Inhoud blog
  • Atom, ik zien a geiren !
  • Afscheidsrede Voorzitter toneelbond Hand in Hand op begrafenisplechtigheid
  • 'Atom' neemt afscheid van Willy Provost
  • Standaard aankondiging 15 januari 2010
  • marino verbeken's blog
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Willy_Provost
    in memoriam
    26-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Atom, ik zien a geiren !

    Atom, ik zien a geiren

    Willy Provost

    Klik hier om het boek te kopen

    Korte Inhoud

    Willy Provost, lid of stichter van zovele Denderhoutemse verenigingen, schoolmeester in ‘zijn Atom’, zoon uit een boerengezin, boergondiër in hart en nieren, schrijft zijn levenservaringen en herinneringen neer met een ongelofelijk precisie en een zekere zin voor humor. Terwijl hij zijn anekdotes en belevenissen vertelt kan de lezer zich een beeld scheppen over de tijd van ‘toen’. De verhalen over de tijd van ‘toen’, schetsen niet alleen de levenswijze van de Denderhoutemnaars specifiek, maar eigenlijk veralgemeend worden voor elk vlaams doorsnee dorp.

    Biografie van de auteur

    Willy heeft als boerenzoon dankzij zijn ouders een opleiding als onderwijzer kunnen volgen. Het feit dat hij dit boek de titel ‘Atom ik zien a geiren’ geeft is vanzelfsprekend daar hij zich zijn hele leven ingezet heeft voor het culturele leven van Denderhoutem.

    26-01-2010 om 00:12 geschreven door willy  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Afscheidsrede Voorzitter toneelbond Hand in Hand op begrafenisplechtigheid
    Beste familieleden, vrienden en kennissen van Willy,

    Vandaag nemen we afscheid van een man die het sociale en culturele leven van zijn geliefde Atom bewerkstelligde en uitdroeg in gans Vlaanderen.
    Het sociale leven was één van zijn drijfveren.
    Hij hield ervan om zijn dorpsgenoten bij elkaar te brengen.

    Willy: een ruwe bolster met een goed en groot hart.

    Zijn inzet voor zijn Atom, ik denk te mogen zeggen, is legendarisch.
    Toen er de fusie aankwam, was hij bedroefd omdat zijn Atom moest fusioneren met Haaltert, die van over de beek. Maar hij zou ervoor zorgen dat Atom daar niet vergeten werd.
    Hij ging regelmatig poolshoogte nemen om ook een inkijk te hebben in de culturele kas en projecten van de gemeente.
    Toen er een beeld werd geplaatst in Haaltert door Radio 2 , waar hij ook ten volle aan meewerkte, zei hij "en nu één voor Atom! Ze hebben daar nog wat in kas; we moeten er direct bij zijn, nie wachten!"
    En het driekoningenbeeld staat er!" En nu nog nen Turfboer" zei hij en de turfboer kwam er. Hij was er zo fier op. En Atom had terug een volksfeest.
    De verenigingen waar Willy lid van was en meestal ook voorzitter, waren er heel wat. De feestraad, de bloedgevers, parochiale werken, zijnen toneelbond, enz...

    Hij plaatste met de camping Denderhoutem op  de toeristische kaart. Veel later kwam er ook een arboretum om de schooljeugd te laten kennismaken met de verschillende soorten bomen van Vlaanderen. Zijn camping zette hij ook open voor de minderbedeelden zoals de oorlogsvluchtelingen uit het Oostblok, enz...

    Met de uitreiking van de cultuurprijs van de gemeente Haaltert werd Willy dan ook de erkenning gegeven die hij reeds jaren verdiende.

    Sinds zijn jeugdjaren was hij begaan met cultuur. Hij was de medestichter van onze toneelbond " Hand in Hand " in 1953. Hij leidde de toneelbond naar de succesrijke bond die we nu zijn, een toneelvereniging met telkenjare een massa aan toeschouwers.
    En... Willy Provost was de toneelbond! Zijn toneelbond waarvoor hij stond, onwrikbaar in goede en kwade dagen.
    In zijn laatste levensdagen bleef hij nog steeds de vorderingen van de toneelbond volgen.

