Bevatten veel vitamine C, daarom zijn ongeschilde aardappelen gezonder dan geschilde.
Aardappelen worden lichter verteerbaar als u een paar kummelzaadjes (komijn) bij het kookwater doet.
Gekookte aardappelen kunt u nog even warm houden door een schone theedoek over de pan leggen. Deze doek neemt het vocht op en de aardappelen blijven droog.
Aardappelwater bevat veel voedingstoffen en mineralen, u kunt dit water ook gebruiken voor soepen, sausen of als vervanging van bouillon.
Aardappelwater verwarmen en daar uw zilveren bestek inleggen, daarna even oppoetsen en het ziet er weer als nieuw uit.
Bewaren
Gekookte, geschilde aardappelen kunnen maximaal twee dagen in een afgesloten schaal bewaard worden. Als je ze insmeert met wat sla olie dan drogen ze niet uit. Gekookte aardappelen mogen niet open met andere levensmiddelen bewaard worden(gevaar voor salmonellavergiftiging). Gekookte ongeschilde aardappelen kunnen een dag langer bewaard worden, omdat de schil het vochtverlies vermindert. Rauwe aardappelen kunnen, als ze gewassen zijn, twee dagen in een kom met water in de koelkast bewaard worden. Wel elke dag het water verversen. Rauwe voorgesneden aardappelen kunnen in een kom met water maximaal 12 uur in de koelkast worden bewaard.
Blancheren van aardappelen Aardappelblokjes in een metalen zeef een paar minuten in een pan met kokend water, waaraan wat zout is toegevoegd, hangen. Dan de blokjes hangend laten uitlekken, op een bakplaat uitspreiden en laten afkoelen. Hele aardappelen een paar minuten in een pan met kokend water, waaraan wat zout is toegevoegd, leggen. De aardappelen met een schuimspaan uit de pan halen en op een rooster laten uitlekken
Altijd vers Citroensap bij de hand
U heeft altijd 'vers' citroensap bij de hand als u een flink aantal citroenen tegelijk koopt, uitperst en het sap invriest in de ijsblokjeshouder van uw koelkast. 1 Blokje is dan circa 2 eetlepels sap.
Frisse kleur van Groenten behouden
Als u groente z'n oorspronkelijke kleur wilt laten behouden, moet u een scheutje citroensap in het kookwater doen en de groente zonder deksel op de pan koken. Zo blijven ze er lekker fris uitzien. Dit is zeker van belang bij b.v. Salades waarin groenten verwerkt zijn
Ingrediënten 4 pers.): Visbouillon 250 gram zalmfilet 250 gram krabsticks/surimi een blikje tomatenpuree 4 tomaten 100 gr. pasta (strikjes) dille, om te garneren
Bereiding: Snijd de tomaten in stukjes en verwijder het vocht. Doe de tomatenblokjes in de bouillon. Laat de in stukjes gesneden zalm in de bouillon gaar worden. Voeg de tomatenpuree toe. Kook de pasta vlgs. de gebruiksaanwijzing, spoel af en voeg toe. Prak de krab en laat deze warm worden in de soep. Breng de soep verder op smaak met zout en peper en evt. wat suiker. Garneer met een takje dille en ....... SMULLEN!!!
TIP: u kunt er ook nog een rouille bij doen
je klopt 2eierdooiers met wat olie en een klein beetje mosterd en 3 teentjes verse geperste looken een klein beeetje tomaatenpuree