Vul elkaars beker Maar drink niet uit dezelfde beker Geef elkaar van je brood Maar eet niet van hetzelfde stuk Zing en dans samen en wees blij Maar sta op jezelf Zoals de snaren van een luit zichzelf zijn al doortrilt hen dezelfde muziek Geef je harten Maar geef ze niet aan elkaar in bewaring Want alleen het leven kan je hart hebben En sta bij elkaar Maar niet te dicht bijeen Want de zuilen van de tempel staan ieder op zichzelf en de eik en de cypres groeien niet in elkaars schaduw.
Vrij naar 'De Profeet' van Kahlil Gibsan.
Verliefde pizza
Benodigheden:
165 gr wit broodmix 3 eetlepels olijfolie 1 ui 1 teentje knoflook 100 gr bacon 1 rode paprika 1 groene paprika 1/2 bakje champignons 1/2 blik gepelde tomaten op sap 1 1/2 theelepel oregano 1/2 theelepel tijm zout en peper 50 gr salami 50 gr ham +- 10 olijven 150 gr geraspte kaas 1 blikje gevulde anjovisfilets 1/2 blikje artisjokharten
Van het broodmix,1 dl warm water en 1 eetlepel olie een soepel deeg kneden en dit onder een vochtige doek op een warm plekje laten rijzen. De gesnipperde ui en het teentje knoflook uit de pers in de rest van de olie fruiten. De in reepjes gesneden bacon en paprika's en in vier gesneden champignons meebakken. De tomaten klein snijden en met iets voch toevoegen. De oregano,tijm,zout en peper naar smaak erbij roeren en het geheel nog even laten pruttelen. Het deeg tot een rechthoek dun en gelijkmatig uitdrukken en er met een scherp mes een groot hart uitsnijden. De rest doorkneden en tot een dune rol vormen. Dit als een pijl over de pizza leggen. Op een ingevette bakplaat leggen. De bodem met een vork inprikken. Eén hlft met salami beleggen,de andere helft met ham. Het gebakkenmengsel erover verdelen. De olijven en anjovis op het salamideel,de artisjoharten op het hamgedeelte leggen. De kaas erover strooien en de pizza in +- 20 minuten in een hete oven-200°C,gasstand 4-gaarbakken. Serveer deze heerlijke pizza met een licht mousserende Italiaanse Lambrusco.
Rozen verwelken bloemen vergaan maar onze liefde blijft altijd bestaan!
Een flesje lekkere azijn (zoals appel of witte wijnazijn) over 100 gr versgeplukte,onbespoten rozenblaadjes schenken. Het mengsel afdekken en 10 dagen laten staan. De azijn over kleine,goed schoongemaakte flesjes verdelen. het is een geurige azijn voor een bijzonder slasausje van één deel azijn, vier delen fijnige olie,zout,peper,1/2 deel honing en wat verse kruiden. Een simpele groene salade wordt er heerlijk mee.
Nodig: 1pompelmoes 400 gr goudse kaas radijsjes maiskolfjes knakworstjes cocktailkersen ananasstukjes mandarijnen druiven tandenstokers bereiding : snijd de kaas in blokjes en snijd de overige ingrdienten behalve de pompelmoes in even grote stukken.Spies deze om en om met de blokjes kaas op de tandenstoker en steek deze decoratief in de beide gehalveerde pompelmoes.
3 liter verliefde blikken 4 kg tederheden 4 kg zoenen 2 kg knipogen
Vermeng dit alles in een prieeltje vol manenschijn tot een vurige omhelzing en proef het op de brandende lippen!
Deze variatie op een huwelijks-gedichtje past precies bij de likeur voor verliefden:parfait d'amour!
Benodigheden:
300 gr suiker 100 gr frambozen 1 sinaasappelschil 3 kruidnagelen 1 stukje pijpkaneel 3 gr paarse kleurstof (cochenille) 1/2 l brandewijn
De suiker met 1 1/2 dl water tot een stroopje koken. De frambozen pureren en met de sinaasappelschil in de suikerstroop zachtjes meekoken. Van het vuur af de kruiden,kleurstof en brandewijn toevoegen,laten afkoelen en 2 dagen afgedekt,koel en donker laten staan. Het egheel zeven door een kaasdoek en in een schoongemaakte en met kokend water omgespoelde flessen overschenken. Goed afsluiten. In likeurglaasjes schenken.