    Om je gerust te stellen Willy: de toneelbond zal blijven bestaan. Jij hebt er  voor gezorgd dat er een jeugdwerking is die " goed marcheert " zoals je zelf zei.

    Willy schreef menig toneelstuk, denk maar aan " Requiem of Detroit " dat hier door de toneelbond werd opgevoerd in 1972.
    De vele stukken die hij schreef voor het toneelgezelschap van de gepensionneerden - dat hij oprichtte en daarmee de rusthuizen in de geburen rondtrok.
    Zijn " Wilde Vespers " waar hij zich in uitleefde, schreef hij meestal 's nachts. Velen voelden zich niet op hun gemak als hij in zijn pasterskleren, zijnen neusbril en zijn kandelaars ten tonele verscheen,...wat gaat hij nu vertellen? Maar het was steeds lachen geblazen.

    Toen hij me na zijn doktersbezoek vertelde dat hij kanker had, zei hij:
    " ik heb een goed leven gehad, gedaan wat ik wou en geleefd zoals ik wilde.

    Zijn boek dat hij schreef: " Atom ik zien a geiren "...
    Deze titel geeft precies weer wat Willy voelde voor zijn Atom en zijn bewoners, recht uit zijn hart zoals hij steeds zelf was, een man zonder omwegen.
    Enkele weken gelden kon Willy zelf de opbrengst overhandigen aan de
    "Vlaamse Kankerliga".

    Willy, ik en zovele anderen hebben u ook geiren gezien.
    Wij, uw members van de toneelbond, vergeten je nooit, wij blijven je motto trouw: " Het moet! Haal ze van voor hun tv. "

    Doe daar de groeten aan Albert, Paul, Hedwig,...Noël en al die andere toneelmembers die ons zijn voorgegaan.

    Willy, jij genoot steeds van het applaus op je toneelplanken.
    Als er in de gemeente iemand een applaus verdiende voor zijn socialre en culturele inzet in Atom, dan was jij het wel.

    ( zaterdag 16 januari 2010 - Herman De Troyer )


    Neem hier eens een kijkje op de website van toneelbond "Hand in Hand"

    25-01-2010 om 23:32 geschreven door willy  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Atom' neemt afscheid van Willy Provost

    Massa volk op begrafenis culturele duizendpoot

    'Atom' neemt afscheid van Willy Provost
    • dsj
    • De uitvaartdienst werd druk bijgewoond. Johny De Saedeleer

    dsj



    HAALTERT - Vele inwonders van Denderhoutem en vele vrienden en kennissen uit de regio stroomden samen in de Sint-Amanduskerk om afscheid te nemen van Willy Provost. De man overleed op 75-jarige leeftijd. Ulrich Herremans

    Reeds een half uur voor de uitvaartplechtigheid waren alle parkeerplaatsen in het centrum en ook alle stoelen in de kerk bezet voor de uitvaart van Willy Provost. Velen hadden er blijkbaar aan gehouden afscheid te nemen van de man die de voorbije vijftig jaar het culturele en sociale leven in zijn geboortedorp Denderhoutem bezielde.

    Bij de offerande zou men trouwens tien minuten aanschuiven vooraleer het laatste bidprentje was uitgedeeld.

    Pastoor Luc Engels hield het sober tijdens de plechtigheid die werd opgeluisterd door het parochiaal zangkoor waar de overledene ook vijftig jaar deel van uitmaakte. Iets waarvoor hij trouwens door het bisdom beloond werd met het gouden ereteken van Sint-Bavo.

    'Willy was een motivator in alle takken van het gemeenschapsleven, een man met een uitgesproken mening waar je voor of tegen kon zijn, iemand met enorme creativiteit en doorzetting als hij zich iets tot doel had gesteld. Hij had vele talenten gekregen en bezigde ze ook. Meer: hij woekerde er zelfs mee', stelde de celebrant.

    Op het einde van de plechtigheid kwamen ook twee goede vrienden afscheid nemen.

