De ziekte werd voor het eerst geïdentificeerd door medisch personeel in Wuhan, hoofdstad van de provincieHubei in China, bij patiënten die eenlongontstekingontwikkelden zonder een duidelijke oorzaak. Het was dokterLi Wenliangdie op 30 december 2019 zijn collega's waarschuwde voor een mogelijke uitbraak van deze ziekte. Door het ontbreken vanimmuniteitin de bevolking in combinatie met veel besmette internationale reizigers verspreidde de ziekte zich razendsnel, zodat op 11 maart 2020 deWereldgezondheidsorganisatie(WHO) bekendmaakte dat er officieel sprake was van eenpandemie. > Lees meer op wikipedia.org
BE-Alert Dit is een alarmeringssysteemwaarmee de overheid jou kan verwittigen in een noodsituatie. Zie of jouw Stad of Gemeente dit initiatief ondersteunen en schrijf je in. > BE-Alert (www.be-alert.be)
Snurkers en gesnurk Snurken is een onderwerp dat sommige mensen doet glimlachen, terwijl het voor anderen iets is wat hun dagelijks leven behoorlijk bemoeilijkt. De lawaaihinder zou voorkomen bij bijna 40% van volwassenen ouder dan vijftig jaar. Wat moeten snurkers en partners van snurkers weten? >Wat is snurken (gezondheid.be) >Oordopjes tegen snurken (gezondheid.be)
Angst is een fysiologische toestand die gekenmerkt is door lichamelijke, cognitieve, emotionele en gedragscomponenten. Angst kent verschillende gradaties. Voorbeelden van mildere vormen zijn: je niet op je gemak voelen, onrust en bezorgdheid. Voorbeelden van meer extreme vormen zijn paniek, de paniekstoornis en de gegeneraliseerde angststoornis.
Symptomen Hevige angst gaat vaak gepaard met lichamelijke verschijnselen als een verhoogde hartslag en bloeddruk, hartkloppingen, duizeligheid, droge mond, pijn in de borst, misselijkheid, kortademigheid en hoofdpijn. Ook kan er sprake zijn van een bleke gelaatskleur, zweten, een verhoogde productie van adrenaline in het bloed, en stoornissen in de spijsvertering. Psychologisch gezien gaat angst gepaard met een vaag gevoel van dreiging of gevaar. Soms kan angst een symptoom zijn van stress. De lichamelijke symptomen van angst worden wel gezien als een manier waarop het lichaam zich voorbereidt op bedreiging van buitenaf. Angst kan ook gepaard gaan met depressiviteit. Angst kan ook blijken uit gelaatsexpressies. >Lees meer op wikipedia.org > Angst (www.youtube.com)
Paniekaanval Een paniekaanval is een uiting van intenseangst die meestal plotseling begint en niet erg lang duurt (doorgaans enkele minuten tot een half uur). De symptomen zijn onder andere beven, sterkzweten, pijn in de borst,hartkloppingen, duizeligheid, misselijkheid, een tintelend gevoel (meestal in handen of benen), benauwdheid enhyperventilatie. Verder treden mogelijk sterkevecht- of vluchtreactiesendepersonalisatieop. Een paniekaanval gaat vaak gepaard met de angst om flauw te vallen of dood te gaan. >Lees meer op wikipedia.org
tStress is een vorm van spanning die in het lichaam van mensen optreedt als reactie op externe prikkels en die gevolgd wordt door een bepaald patroon van fysiologische reacties. Omgaan met stress 'Ik weet dat ik meer tijd voor mezelf moet nemen, maar ik kom er zo moeilijk toe... ' 'De laatste tijd vind ik geen rust meer... ' 'Hoe ga ik om met al die emoties en gedachten ... ?' Het leven is niet altijd als een rustig riviertje dat door een bekende bedding kabbelt. Het kan onvoorziene en ongewenste wendingen nemen en in een maalstroom veranderen. Op zulke ogenblikken vraagt het leven het uiterste van je. Stress is onvermijdelijk. Niet alleen ziekte maar ook andere gebeurtenissen kunnen een belangrijke oorzaak zijn van stress. De enige stressdetector waarover je beschikt is je eigen lichaam. Op die manier kan stress zelf klachten veroorzaken of doen toenemen. Wat de psychologische en lichamelijke