:roll:
Wanneer dieetvoeding flirt met gastronomie
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Stel je voor
een olie met een ongelooflijk hoog gehalte aan omega 3 en 6 in de perfecte verhouding van 2 tot 1, volledig natuurlijk, geproduceerd in België met een minimale impact op het milieu én gewoonweg heerlijk
Wel, dit product bestaat echt. Het is de koolzaadolie van Alvenat !
Alvenat is de naam van het bedrijf dat opgericht werd door Emmanuel en Anne Lange, een dynamisch landbouwerskoppel uit de streek van Ciney met een prachtige boerderij die deels dateert uit 1768. Samen met Dominique Minguet, chef-kok bij Accor, zijn zij erin geslaagd om, binnen hun akkerbouw- en veeteeltactiviteit, een steeds groter aandeel toe te kennen aan koolzaad.
Wat is koolzaad nu precies? Wel, iedereen heeft in de lente al wel eens die enorme velden vol felgele bloemen gezien. Dit zijn koolzaadvelden. Koolzaad is in de plantkunde beter bekend onder de naam brassica napus en behoort tot de Brassicaceae, de wetenschappelijke term voor de kruisbloemenfamilie of koolfamilie. Deze grasachtige, oliehoudende plant is ontstaan uit de kruising van de koolsoort brassica oleracea en raapzaad (brassica ampestris).
De koolzaadteelt is uitermate geschikt voor de vrij arme Waalse bodem en heeft een heel bevredigende ecologische balans. Koolzaad vraagt een grote toevoer van stikstof, maar creëert wel een uiterst positief biologisch evenwicht door zijn ontwikkelingscyclus. Indien de olie op een 100% natuurlijke manier en koud geperst wordt zonder gebruik te maken van oplosmiddelen, zoals dat absoluut het geval is bij de olie van Alvenat, dan is het resultaat een olie met buitengewone voedingseigenschappen.
De koolzaadolie van Alvenat is de enige in België geproduceerde koolzaadolie voor voedingsdoeleinden verkregen bij de eerste koude persing met een heel lage CO²-balans en een heel korte traceerbaarheid zonder conserveermiddelen en in geen geval afkomstig van ggos. Dankzij zijn dieet- en gastronomische kwaliteiten gebruiken heel wat vooraanstaande koks de heerlijke koolzaadolie van Alvenat. Als kers op de taart hebben Emmanuel Lange en Dominique Minguet naast de zuivere olie ook een heel assortiment gearomatiseerde olie ontwikkeld op basis van Alvenat-olie.
Zo hebben we eerst de maceraten: citroen, citroen-sinaasappel, pompelmoes, tijm-marjolein, knoflook, Spaanse peper en Truffel: lichtjes gekruide smaak door de muskustoon ontstaan uit de maceratie van echte truffels.
Tot de infusies behoren Fleur de Serpe, MDina en Aillade rose met de vinaigrette gariguette als extraatje. De Gariguette combineert de olie van Alvenat met mosterd, azijn, zorgvuldig geselecteerde specerijen en aromatische kruiden om een perfecte mix tot stand te brengen voor slaatjes of als finishing touch voor gegrilde vis of vlees.
De koolzaadolie van Alvenat is verkrijgbaar in delicatessenwinkels en bij de betere kruidenierszaak. RVH.
www.alvenatproduction.com
|