    'Als stichter, voorzitter, schrijver, regisseur en acteur had Willy geen gelijke', aldus voorzitter Herman De Troyer van de toneelbond Hand in Hand waar de Pro meer dan 50 jaar het beste van zichzelf gaf. 'Zelfs in zijn laatste levensdagen informeerde hij nog naar het welslagen van onze jaarlijkse kerstvoorstellingen. We konden hem geruststellen en beloofden hem dat zijn levenswerk niet ter ziele zou gaan.'

    Ook Karel Van Den Berghe van de Atomse feestraad waar Willy Provost de stichter en jarenlange voorzitter van was, kwam aan het woord. Hij citeerde uit het boek Atom ik zien a geiren dat de overledene schreef nadat hij twee jaar geleden van de dokters het slechte nieuws vernam dat hij aan kanker leed. Daarin bracht hij een passage waarin hij de kankerlijders een hart onder de riem wou steken. Provost was trouwens zo begaan met zijn lotgenoten dat hij een paar maanden geleden nog de hele opbrengst van zijn boek aan de kankerliga schonk .

    Ook een delegatie van de Haaltertse cultuurraad die hem in 2008 nog de cultuurprijs toekende om zijn tomeloze inzet voor het Denderhoutems verenigingsleven kwam afscheid nemen terwijl de vele bloemenkransen van o.m. OKRA, de Gezinsbond , het Rode Kruis en vele anderen stille getuigen waren van het respect voor deze volkse figuur.




    Lees dit artikel hier op  http://www.nieuwsblad.be/

    25-01-2010 om 22:57 geschreven door willy  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    16-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Standaard aankondiging 15 januari 2010

    Rouwregister voor Willy Provost

    • vrijdag 15 januari 2010

    • Auteur: (hku)
    HAALTERT - Wie zijn deelneming wil betuigen bij het overlijden van Willy Provost, zowat de bekendste Atomnaar van de voorbije decennia en bezieler van zovele verenigingen en raden , kan dat via digitale weg door te klikken op www.reamerik.be


    De Standaard Online

    16-01-2010 om 08:53 geschreven door willy  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.marino verbeken's blog
    Willy Provost is zondag thuis in zijn woning overleden aan de gevolgen van een slepende ziekte. Provost, of de Proo, zoals een pak Atomnaars hem kenden, was jarenlang het boedbeeld van onder andere de Toneelbond Hand In Hand, het zangkoor en vooral ook van de Feestraat Atom. Hij was onder meer de geestelijke vader van de Atomse reus Free de Turfboer en van de Turfboerstoet. Ook is hij de oprichter van de camping Reamerik in Denderhoutem.
    Willy wordt komende zaterdag begraven. De uitvaartplechtigheid start zaterdag 16 januari om 10.30 uur in de Denderhoutemse Sint-Amanduskerk.

    MEER HIEROVER vandaag IN HET LAATSTE NIEUWS.

    13-01-2010 om 00:17 geschreven door willy  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herinneringen Denderhoutem 1958
    Klik op de afbeelding om de link te volgen    Herinneringen Denderhoutem 1958

    Een opname met meester Willy Provost bij het 3de en 4de leerjaar in de Vrije school in de wijk Borrekent. Het hoofdgebouw,
    opgetrokken in 1923, was gesitueerd in de Zonnestraat In die periode waren er in de wijkschool 6 ‘graadklassen’ (3 jongens,
    3 meisjes), één kleuterklas en 7 leerkrachten. Het schoolhoofd was Edgard Huylebroek die Albert de Gendt opvolgde. Later
    verhuisde de school naar de Zonnestraat en werd Sint Aloysiuscollege.
    zitte nd: Freddy Bael, Freddy..., Eric V Schandevijl, Henry Goubert, René Adriaens en Walter Coppens
                                               
    1ste rij: Jozef Vder Donck, ...Capiau, Hugo V Cromphaut, ...Coigneau, Jozef Meert, Lucien Goossens, Freddy Janssens en Jozef Redant
                       an                                   an
    2de rij: ..., ...Kiekens, ..., ...Wijnant, Albert Baeten, ..., Hugo Wijnant,...
    3de rij: Gilbert Eeckhout, ..., Paul Allaer, Paul V Hecke , ..., Frans Mee rt, ...
                                                         
    Wie kan de ontbrekende namen invullen?

