Het feit dat ik héél lang moest stoken om op temperatuur te geraken zette me aan het denken: 1) de bakruimte is te groot, deze ruimte moet zeker met de helft verminderen. 2) het geheel op werkhoogte brengen zodat de oven met veel minder inspanning kan bediend worden. Ik bracht de stookruimte tot halve hoogte van de kast en begon opnieuw een test. In geen tijd kon ik de oven opwarmen tot 120°C een ideale temperatuur om langzaam te garen.
Hier ben ik ook net zoals bij het koud roken een aantal leerfazes doorlopen, zie hiervoor de bovenvermelde blog. Ik was reeds in het bezit van mijn driedelige metalen kast en kon ik direkt aan de slag. Ik vond geen aangepaste vuurpot, en ik ging dan maar aan de slag met een plaat aluminium van 1mm dikte die ik in de doe hetzelf heb gekocht (zie foto) Op dezlfde manier als voor het koud roken plaatste ik een vlamscherm en mijn eerste proef kon lopen... Al snel moest ik vaststellen dat ik via de wanden enorm veel warmte kwijt was en ik na lang stoken bovenaan amper 70°C kon bereiken. Met vuurvaste isolatieplaten heb ik de gehele ruimte geisoleerd en dat gaf een flinke verbetering, maar het duurde nog heel lang vooraleer ik op temperatuur was bovenaan waar ik eigenlijk wou bakken.