Héél vaak is de eerste bocht in de GP van Canada bepalend geweest voor het verdere verloop van de race. Polesitter Lewis Hamilton flitste als eerste weg van de startgrid, in de rug gesprongen door Max Verstappen die als een tijger de vijfde startplaats wisselde voor een tweede race-plaats ! Natuurlijk kon de tiener drievoudig wereldkampioen Hamilton niet bedreigen. Die liep uit en zou van start tot finish leiden en winnen. Voor de zesde keer in Montreal.
De eerste bocht voerde een botsing Massa-Sainz op en Sebastien Vettel's voorvleugel sneuvelde in duistere omstandigheden. De viervoudige wereldkampioen moest zijn Ferrari de pits binnenrijden. En weer vertrekken als laatste aan een inhaalrace die hij schitterend volbracht tot de vierde plaats, daarbij het podium missend ten voordele van Daniël Ricciardo (Red Bull) en natuurlijk ook de kostelijke punten voor een mogelijke vijfde wereldtitel.
In de elfde van zeventig ronden viel Max Verstappen uit. Officieel door mechanische pech, en de tiener lokte daarmee wel een Virtuele Safety Car (VSC) uit, waarna het weer voor iedereen groen racen werd. Max was boos. Heel begrijpelijk na een buitenaardse sprong in de start. Ondertussen vloog Hamilton gezwind in zijn Mercedes verder, haalde Fernando Alonso met de kreupele Mc Laren-Honda de tiende plaats, en meteen mogelijk een eerste WK-punt. Maar ook dat mocht niet zijn. Fernando moest met de finish in zicht opgeven. Ook het eerste punt. Stoffel Vandoorne reed lang twaalfde maar sukkelde uiteindelijk definitief naar de achterhoede. Met een veertiende plaats als "beloning".
Kimi Räikkönen (Ferrari) reed weer zijn race als groot autocoureur, maar kreeg met de remonterende Vettel in zijn spiegels een verdoken bericht vanaf de commandoradio dat het podium op het spel stond en hij best Sebastien Vettel doorliet. Met een voorgewende verremming - Canada is remmenvretend - liet hij zijn kopman voorbij. Maar te laat om Sebastien Vettel nog op het podium te zien. De Duitser stootte op een kibbelend duo Perez en Ocon (beiden Forca India) waardoor hij veel tijd verloor en zich ook eens verremde. Genoeg allemaal om Daniël Ricciardo niet van het podium te halen. Valtteri Bottas (Mercedes) reed braaf op de tweede plaats.
Sebastien Vettel blijft met zijn vierde plaats leider in de voorlopige stand om het WK. Met 141 en Lewis Hamilton tweede met 129 punten. Dat wil zeggen dat de Brit die zich met Senna vergelijkt tot op 12 punten is genaderd. Het WK blijft dus spannend. Lewis Hamilton heeft met 65 pole-position's de statistische waarde van de in 1994 in Imola verongelukte Ayrton Senna da Silva geëvenaard. Hij heeft daarvoor een "helm van Senna" als geschenk gekregen. Ondergetekende ervaart daarbij een gevoel van heiligschennis. Want de Braziliaan was naast één van de grootste autocoureurs allertijden, vooral een sereen groot mens. Daarom zal Senna altijd op Hamilton voorliggen.
In Canada werd ook andermaal de "ontslagen" Bernie Ecclestone (86) genegeerd. Het doet de "ouwe rakkers" zoals ik pijn. Bernie had geweldige fouten, een beetje à la Trump. Bernie Ecclestone heeft echter de Formule 1 gemaakt tot wat het nu is en...niet zal blijven. De Formule 1 zal van een historisch industrieel gegeven gedurende 66 jaar evolueren naar een kermis. De grote baas van Liberty Media en de grote baas van Red Bull, Dieter Mateschitz, hebben samen gezeten. Miljardairs gezellig onder elkaar. Om te bespreken hoe de F1 na het vervallen van de "Concorde Akkoorden" in 2020 er zal uitzien.