    12-01-2010 om 11:59 geschreven door willy  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (6 Stemmen)
    Tags:1958,denderhoutem,borrekentschool,meester Willy,sint aloysius basisschool
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Standbeeld " De Turfboer " Terlinden Denderhoutem
    Vorig jaar werd het Turfboerbeeld van kunstenaar Bart Bogaert onthuld.
    Willy kon het gelukkig nog van dichtbij meemaken...

    Lees verder op de prachtige blog van marino Verbeken.

    12-01-2010 om 08:08 geschreven door willy  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Persbericht " Het Nieuwsblad " 12 januari 2010

    Willy Provost (75) thuis overleden


    yds

    yds



    HAALTERT - In Denderhoutem is zondag Willy Provost op 75-jarige leeftijd overleden ten gevolge van de slepende ziekte waaraan hij al een paar jaar leed. Willy Provost was een bezige bij. Jarenlang was hij onderwijzer en vooral in het culturele leven maakte hij zich bijzonder verdienstelijk. In 2008 kreeg hij daarvoor onder meer de cultuurprijs van Haaltert, de bekroning van een levenslange staat van dienst. Zo was hij er in 1953 bij toen de toneelvereniging Hand in Hand tot stand kwam. Vijftig jaar zou hij niet alleen speler zijn maar ook voorzitter.

    Hij hechtte veel belang aan Driekoningen en stichtte daarom ook een feestcomité dat achteraf verschillende andere initiatieven zou nemen, zoals de organisatie van de Turfboerstoet, waarin de Denderhoutemse reus - ook een idee van hem - zou opstappen. Enkele decennia geleden richtte hij in Denderhoutem camping Reamerik op. Daar zou hij enkele maanden voor zijn dood een val maken. Hij belandde daardoor in een rolstoel.

    Als echte levensgenieter trad hij meermaals op met zijn in Denderhoutem en omstreken beroemde Wilde Vespers, waarin hij situaties in de gemeente hekelde. Toen hij twee jaar geleden vernam dat de kanker hem in zijn greep had, pende hij nog vlug zijn memoires neer. Atom ik zien a geiren werd een succesnummer. De hele opbrengst van het boek - meer dan 12.500 euro - schonk hij aan de Kankerliga. Het werd zijn laatste openbare optreden. Net een dag na het Driekoningengebeuren, dat hem zo na aan het hart lag, overleed Willy Provost thuis te midden van familie.

     De begrafenis vindt zaterdag om 10.30 uur plaats in de Sint-Amanduskerk.


    Bron: Het Nieuwsblad Klik hier om te reageren

    12-01-2010 om 07:09 geschreven door willy  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Standaard 12 januari meldt " Willy Provost (75) thuis overleden "

    Willy Provost (75) thuis overleden

    • dinsdag 12 januari 2010
    • Auteur: (hku)
    HAALTERT - In Denderhoutem is zondag Willy Provost op 75-jarige leeftijd overleden ten gevolge van de slepende ziekte waaraan hij al een paar jaar leed. Willy Provost was een bezige bij. Jarenlang was hij onderwijzer en vooral in het culturele leven maakte hij zich bijzonder verdienstelijk. In 2008 kreeg hij daarvoor onder meer de cultuurprijs van Haaltert, de bekroning van een levenslange staat van dienst. Zo was hij er in 1953 bij toen de toneelvereniging Hand in Hand tot stand kwam. Vijftig jaar zou hij niet alleen speler zijn maar ook voorzitter.

    Dit artikel kan enkel door abonnees of houders van
    een dagkaart bekeken houden.


    12-01-2010 om 07:00 geschreven door willy  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto's van een tijdje geleden...ken je hen nog?
    huwelijksjubileum;...
    met sigaar...
      miesjter Willy





    nègojojjen....
    zonderrimpelsee

    kleiwillieken
    menierdepaster
    poëterwillie
















    12-01-2010 om 06:09 geschreven door willy  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (9 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 25/01-31/01 2010
  • 11/01-17/01 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    ...en de boer hij ploegde voort!


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!