gevolgen zijn van stress, wordt vooral bepaald door de manier waarop je er mee omgaat. Dit heb je voor een groot gedeelte zelf in handen. Bron: levenindemaalstroom.be Stressstoornissen Als een mens te lang stress ervaart of als deze te intens is (bij eenpsychotrauma), kan dit nadelige gevolgen hebbenvoor lichaam en geest. Klachten die daarbij kunnen optreden zijn: jachtige gevoelens,hoofdpijnen spierpijn, slaapproblemen, maagzwerenen hart- en vaatziekten. Teveel stress kan ook verantwoordelijk zijn voornervositeit, overspannenheid,klinische depressie, burn-outenangststoornissen. Eenposttraumatische stressstoornisis het gevolg van ingrijpendegebeurtenissen zoals gijzeling, oorlog of marteling. Deze stoornis kan pas later na de gebeurtenissen aan het licht komen, en maanden voortduren. Eenacute stressstoornisiseen heftige en korter durende reactie op een stressvolle gebeurtenis, zoals mishandelingof een ernstig ongeluk. De kans op het krijgen van een stresstoornis blijkt mede afhankelijk te zijn van persoonlijkheidsfactoren, gezins- of jeugdproblematiek, en mogelijk ook erfelijke factoren.
Schadelijke effecten van stress Langdurige stress en verhoging van de cortisolspiegels in het bloed kunnen schadelijk voor de gezondheid zijn, omdat het gepaard gaat met een verminderde werking van hetimmuunsysteem. Ook kan een chronisch verhoogd cortisolniveau leiden tot beschadiging van neuronen in dehippocampusen geheugenproblemen. Vooral bij oudere personen met verhoogde cortisolniveaus blijkt een kleinere hippocampus in combinatie met geheugenproblemen voor te komen. > Lees meer op wikipedia.org
Depressie is één van de meest voorkomende aandoeningen. Volgens de meeste internationale studies ligt de kans op het doormaken van een depressie tijdens een gans mensenleven op 10 à 17 %. Wanneer men deze gegevens extrapoleert, kan men aannemen dat 1.000.000 tot 1.700.000 Belgen tijdens hun leven een depressie zullen doormaken. Niemand kan er zeker van zijn tegen depressie bestand te zijn. Zelfs al treft zij vooral vrouwen (twee vrouwen voor één man) en jonge volwassenen (25 à 35 jaar), toch kan depressie voorkomen in alle lagen van de bevolking en op eender welke leeftijd. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zal depressie in het jaar 2020 de ziekte zijn die het meest voorkomt in de geïndustrialiseerde wereld. >Depressie Test jezelf (gezondheid.be) >Kan iedereen aan depressie lijden? (gezondheid.be) > Depressie (www.google.be)
Persoonlijkheidsstoornis Instabiele of Labiele persoonlijkheid
Persoonlijkheidsstoornissen is een categorie van psychische aandoeningen in de DSM-IV-TR (tekstrevisie) die gekenmerkt wordt door een star en duurzaam patroon van gedachten, gevoelens en gedragingen die binnen de cultuur van de betrokkene duidelijk afwijkt van de verwachtingen. Om bij een patiënt de diagnose van een persoonlijkheidsstoornis te kunnen stellen, moet volgens het DSM-IV-TR aan de volgende criteria worden voldaan: A. Een duurzaam patroon van innerlijke ervaringen en gedragingen die duidelijk binnen de cultuur van betrokkene afwijken van de verwachtingen. Dit patroon wordt zichtbaar op twee (of meer) van de volgende terreinen: 1. cognities (dat wil zeggen de wijze van waarnemen en interpreteren van zichzelf, anderen en gebeurtenissen) 2. affecten (dat wil zeggen de draagwijdte, intensiteit, labiliteit en de adequaatheid van de emotionele reacties) 3. functioneren in het contact met anderen 4. beheersing van de impulsen
B. Het duurzame patroon is star en uit zich op een breed terrein van persoonlijke en sociale situaties.
C. Het duurzame patroon veroorzaakt in significante mate lijden of beperkingen in het sociaal en beroepsmatig functioneren of het functioneren op andere belangrijke terreinen.
