Visums
Wie heeft ze nodig? En hoe vraag je ze aan?
Afhankelijk van je nationaliteit, zou je een visum nodig kunnen hebben om naar Spanje te komen. Ook al worden de regels vaak aangepast, kan dit artikel je helpen om erachter te komen of je een visum nodig hebt, en hoe je hem aanvraagt.
We raden je aan om legaal in Spanje te verblijven en niet binnen probeert te komen zonder de vereiste documenten. Er zijn veel illegale immigranten in Spanje, en dit onderwerp ligt dan ook politiek gevoelig. Er wordt veel gedaan om illegale immigranten buiten te houden en eenmaal binnen worden ze vaak opgepakt en gedeporteerd.
Burgers van de Europese Unie hebben geen visum nodig voor Spanje, omdat ze al verblijfsrecht hebben. Om officieel in Spanje te verblijven, behoor je een NIE ( Número de Identidad de Extranjero) en een verblijfskaart ( Tarjeta de Residente Comunitario) aan te vragen. In de praktijk is dit niet belangrijk, maar je zult het uiteindelijk voor een aantal zaken nodig kunnen hebben.
Niet-burgers van de Europese Unie hebben een visum ( visado) nodig om Spanje binnen te komen, tenzij er een speciale overeenkomst bestaat tussen Spanje en jouw land van herkomst; Dit zijn landen uit Noord & Zuid Amerika plus:
Andorra, Australië, Brunei, Costa Rica, Kroatië, Cyprus, Tsjechië, Estland, Gibraltar, Grenada, Hongarije, IJsland Israël, Japan, Zuid-Korea, Letland, Litouwen, Maleisië, Malta, Monaco, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Polen, San Marino, Singapore, Slowakije en Zwitserland.
Kom je uit een van bovenstaande landen, dan mag je Spanje binnen zonder visum voor een maximum van 90 dagen in een periode van 6 maanden.
Niet-burgers van de EU die in Spanje komen werken, studeren of wonen hebben een visum nodig dit omvat ook niet-EU echtgenoten en afhankelijken. Zelfs al heb je geen visum nodig, moet iedereen een NIE ( Número de Identidad de Extranjero) en een verblijfskaart ( Tarjeta de Residente Comunitario) aanvragen.
Een visum aanvragen
Visumaanvragen worden behandeld door het Spaanse Ministerio de Asuntos Extranjeros (Ministerie van Buitenlandse Zaken) via haar consulaten en ambassades rond de wereld.
Je dient een visum aan te vragen vóór vertrek bij het Spaanse consulaat het dichtst bij jouw woonplaats. Honoraire consuls kunnen geen visums afgeven, maar kunnen je wel van de juiste aanvraagformulieren voorzien.
Sinds visums nooit in Spanje worden uitgegeven, moet je ze aanvragen voor je je land van herkomst verlaat. Probeer niet Spanje zonder een visum binnen te komen als je er één nodig hebt. Er is geen noodprocedure, je kunt de politie niet omkopen, je ambassade in Spanje kan je niet helpen en je zult vermoedelijk de toegang geweigerd worden.
Normaalgesproken zou je een aanvraag voor een visum ongeveer 8-12 weken voor de datum van je aankomst in Spanje moeten indienen. Je moet éérst een paspoort hebben die nog tenminste drie maanden geldig is om de aanvraag te kunnen indienen. Zorg dus dat je genoeg tijd hebt om eventueel je paspoort te vernieuwen en een visumaanvraag in te dienen, anders kunnen je reisplannen in het water vallen.
Procedures en documenten
Elk Spaans consulaat heeft verschillende visum aanvraag procedures. Je moet het consulaat bellen dat bevoegdheid heeft over jouw permanente verblijfplaats (kijk op de lijst van consulaten) om erachter te komen welke procedures van toepassing zijn. Je dient alle vragen aangaande vereisten en procedures voor visumaanvragen te stellen aan het aan jou toegewezen Spaanse Consulaat.
Visum soorten
Visums zijn geldig voor de lengte van tijd dat op het visum vermeld staat, beginnende op de datum van aankomst in Spanje. Er zijn verschillende soorten visums, die in de volgende categorieën verdeeld kunnen worden:
- Studenten visums
- Toeristen visums
- Zaken visums
- Verblijfs visums
- Doorvoer visums
Je kunt niet naar Spanje gaan met een toeristen visum en dan met een ander doel verblijven, bijv. als student, zonder éérst terug te keren naar je land van verblijf en een nieuw visum aan te vragen. Ook is het over het algemeen niet mogelijk om een vriend thuis te vragen om een visum voor je te verkrijgen terwijl jij in Spanje bent. In elk geval dien je het Schengen Gebied te verlaten om een nieuw soort visum aan te kunnen vragen.
Verblijfsvisums (verblijfsvergunning)
Er bestaan verschillende soorten verblijfsvisums, hieronder vindt je er een aantal:
Visum voor familiehereniging: Je kunt dit soort verkrijgen indien je familiebanden met een Spaanse burger hebt, of met iemand van Spaanse afkomst getrouwd bent.
Visum voor gepensioneerden: Dit visum word gegeven indien je van plan bent met pensioen te gaan in Spanje. Merk op: Bij aankomst in Spanje, zul je misschien worden gevraagd om een ziektekostenverzekering te nemen. Indien je ziekteverzekering uit jouw land van herkomst niet geldig is (geldig voor landen van de EU en een aantal anderen) hebben je een privé-verzekering nodig.
Indien geen van beide bovenstaande, dan het is ingewikkelder. Je kunt voor drie maanden komen en proberen om een bedrijf te vinden die jouw wil steunen, of je kunt een poging doen éérst verblijf in een ander EU land te krijgen (hebt u Italiaanse familieleden?).
Heb je éénmaal het verblijfsvisum in je paspoort, dan moet je je aanvraag voor je Residencia binnen drie maanden na aankomst in Spanje indienen om een legale inwoner in Spanje te worden.
Het Schengen Gebied
Spanje is onderdeel van het verdrag van Schengen, dat vrije beweging van inwoners binnen landen in het Schengengebied geeft. Een visum afgegeven door één van deze landen (bijvoorbeeld, Spanje) is geldig in het hele Schengengebied. Binnen het Schengengebied is reizen wettelijk hetzelfde als reizen binnen Spanje. Indien je Spanje met een toeristen visum binnen bent gekomen, mag je in Spanje en/of elk ander land in het Schengengebied voor een periode van 90 dagen tijdens het verloop van 6 maanden verblijven.
Naast Spanje, zijn deze andere landen onderdeel van het Schengenakkoord: Oostenrijk, België, Denemarken, Frankrijk, Finland, Duitsland, Griekenland, IJsland Italië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Portugal en Zweden.
Hoewel je het Schengengebied kunt verlaten en terugkomen zo vaak je wilt tijdens zijn geldigheid van 6 maanden, mag je de totale hoeveelheid van 90 dagen in het Schengen gebied niet overschrijden.
Een visum dat door één van de Schengen landen afgegeven is, is geldig in alle andere lidstaten.
Landen buiten het Schengengebied omvatten Zwitserland, Verenigd Koninkrijk & de Kanaal Eilanden, Ierland, Marokko en Gibraltar.
Trivia: Schengen is een plaats in Luxemburg waar het oorspronkelijke verdrag in 1985 ondertekend is.
|