met fotograaf Nick Hannes aan een fotoboek rond tradities, dat in april 2011 verschijnt.

    Ken jij:
    - een familie die suikerfeest viert,
    - mensen die aan het bouwen zijn en van plan zijn om de mei te richten,
    - een koppel dat zijn 50ste of 60ste huwelijksverjaardag viert,
    - een gezin dat een grote ooievaar in de tuin heeft staan omdat er net een baby geboren is en dat een babyborrel geeft,
    - een groep vrienden die een schieting organiseert voor een vrijgezel,
    - iemand die binnenkort 50 wordt en een groot feest geeft,
    - een Marokkaans koppel dat gaat trouwen,
    - of een Turkse familie die in de komende maanden een besnijdenisfeest viert?

    Of weet jij waar nog een echte kermiskoers gereden wordt of waar we een interessant herdenkingsmonument langs de weg kunnen vinden? Dan zou jij ons enorm kunnen helpen! Laat ons dus zeker iets weten als deze mensen er geen bezwaar tegen zouden hebben als onze fotograaf bij die gelegenheid langskomt om enkele foto's voor het boek te nemen.

    Je kan ons bellen op het nummer 09 223 97 00 of mailen naar info@volkskunde-vlaanderen.be.

    Bijlagen:
    http://www.tradities.be   

    26-04-2010 om 16:04 geschreven door Volkskunde

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tradities gezocht!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tradities gezocht!

    Volkskunde Vlaanderen - Huis voor immaterieel erfgoed vzw vindt het hoog tijd om zicht te krijgen aan de rijkdom aan tradities in onze samenleving. Via de website www.tradities.be (invulfiche) kan je ons laten weten welke tradities jij het belangrijkst vindt. Op deze manier kunnen we de talrijke tradities in onze samenleving inventariseren en kunnen we de diversiteit ervan in kaart brengen. Het in kaart brengen van al die verschillende tradities is natuurlijk maar één aspect van dit project. Daarna gaan we uiteraard ook aan de slag met al die antwoorden. In de eerst plaats willen we zoveel mogelijk documenteren. Op deze website zal je bijvoorbeeld over elke traditie een algemene informatiefiche kunnen vinden. Zo willen we uiteindelijk tot een relevante A tot Z komen van de tradities die in Vlaanderen leven. En ook daarbij is jouw mening voor ons van tel! Op elke fiche kun je namelijk een reageer-knop vinden, zodat je iedereen kan laten weten hoe jij over die bepaalde traditie denkt. Ook foto’s van tradities kun je via deze weg makkelijk uploaden.

    WWW.TRADITIES.BE

    Bijlagen:
    http://www.tradities.be   

    26-04-2010 om 16:00 geschreven door Volkskunde

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moeders. Dat bewaren ze!

    Moeders

    Mama worden is één van de belangrijkste mijlpalen in het leven van een vrouw. Van dat moment, dat voor moeders onuitwisbaar in het geheugen gegrift staat, blijven ook (tastbare) herinneringen over. Hoe koesteren vrouwen die ene bijzondere dag? Wat houden ze bij? Hoe houden ze de herinnering levend? Veel moeders houden kleine voorwerpen bij waar ze belang aan hechten: een zwangerschapstest, foto’s van de eerste echografie, een babydagboek, een haarlokje, doopsuiker, de krant van de geboortedag, het geboortekaartje,…

    Volkskunde Vlaanderen vzw haalt samen met 10 vrouwen van verschillende culturen bijzondere herinneringen op en vraagt hen “Wat bewaren moeders thuis rond geboorte?” Het resultaat is een boekje dat verdeeld wordt in de kraamafdelingen. Een boekje met foto’s van de vrouwen en hun persoonlijke steekkaart en tips voor de mooiste herinneringen.

    Dit boekje kadert binnen het project In-fusion.

    Meer informatie In Fusion: www.in-fusion.be of 02 213 10 60.
    Meer informatie ‘Moeders’of een gratis boekje ontvangen via info@volkskunde-vlaanderen.be of 09 223 97 00.


    Welke voorwerpen en herinneringen over de geboorte wil je zelf nooit kwijtraken? Waarom zijn die zo belangrijk? Bewaar jij nog een mooie herinnering, verhaal of voorwerp over de geboorte van je kind, laat het ons weten: info@volkskunde-vlaanderen.be.


    07-05-2008 om 15:29 geschreven door Volkskunde

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Gazet

    De Gazet. Over het alledaagse van vroeger en nu

    De Gazet, is de gloednieuwe krant van Volkskunde Vlaanderen vzw. Je vindt het gratis in de bibliotheken en volkscafés. Vanaf nu kan je twee keer per jaar in onze krant lezen wat er reilt en zeilt bij Volkskunde Vlaanderen vzw en het volkskundig veld. Allerlei onderwerpen die te maken hebben met het alledaags leven van vroeger en nu zullen we aansnijden. Volkskunde stoffig? Met De Gazet willen we het tegendeel bewijzen.