D. Het patroon is stabiel en van lange duur en het begin kan worden teruggevoerd naar ten minste de adolescentie of de vroege volwassenheid.
E. Het duurzame patroon is niet eerder toe te schrijven aan een uiting of de consequentie van een andere psychische stoornis.
F. Het duurzame patroon is niet het gevolg van de directe fysiologische effecten van een middel (bijvoorbeeld drug, geneesmiddel) of een somatische aandoening (bijvoorbeeld schedeltrauma).
Naast bovengenoemde persoonlijkheidsstoornissen krijgt een grote groep ook de diagnose:Persoonlijkheidsstoornis Niet Anderszins Omschreven. Deze stoornis krijgen de mensen die niet binnen de criteria van een bepaalde persoonlijkheidsstoornis vallen, maar wel 'trekken' hebben van 2 of meer persoonlijkheidsstoornissen, dat wil zeggen: nét niet voldoen aan de criteria ervan. In de DSM-III werden ook de passief-agressieve persoonlijkheidsstoornis en de zelf kwellende persoonlijkheidsstoornis vermeld. Deze zijn in het DSM-IV echter verwijderd, omdat vooralsnog niet duidelijk is of dit afzonderlijke persoonlijkheidsstoornissen zijn. In het ICD-10 staan ze vermeld als varianten van afhankelijke persoonlijkheidsstoornis (F60.7). Bron: Wikipedia >Persoonlijkheidsstoornis (psyonline.nl) >Persoonlijkheidsstoornissen (www.youtube.com)
Dwangmatig gedrag Bij het horen van het woord dwangstoornis zal er bij vele mensen een vraagteken verschijnen, enkele mensen zullen waarschijnlijk een persoon voor zich zien die maar blijft schoonmaken.
Een dwangstoornis bestaat uit twee belangrijke kenmerken: · Dwanghandelingen: steeds terugkerende en schijnbaar zinvolle handelingen die volgens bepaalde regels en op telkens een zelfde wijze worden verricht. · Dwanggedachten: steeds terugkerende ideeën, gedachten of beelden die als zinloos en niet gewild worden beleefd. Dwangneurose (Obsessief Compulsieve stoornis) De obsessief-compulsieve stoornis (OCS) is een psychische aandoeningdie in hetDSM-IVis gecategoriseerd alsangststoornis. De oude naam van de aandoening is dwangneurose. OCS komt in verschillende vormen voor, maar het meestvoorkomende kenmerk is eenobsessieve drangom bepaalde handelingen uit te voeren, die rituelenwordengenoemd. De OCS-patiënt voert deze handelingen (compulsies) uit als reactie op dwangmatige gedachten(obsessies). Voor anderen lijken deze handelingen overbodig en zij hebben ook geen oog voor de details, maar voor de patiënt zijn deze handelingen van vitaal belang en moeten volgens een bepaald patroon worden uitgevoerd om vermeende nadelige gevolgen te voorkomen. Voorbeelden zijn het zeer vaak controleren of een deur gesloten is of het overmatig vaak wassen van de handen(smetvrees),niet te verwarren met de specifiekemysofobie). >Lees meer op wikipedia.org >Dwangstoorniswww.tegek.be >Angstcentrum - Consultatie/Advies & Begeleiding voor angsten, fobieën & emotionele problemen
* De term OCD is een afkorting, afkomstig uit het Engels. Hij staat voor Obsessive-Compulsive Disorder; oftewel: Obsessieve-Compulsieve Stoornis. In gewoon Nederlands wordt het meestal dwangneurose genoemd.