Simpeler motoren, coureurs die terug harlekijnen worden, toeschouwers die brood en spelen vreten, de "merchandising" tot successen opjagen. Bernie Ecclestone heeft dat ook allemaal gedaan. Maar altijd in samenspraak met de Fédération International de l'Automobile (FIA). Geen "baas" van de F1 maar wel historisch "eigenaar" van de F1. Eén van de redenen waarom de President Jean Todt in Canada was. Hopelijk behoedt hij de Formule 1 voor pretparktoestanden. Hoewel van hem - en vele constructeurs als Renault, Ferrari, Jaguar, Mercedes - geweten is dat ze aan een Formula E denken als de Concorde-akkoorden geschiedenis zullen zijn.
Ondertussen feliciteren we Lewis Hamilton, de oorgeringde, de getatoueerde kampioen die het vanuit Londense achtergestelde wijken tot stuurfenomeen bracht. Op zijn manier is hij groot, heeft hij het gemaakt. Toch blijft de zweem van showman de puriteit, de verslaafdheid aan het zich met zichzelf meten, overheersen. Maar daarom is onze wereld ook helemaal anders dan toen Juan Manuel Fangio vijf keer wereldkampioen werd, toen Jim Clark in de Lotus de Ford Cosworthmotor historische allures gaf. Of voor Graham Hill (viermaal wereldkampioen) met zijn pupil Tony Brise in een vliegtuigje uit de lucht op de grond doodvielen. Hierbij maken we zelfs een notaatje aan Alonso over.
Er wordt gesuggereerd dat Alonso de "kompleetste" aller autocoureurs zou zijn. Omdat hij naast wereldkampioen in de F1 (2005-2006) ook de 500 Mijlen van Indianpolis kon/wilde winnen. Goeie, degelijke, geweldig autocoureur Fernando, laat het U duidelijk zijn: Graham Hill won én wereldtitels in de F1, én de 500 Mijlen van Indianapolis én de 24 Uren van Le Mans. Dat was een heus volmaakt coureur. Je vriendelijkheid heb je wel van hem geërfd, maar de rest ?
Tot slot is er onze eigenste Jacky Ickx. Eénmaal vice-wereldkampioen omdat Jochen Rindt postuum wereldkampioen was. Zesmaal winnaar van de 24 Uren van Le Mans, van Parijs-Dakar, en inderdaad niet van de 500 Mijlen van Indianpolis. Het ging allemaal door mijn hoofd, als ik zag dat er van twintig auto's op de grid zestien de aankomst bereikten. Zal Liberty Media constructeurs kunnen bekoren om de F1-geshiedenis verder te zetten ? Het antwoord kennen we al. Het zal hun worst wezen. Desnoods alleman met dezelfde motor, liefst met naaimachine-allure maar wel met gebrul van de Amerikaanse dragsters. De historische Formule 1 is in gevaar, zoniet al gedood. Alleen is de silhouette ervan nog niet zichtbaar omgevallen. Schijndood laat ons zeggen. De FIA moet daar iets aan doen...(Walter Rombauts/Foto's:Mercedes, Renault)
HAMILTON START VOOR 65STE KEER IN POLE IN MONTREAL
Lewis Hamilton had het de vorige dagen al gezegd: "mijn Mercedes is helemaal terug in orde." Over de lange wielbasis beheersen in haarspeldbochten van Monaco sprak hij niet meer. Voor de GP van Canada reed hij opnieuw de "pole-position". Met een chrono van 1'11"459 precies 0,336" voor Sebastien Vettel in de Ferrari. Die was eerst nog snelst in FP3.