    Alle info via www.volkskunde-vlaanderen.be

    07-05-2008 om 10:55 geschreven door Volkskunde

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dossier XI

    Dossier XI, een spannend en educatief spel over volkscultuur

    De verzamelwoede rond de prentjes van chocolade Jacques, de eerste keer televisiekijken bij de buren, de wereldtentoonstelling van 1958, het eerste cinemabezoek, de opmars van de gsm, de kleurrijke mannekensbladen, de Vlaamse kermissen met hun rariteitenkabinet, trouwen in het zwart, de opkomst van Tupperware,… Deze en vele andere alledaagse herinneringen komen terug tot leven bij het spelen van Dossier XI!

    Dossier XI is een spannend en educatief spel rond volkscultuur voor de derde graad lager onderwijs. Dossier XI bevat de dossiers van tien kinderen die elk in een andere periode van de twintigste eeuw leven. Elk dossier bevat een brief, waarin het personage vertelt over zijn dagelijks leven, en foto’s van familieleden, gebeurtenissen of bepaalde voorwerpen. Op een stoffige zolder zijn die dossiers echter allemaal door elkaar geschud.

    De kinderen zijn in dit spel echte detectives. Hun opdracht: de levens van de kinderen uit de jaren 1900, 1920, 1940,… tot 2000 reconstrueren. Ze moeten de puzzelstukken in elkaar passen: de juiste stukjes brieven bij elkaar zoeken en de bijpassende foto’s samen brengen. Zo doen de deelnemers de verloren verhalen en vergeten herinneringen herleven.

    Na het spel worden de dossiers in de klas besproken. Bij het overlopen van de levensverhalen legt de leerkracht verbanden met de leefwereld van de kinderen van nu. Zo leren ze op een speelse manier de oorsprong en betekenis van cultureel erfgoed kennen. Bepaalde voorwerpen, tradities of gebruiken zijn ondertussen verdwenen, maar andere zijn dan weer nog steeds aanwezig in ons dagelijks leven. Een bruid draagt meestal een witte jurk. Sommigen durven een iets gewaagder kleur aan. Maar in het begin van de vorige eeuw trouwde men vooral in het zwart! Wat zal de toekomst brengen? Trouwen in het rood? Of trouwen we niet meer? Hebben de leerlingen ooit al gehoord van een mannekensblad? Honderd jaar geleden hadden onze voorouders wellicht ook nog nooit van een Game Boy gehoord…

    Als de tien dossiers besproken zijn, rest er nog één vraag: waar is het geheime elfde dossier gebleven? Dat mogen de kinderen zelf samenstellen! Ze krijgen de kans om net als hun voorgangers een brief te schrijven over hun leven en wat zij belangrijk vinden. Ze kunnen er ook foto’s en herinneringen bij stoppen. Als hun dossier af is, mogen ze dat bij de andere dossiers in de doos leggen. Zo kunnen kinderen later, in de toekomst, lezen hoe kinderen in 2008 leefden en wat zij wilden bewaren voor de toekomst.

    Wilt u meer weten? kijk snel op www.volkskunde-vlaanderen.be en laat u verassen door het filmpje!

    07-05-2008 om 10:22 geschreven door Volkskunde

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaanderen verzamelt

    Verzamelingen gezocht!

    Wie aan verzamelen denkt, heeft het vaak over albums vol afgeweekte postzegels, een doosje met sigarenbandjes of oude munten. Maar er zijn ook verzamelaars die andere, minder voor de handige dingen bijhouden: ezels bijvoorbeeld, of aardewerk, of fruitstickertjes, noem maar op. Welke bijzondere dingen nog verzameld worden, kan je op www.vlaanderenverzamelt.be ontdekken.

    Verzamel je zelf of ken je iemand die een interessante verzameling heeft? Dan kan je deze registreren. Surf naar www.vlaanderenverzamelt.be en straks komt jouw verzameling dan tussen de andere te staan...

    07-05-2008 om 10:19 geschreven door Volkskunde

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Volkscafes

    Help ons het volkscafé redden!

    Krijg je op café een vriendelijke goedendag van de kroegbaas? Word je meteen aangesproken door een andere tooghanger? Zit de notaris broederlijk op een barkruk naast de pastoor en een fabrieksarbeider? Kost een pintje niet veel meer dan een euro? Houden de lokale schuttersvereniging of duivenmelkers er hun samenkomsten? En ziet de toog eruit als een erfgoedstuk uit de jaren stillekens? Dan is de kans groot dat je in een volkscafé bent aangeland. Eén van de weinige die er nog overblijven, want volkscafés verdwijnen dezer dagen in een ijltempo.

    Ken je een volkscafé in jouw buurt of ben je er zelf stamgast? Laat het ons dan weten. Surf naar www.volkscafes.be en help ons het volkscafé redden!

    07-05-2008 om 10:18 geschreven door Volkskunde

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 19/09-25/09 2011
  • 26/04-02/05 2010
  • 05/05-11/05 2008

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!