Zelfdoding is een niet te verwaarlozen doodsoorzaakin de overlijdensstatistiek. In Nederlandplegen gemiddeld 1500 mensen per jaar zelfmoord, dat zijn er meer dan er slachtoffers vallen in het verkeer. In België is zelfmoord de tweede meest voorkomende doodsoorzaak bij jonge mannen van 20 tot 24 jaar en de derde doodsoorzaak bij jonge vrouwen van die betreffende leeftijd. In de leeftijdsgroep van 25 tot 34 jaar is zelfmoord zelfs de eerste doodsoorzaak. Elke dag ontnemen 7 Belgen zich van het leven (wat komt op 2500 mensen per jaar). Hiermee is zelfmoord in België aanzienlijk vaker aan de orde dan in Nederland. > Lees meer op wikipedia.org >Zelfmoordpreventielijn (www.zelfmoord1813.be) Telf: 1813 >Kan u zelfdoding voorkomen? (gezondheid.be) >Hulp nabestaanden van zelfdoding (www.zelfdoding.be)
lieverd.. Ik heb je niet kunnen redden ik had je misschien kunnen tegenhouden maar dan nog had ik je niet kunnen redden het zat in je hoofd en in je hart je was gekraakt.. gebroken.. Als ik je had tegenhouden zou dat enkel uitstel zijn de pijn in je hart zou er niet mee verdwijnen.. Ik heb je niet kunnen redden.. en het doet nog steeds pijn..
Teletolk Teletolk is een instrument waarmee doven en slechthorenden met horenden kunnen communiceren. Een Teletolk fungeert daarbij als tussenpersoon die het contact tussen doven en horenden tot stand brengt. >Vlaanderen.be/Teletolk
Tags:Oor, Horen, Hoorschade
Beroerte
CVA - Stroke - Cerebrovasculair accident
Beroerte Cerebrovasculair accident
Een beroerte is voor de hersenen wat een hartinfarct is voor het hart. De medische benaming voor een beroerte is Cerebro Vasculair Accident, meestal afgekort met CVA. Letterlijk betekent dit "ongeluk in de bloedvaten van de hersenen". Ongeveer 75% van de beroertes ontstaan door zuurstoftekort doordat een slagader of een ader verstopt raakt. Wanneer dit gebeurt begint een stukje van het hersenweefsel af te sterven. Men spreekt in dit geval ook van een herseninfarct. Een van de meest voorkomende vormen van beroerten is de trombose. >Meer info op www.gezondheid.be
Cerebrovasculair accident Een cerebrovasculair accident (CVA) is een acute medische aandoening die gekenmerkt wordt door een plotselinge verstoring van de doorbloeding van de hersenen. De term betekent letterlijk ongeluk (accident) van de bloedvaten (vasculair) van de hersenen (cerebrum). In de volksmond wordt een CVA dikwijls een beroerte genoemd. >Lees meer op Cerebrovasculair accident (CVA) of Beroerte (wikipedia.be)
Elke dag worden in België 52 mensen getroffen door een beroerte. Dat zijn jaarlijks 19.000 nieuwe gevallen, waarvan er 9.000 overlijden binnen het jaar en 6.000 blijvend invalide geraken. In de geïndustrialiseerde landen is beroerte de derde doodsoorzaak, na hartinfarct en kanker, en de belangrijkste oorzaak van invaliditeit op volwassen leeftijd. Wereldwijd sterven jaarlijks 5,5 miljoen mensen ten gevolge van een beroerte. Dit is 10% van alle overlijdens wereldwijd. > Beroerte afbeeldingen (google.com) >Beroerte (www.youtube.com)
Tags:Beroerte, Stroke, Cerebrovasculair
Dementie
Ziekte van Alzheimer
Dementie
Dementie Dementie is een verzamelnaam voor aandoeningen die gekenmerkt worden door combinaties van meervoudige stoornissen in verstandelijke vermogens (waaronder het geheugen), stemming en gedrag. Dementie komt voor bij klinische syndromen die door verschillende hersenziekten worden veroorzaakt. De specifieke kenmerken van de verschillende combinaties worden bepaald door de aard, lokalisatie en ernst van de afwijkingen in de hersenen. >Lees meer op wikipedia.org
Tegen 2030 zullen er naar schatting meer dan 200.000 personen met dementie zijn in België. In Vlaanderen spreken we over 85 000 personen met dementie, 55.000 onder hen leven met de ziekte van Alzheimer.