Verder wordt de volgorde van de twintig auto's wat afgezaagd: 3. Bottas 4. Räikkönen 5. Verstappen... 12. Alonso 16. Vandoorne. Morgen wordt de GP van Canada over 70 ronden van 4,361 km gereden op het Circuit Gilles Villeneuve op het St.Helena-eiland in Montreal. Lewis Hamilton vetrekt voor de 65ste keer in zijn loopbaan uit "pole". Daarmee evenaart hij de prestaties van Ayrton Senna.(wr)
EERST HAMILTON, DAN RÄIKKÖNEN SNELST VOOR GP VAN CANADA
De eerste en tweede vrije oefeningen voor de GP van Canada zagen eerst Lewis Hamilton (Mercedes) snelste voor Vettel (Ferrari), en dan een andermaal schitterende Kimi Räikkönen (Ferrari) die Lewis naar de tweede plaats verwees. Kimi's ploegmaat Vettel klokte derde en Max Verstappen (Red Bull) vijfde.
Opmerkelijk in deze twee vrije oefeningen was dat Alonso (Mc Laren-Honda) eerst al na dertien ronden motorpech had in de FP1 maar in de FP2 zevende aftikte. Stoffel Vandoorne, rijdend met dezelfde "krat" werd 's ochtends elfde en in de namiddag begentiende. F1 wordt afgezaagd, alhoewel...onderhuids veel nieuws borrelt. Morgen derde vrije oefeningen en tuffen voor de pole.(wr)
Le Mans - De Japanner Kamui Kobayashi heeft tijdens de testdag gisteren in Le Mans met een Toyota TS050 Hybrid een nooit eerder geziene chrono neergezet: 3'18"132. Ook de tweede en derde tijd ging naar Toyota. Porsche moest genoegen nemen met een vierde en vijfde plaats. Van de zes teams die op 17 en 18 juni a.s. in de 85ste 24 Uren van Le Mans naar de zege dingen is Webb-Kraihamer-Bonanomi in de "ByKolles Racing" in de LMP1 de minst kansrijke. Het drietal was tien seconden trager dan Kobayashi. Er waren 23.000 toeschouwers naar het histotischre tracé van 13,629 km in La Sarthe afgezakt. In de LMP 2 ging de snelste chrono naar een Alpine-Gibson met Panciatici-Ragues-Negrao aan het stuur. Ze reden 3'28"146.
In de LME GTE Pro eistten Fässler-Gavin-Milner in een Corvette C7 de snelste chrono op. Hun tijd was 3'54"701. In de "traagste" klasse, de LM GTE Am, was het de Aston Martin van Dalla Lana - Lamy - Lauda die met 3'58"250 de baas bleef naar het eind van de sessie toe. De hele dag was het duidelijk dat deze twee categorieën heuse rijdende hindernissen waren voor de zes LMP1's. En daarin heeft de "Automobile Club de l'Ouest" enkel vijf auto's die voor de algemene zege rijden. Tenzij DE verrassing zou komen dat - bijvoorbeeld een Alpine - een auto uit de LMP2, voor de algemene zege zou gaan. Quasi onmogellijk, maar zes auto's zien opgeven in een etmaal is puur technisch gezien ook niet onmogelijk.
Het nieuwe technische reglement van de LMP2 maakt dat de topsnelheden zo'n plusminus 11 km/h hoger liggen dan deze van de LMP1's Hybrid's. (Voorbeeld: 341 km/h voor een LMP2 met Dallara-chassis en 330 km/h voor een Toyota TS050 Hybrid. Dus bovenstaande ietwat fantasierijk scenario is niet helemaal om mee te lachen.
De nacht zal gevaarlijk zijn in de 24 Uren van Le Mans. Want van de 165 "coureurs" die deelnemen is minstens tweederde traag en onbekwaam. Gentlemen-drivers zien vooral zichzelf graag, maar zouden in feite niet mogen toegelaten worden om tussen echte piloten te rijden. Maar moest de ACO die zifting maken, dan was het deelnemersveld maar pover in aantal auto's. Dus neemt men het gevaar van de schildpadden die de hazen in de weg kruipen er maar bij. Toch wordt het een positief duel Toyota - Porsche in Le Mans. Iedereen is benieuwd of Toyota na vele pogingen Mazda als wnnaar in 1991 dit jaar kan opvolgen als tweede Japanse merk dat in La Sarthe wint.(wr)