Interesse in onderbouwde kooklessen van basis tot gastronomie?
Bij u thuis of op locatie?
Wij houden u op de hoogte via e-mail, schrijf nu reeds in!
Presentaties of lezingen over Foodpairing met of zonder degustatie, contacteer ons dan op with.gusto@telenet.be
Culinaire tips
Recepten With Gusto With Gusto
Alles voor het zintuig smaak
15-01-2011
geroosterde zalm met pilaf rijst
Geroosterde zalmrepen met spinazie en saffraansaus, pilaf rijst. (8 pers.)
geroosterde zalm
Samenstelling:1.2 kg zalmfilet 60 gr. gesnipperde sjalotten 400 gr. long grain rijst¼ l. zonnebloemolie saffraan draadjes 1 grote ui gesnipperd0.800 kg spinazie ½ fles witte wijn olijfoliemuskaatnoot room 1,2 l. kippenbouillonboter lookfijne suikerbouquet garni: ptsl. tijm. Laur.Bereiding:
Fileer de zalm, ontdoe hem van de graten, laat het vel eraan en portioneer in repen van om en bij 2 cm. stel koud in afwachting van de bereiding.
Haal de nerven uit de spinazie, was ze in ruim koud water, meerdere malen indien nodig en laat goed uitlekken.
Pel en snipper een weinig sjalotten fijn en laat ze even smoren in wat zonnebloemolie, voeg er de gepelde en geperste look aan toe, en bak de spinazie heel kort aan op een hoog vuur, kruid deze met pezo, muskaatnoot en een snuifje suiker.
Laat de spinazie uitlekken en hou warm. ( het wordt afgeraden, klaargemaakte en afgekoelde spinazie terug op te warmen , heeft te maken met mogelijk schadelijke nitraten)
Snipper de gepelde ui fijn en bak hem wat glazig in olijfolie, voeg er de rijst aan toe, roer goed om en bevochtig met de kippenbouillon en voeg er de bouquet garni aan toe, op het kookpunt nog eens goed omroeren, deksel er op en laten garen, ongeveer 18/20 min.
Als de rijst gaar is de kruiding na gaan en losroeren met een keukenvork (egraineren), verwijder de bouquet garni en hou warm.
Pel en snipper de rest van de sjalotten, smoor ze even in een weinig zonnebloemolie, blus met een goeie pollepel kippenbouillon en de witte wijn, voeg er de saffraan draadjes aan toe en laat goed inkoken tot iets minder dan een derde van de hoeveelheid, voeg er de room aan toe en laat goed inkoken tot een mooi gebonden roomsaus.
Verhit een teflonpan met een scheut zonnebloemolie, als deze op temperatuur is leg de zalmrepen met de velkant op de pan, kruid met pezo, en gaar verder in de oven aan 200° gedurende een viertal minuten. (belangrijk is de gaartijd, hou de zalm wat sappig)
Afwerking:
verdeel de spinazie over de borden, leg gedeeltelijk daarop de repen zalm, de repen leg je op hun beurt wat over elkaar (decoratief aspect), lepel wat van de saffraan saus er rond, geef de rijst ook een plaats op het bord, er is de truc met de pollepel ???
Jullie kunnen inschrijven op het volgende adres; with.gusto@telenet.be of vliegenannick@gmail.com. Kostprijs is 50€ per les (lessen met bijzonder thema wordt later de prijs bepaalt). De lessen gaan door in de lokalen van het KATHO te Roeselare
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Over mijzelf
Ik ben Annick, en gebruik soms ook wel de schuilnaam zarameid.
Ik ben een vrouw en woon in () en mijn beroep is .
Ik ben geboren op 13/05/1959 en ben nu dus 65 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Lezen, gastronomie in het algemeen, .
Dag lieve fans van "Akkerwinde"
Wij hebben 20 jaar lang restaurant "Akkerwinde" uitgebaat en wegens gezondheidsredenen hebben dit moeten stop zetten met veel pijn in ons hartje.
Nu geeft J-L les in hotelschool Spermalie, Kooklessen binnenkort