Ziekte van Alzheimer De ziekte van Alzheimer (soms kortweg alzheimer genoemd) is een degeneratieve aandoening van de hersenen waarbij de patiënt soms in snel tempo dementeert. De aandoening is vernoemd naar Alois Alzheimer, een Duitse psychiater en neuropatholoog. Een exacte diagnose is doorgaans pas mogelijk na overlijden, door de hersenen te onderzoeken. De ziekte wordt meestal vastgesteld bij personen die ouder zijn dan 65 jaar. Minder vaak komt er ook een tweede variant voor, die vroege alzheimer (Engels: 'early onset Alzheimer disease') wordt genoemd. >Lees meer op wikipedia.org Rita Hayworth, Ronald Reagan, Iris Murdoch, Koningin Juliana, Gerard Reve, Mohammed Ali hebben allemaal één ding gemeen. Zij leden aan de ziekte van Alzheimer, de meest voorkomende variant van dementie. Ongeveer tweederde van alle personen met dementie heeft de ziekte van Alzheimer. Deze treft zowat 24 miljoen mensen wereldwijd, waarvan 135.000 Belgen. Dit aantal stijgt voortdurend. >De Vlaamse Alzheimer liga
Voeding voor kinderen - Wat is gezonde voeding voor je baby? - Hoe vraag je kraamgeld aan? - Waar moet ik op letten tijdens mijn zwangerschap? - Wat is peuterpuberteit? - Ben je op zoek naar kinderopvang voor je baby? - Wanneer laat ik mijn baby vaccineren? - Via levensfase of onderwerpen krijg je een deskundig antwoord op al je vragen. >Lees meer op www kind en gezin.be
Wat te doen bij verstikkingsverschijnselen van een baby, bekijk de Video Klik eventueel op het witte vlak en daarna op de startbutton
Tags:Kind, Kinderziekten, Baby, Mama, Gezin
Prematuur
Te vroeg geboren baby
Prematuur Te vroeg geboren baby
Alsmaar meer kinderen worden te vroeg geboren! Prematuur ('vóór de rijpheid') is een aanduiding die in de geneeskunde betekent dat een baby te vroeg geboren is. Normaal gesproken duurt een zwangerschap 40 weken, gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Als de zwangerschap niet de volle 40 weken duurt, is al naar gelang van het moment van geboorte sprake van een eerdere geboorte, vroeggeboorte, extreme prematuriteit of een miskraam. Bron: Wikipedia
Zwangerschapsduur Een zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken, wanneer een kind geboren wordt tussen 37 en 42 weken heet dit 'op tijd'. In principe is dan, als er geen andere complicaties zijn, een thuisbevalling mogelijk. Als de baby geboren wordt na een zwangerschap korter dan 37 weken, spreekt men volgens de definitie van de WHO van een vroeggeboorte. Wanneer een zwangerschap spontaan voor de 22e zwangerschapsweek eindigt, spreekt men van een miskraam. Een vroeggeboorte met een zwangerschapsduur van minder dan of gelijk aan 32 weken wordt extreme prematuriteit genoemd. Afhankelijk van hoe veel te vroeg het kind geboren is moet het kind in een couveuse tot het kind volgroeid is. In Nederland ligt de ondergrens om te trachten een kind in leven te houden op 24/25 weken, afhankelijk van hoe goed het kind 'het doet'. Bij deze zeer jonge kinderen treden echter verhoudingsgewijs veel, ook ernstige, handicaps op, ook als ze het halen. In andere landen wordt wel eens getracht nog jongere kinderen in leven te houden. Bron: Wikipedia
Het is belangrijk hierbij te vermelden dat er een kans aanwezig is dat premature baby's een of meer van deze stoornissen kan ontwikkelen. Het is echter niet zo dat een premature baby zeker een of meer van deze stoornissen ontwikkelt. Vaak hangt prematuriteit met dysmaturiteit (zie lager) samen . Wanneer een kind voor de 28e week prematuur wordt geboren, met verwacht gewicht en lengte naargelang de zwangerschapsduur, spreekt men van immaturiteit (onrijpheid). Bron: Wikipedia
Dysmaturiteit Bij pasgeborenen betekent dysmaturiteit een te laag geboortegewicht in verhouding tot de zwangerschapsduur. Zo'n baby met te laag geboorte gewicht noemt men een dysmatuur. Kenmerkend voor een dysmatuur zijn een magere buik en een relatief groot hoofd. Dysmaturiteit kan samen gaan metprematuriteit(vroeggeboorte), maar er kan ook spraken zijn van een voldragenzwangerschap. In het laatste geval zijn delongenen andereorganenmeestal gewoon ontwikkeld, dit in tegenstelling tot premature kinderen. Oorzaken Dysmaturiteit kan ontstaan door: Verminderde toevoer van voedingsstoffen en zuurstof door de placenta, door bijvoorbeeld een meerlingzwangerschap of pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging); Middelenmisbruik door de moeder (alcohol, nicotine, medicijnen); Stressbij de moeder; Ondervoeding bij de moeder (waardoor het kind minder nutriëntenkrijgt).
