Inhoud blog
  • Afwerking van de oven
  • Verdere opbouw
  • In den beginne
  • Koud roken
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Warm roken van gerechten

    10-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koud roken
    Voor meer bijzonderheden ivm koud roken verwijs ik naar mijn blog:
    http://blog.seniorennet.be/roken_van_gerechten/

    10-03-2011 om 00:00 geschreven door bernard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    11-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In den beginne
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hier ben ik ook net zoals bij het koud roken een aantal leerfazes doorlopen, zie hiervoor de bovenvermelde blog.
    Ik was reeds in het bezit van mijn driedelige metalen kast en kon ik direkt aan de slag.
    Ik vond geen aangepaste vuurpot, en ik ging dan maar aan de slag met een plaat aluminium van 1mm dikte die ik in de doe hetzelf heb gekocht (zie foto)
    Op dezlfde manier als voor het koud roken plaatste ik een vlamscherm en mijn eerste proef kon lopen...
    Al snel moest ik vaststellen dat ik via de wanden enorm veel warmte kwijt was en ik na lang stoken bovenaan amper 70°C kon bereiken.
    Met vuurvaste isolatieplaten heb ik de gehele ruimte geisoleerd en dat gaf een flinke verbetering, maar het duurde nog heel lang vooraleer ik op temperatuur was bovenaan waar ik eigenlijk wou bakken.

    11-03-2011 om 13:53 geschreven door bernard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    04-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verdere opbouw
    Het feit dat ik héél lang moest stoken om op temperatuur te geraken zette me aan het denken:
    1) de bakruimte is te groot, deze ruimte moet zeker met de helft verminderen.
    2) het geheel op werkhoogte brengen zodat de oven met veel minder inspanning kan bediend worden.
    Ik bracht de stookruimte tot halve hoogte van de kast en begon opnieuw een test. In geen tijd kon ik de oven opwarmen tot 120°C een ideale temperatuur om langzaam te garen.




    04-04-2011 om 16:02 geschreven door bernard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    08-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Afwerking van de oven
    Om nog iets meer reserve naar opstoken en temperatuur te verkrijgen heb ik bovenaan deovergang naar de buitenomgeving gecompartimenteerd met nog twee extra openingen die ik kan open of dicht zetten via een sluitstukje.
    Het voordeel hiervan is dat ik nu een nog iets kleinere ovenruimte heb gekreëerd en ook dat ik de warmteafvoer zeg maar schouwgedeelte ook kan regelen.
    Een test leert me dat ik de temperatuur kan laten oplopen in het ovengedeelte tot 140 à 150°C.
    Een schuif in het stookgedeelte laat me toe gemakkelijk een min of meer konstante temperatuur aan te houden.
    Een bakje met water net boven de stookruimte laat toe dat hinderlijke vetdruppels niet op de vlamplaat terecht komen. Hinderlijke en giftige rookontwikkeling van verbrand vet wordt zo belet. Dit waterscherm help ook te zorgen voor een konstante temperatuur












    08-04-2011 om 17:22 geschreven door bernard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)

    Archief per week
  • 04/04-10/04 2011
  • 07/03-13/03 2011

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!