Risico's De baby heeft meer kans op een zuurstoftekort tijdens de bevalling. Als hier aanwijzingen voor zijn, bijvoorbeeld wanneer er ontlasting (meconium) in het vruchtwater zit, dan moet de bevalling snel plaatsvinden; meestal gebeurt dit met een keizersnede. Direct na de geboorte is er een risico op hypoglycemie (te laag bloedsuikergehalte). Dysmaturen hebben namelijk maar een kleine energievoorraad, terwijl er direct na de geboorte veel energie nodig is. Bij een te laag suikergehalte kan hersenschade ontstaan. Het suikergehalte van een dysmatuur moet daarom goed in de gaten gehouden worden. Verder kan een dysmatuur zichzelf moeilijk warm houden. Ze hebben immers weinig vet en energie. Na de geboorte worden ze dan ook in een couveuse verzorgd.
Ontwikkeling In de eerste 6 maanden na de geboorte groeit een dysmatuur extra snel, maar meestal blijven deze baby's toch klein voor hun leeftijd. Bij kinderen met dysmaturiteit is de kans hoger dat een kind een stoornis ontwikkelt als:ADHD, autisme, verstandelijke of lichamelijke handicap, vooral als de groeivertraging al in het begin van de zwangerschap is ontstaan. Bron: Wikipedia
Iedereen heeft er een gekregen, meestal zijn het de ouders die je voornaam gekozen hebben. Niet iedereen is tevreden met de hem of haar toebedeelde voornaam, sommigen kregen er meerdere en kunnen later kiezen welke hun aanspreeknaam word, anderen moeten het dan weer doen met één naam. Veelal kennen mensen de betekenis die achter die naam schuilgaat niet ? Een voornaam is altijd mooi als hij correct uitgesproken word, spijtig genoeg is dat niet altijd zo, mede daarom zijn velen niet tevreden met de hen toebedeelde naam. Meestal word een voornaam gekozen omdat de naam bij de gevers er van goed in de oren klinkt, of wordt die unieke beslissing ingegeven door een samenspel van tal van factoren waaronder het al dan niet vernoemen van familie of bekenden, het volgen van populaire namen (of juist niet), het kiezen uit cultureel bepaalde subverzamelingen van voornamen (echte Vlaamse naam, Nederlandse naam, Friese naam, Arabische naam, Engelse naam), sociale associaties van een naam. Wellicht klinkt je naam anders in je oren als je weet welke betekenis hij heeft! Betekenis van je voornaam in België en Nederland >Betekenis van je voornaam (http://betekenis-voornaam.be)
Voornamen veelal gegeven in België Diverse informatie aangaande Voornamen >Voornaam (wikipedia.org) >Lijst Belgische voornamen (wikipedia.org) >Op zoek naar een leuke voornaam (www.voornamen.com/) Voornaam veranderen Wat de voornaam betreft zijn er niet al te veel voorwaarden om te mogen veranderen. Het volstaat dat de nieuwe voornaam geen verwarring kan veroorzaken en niemand kan schaden, noch de geïnteresseerde noch iemand anders. Een verandering van voornaam valt onder een koninklijk besluit, de naamsverandering wordt niet gepubliceerd. De kostprijs word verminderd indien de aanvrager kan aantonen dat zijn voornaam .en belachelijk, schadelijk of verouderd karakter vertoont. Inlichtingen: Ministerie van Justitie Dienst naamsveranderingen Waterloolaan 115 1000 Brussel Tel. 02/542.67.04 - 542.67.35 - 542.67.56 - fax 02/542.70.23
Hoeveel hebben dezelfde familienaam! Wilt u weten hoeveel mensen in België dezelfde familienaam hebben als u? En waar ze wonen? Vlaanderen Er zijn in Vlaanderen 29.186 mensen met de naam Peeters. Janssens komt 26.334 keer voor, gevolgd door Maes (22.097), Jacobs (17.043) en Willems (15.334). De top vijf voor België verschilt weinig met die voor Vlaanderen: Peeters (32.811), Janssens (30.453), Maes (25.519), Jacobs (19.990) en Mertens (18.559) zijn de meest voorkomende namen in België. Wallonië De Waalse top vijf ziet er heel anders uit. Dubois is er met 9.601 dragers de meest voorkomende familienaam, maar staat pas op de dertiende plaats in de top 100 van meest voorkomende familienamen in België. De naam Lambert komt 8.836 keer voor in Wallonië, gevolgd door Martin (6.909), Dupont (6.524) en Dumont (6.319). Bron: Belga >Waar komt je familienaam overal voor in België (www.familienaam.be) Veranderen van Familienaam Een aanvraag tot verandering van familienaam maakt het voorwerp uit van een grondig onderzoek. Voor familienaam verandering spreekt men van een ernstig motief, dat door de minister van justitie geëvalueerd moet worden. De naamsverandering wordt in het staatsblad gepubliceerd. Inlichtingen: Ministerie van Justitie Dienst naamsveranderingen Waterloolaan 115 1000 Brussel Tel. 02/542.67.04 - 542.67.35 - 542.67.56 - fax 02/542.70.23
ADHD betekent Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder, oftewel aandachttekort/hyperactiviteitstoornis. Het aandachttekort heeft hier niets te maken met het al dan niet krijgen van voldoende aandacht vanuit de omgeving. Er is dus over het algemeen een aandachttekort, waardoor de ADHD'er wordt overspoeld door teveel prikkels. Daardoor is het niet goed mogelijk om de aandacht bij één ding tegelijk te houden (concentratiegebrek). Hyperactiviteit (die niet bij iedere ADHD'er aanwezig is) uit zich door lichamelijke onrust, maar ook tot innerlijke onrust en impulsiviteit. Ook hyperactiviteit kan verklaard worden als het gevolg van het binnenkomen van te veel of te sterke prikkels. >Lees meer op wikipedia.org >ADHD - Aandachtsstoornis met hyperactiviteit (gezondheid.be)
ADD bestaat uit een verzameling specifieke persoonlijkheidskenmerken met een grotendeels erfelijke oorzaak. Het is geen karaktertrek of opvoedingsfout. ADD wordt door wetenschappers als een neurobiologische stoornis beschouwd: er zijn steeds sterkere aanwijzingen dat (epi)genetisch-biologische factoren een sleutelrol spelen. Met name een tekort aan, en/of onevenwicht in de aanwezigheid van, twee neurotransmitters in de motorische schorsen in de prefrontale cortexvan de hersenen is kenmerkend. Bij ADHD'ers leidt deze afwijking in de neurotransmitters dopamine en noradrenaline tot aandachtsproblemen, hyperactiviteit en impulsief gedrag. Bij ADD'ers zijn hyperactief en impulsief gedrag in mindere mate aanwezig, of geheel afwezig. Het komt vaak voor dat kinderen met ADHD, naarmate ze ouder worden, minder hyperactief en impulsief gedrag vertonen en in hun volwassen leven getypeerd kunnen worden als iemand met ADD. ADHD, inclusief het subtype ADD, komt bij mannen vaker voor dan bij vrouwen.