Willy Van Couwenberghe
Componist-auteur
Inhoud blog
  • Willy Van Couwenberghe
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    05-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Willy Van Couwenberghe
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Willy Van Couwenberghe Geboren op 21 april 1940 in het Oost-Vlaamse Hamme schrijft hij op achttienjarige leeftijd zijn eerste musical:
    " VAKANTIELIEFDE "
    - In 1964 richt hij de groep “ THE SOLIDORS” op die enkele jaren furore maken in dancing “Het Zwarte Woud”, te Kampenhout. Tijdens de weekends spelen zij telkens voor een duizendkoppig publiek. In 1966 wordt hij leadzanger bij MICKY DAY AND THE CARAVELLES en spelen in de “ Ancienne Belgique “ te Brussel en gedurende twee jaar alle weekends in de Casino van Knokke. In Brussel treedt hij op samen met PETULA CLARK.
    Na zijn legerdienst begon hij liedjes te schrijven voor de meeste Vlaamse vedetten zoals KALINKA, JOHNNY WHITE, JACQUES RAYMOND, INGRIANI, MARC DEX, MICHA MARAH, AN MICHEL, JO VALLY, VENUS, KOEN CRUCKE, enz... waarmee hij meermaals deelnam aan EURO-SONG.
    - 1967 – Staat hij met zijn eerste plaat “ IK KAN NIET BEGRIJPEN “ weken op de tweede plaats van de nationale hitparade. Het nummer wordt in Frankrijk uitgebracht door de zangeres MONIQUE VERNON onder de titel “ TU REPRENDS MON REVE “
    -1968 - krijgt hij in CANNES de Midemprijs voor het beste lied " TOI, QUI REVIENS " gezongen door JOHNNY WHITE. Op radio Monte-Carlo staat hij weken nummer één. -1973 – Johnny White zingt « DANS TES YEUX BLEUS « de hitparade in. Het lied wordt overgenomen in Australië door S.F. ALLAN onder de titel “ IN YOUR BLUE EYES “
    -1975 – BRUSSEL bestaat 1000 jaar en hij wordt gevraagd een lied te schrijven dat gezongen wordt door JO VALLY
    - 1975 – Ann Michel zingt “ IK BEN GELUKKIG “ tijdens de finale van EUROSONG 1977 - Het musicalgenre sprak hem echter enorm aan en op 3 april programmeerde Bart Lotigiers directeur van de Koninklijke Opera van Vlaanderen, en grootvader van HEMUT LOTTI, de wereldpremière van zijn eerste musical te Gent:
    " VEEL GELUK, PROFESSOR! “
    naar de bestseller van ASTER BERKHOF, met o.a. KOEN CRUCKE en JEANINE MARTONY en WILLY DESWAEF.  De muzikale bewerking werd geschreven door de legendarische BERT PAIGE die met CORRIE BROKKEN, tweemaal het EUROSONG-festival won en de bewerkingen schreef voor BOUDEWIJN DE GROOT, ROB DENYS, RAMSES SHAFFY, LIESBETH LIZT. De musical werd vertaald in het Engels door Hazel Beely, in het Frans door Jacques Mercier en in het Duits door Eva-Maria Huckle. Daarna bewerkte hij nog enkele romans van Aster Berkhof tot musicals:
    " ANNICK " ( naar " Jij bent een dikkop “)
    " DE COMMISSARIS GAAT UIT STELEN "
    PATRICIA "
    - 1978 – Dat jaar schrijft hij de “ Mars van het jaar van het dorp “ Dat door de meeste landelijke harmonieën wordt overgenomen. Het lied wordt opgenomen op een LP met de HAACHTSE fanfares.
    - 1982 - CULTUREEL CENTRUM -TIELT: creatie van de musical
    " PEEGIE "
    naar WILLEM DENIJS, met o.a. KATRIEN GALLEZ, sopraan bij MARCO BAKKER.     - 1987 - BRT: creatie van Rockopera
     " ROCK EN ROLL STRAND "
    met Daan Van Den Durpel, Liliane Dorekens, Annemie Nijs, Johan Van der Maat, Norma Hendy, Marc De Coninck.
    - 1992 - CD musical " DE WITTE " naar het beroemde boek van ERNEST CLAES. Fragmenten werden uitgezonden op BRTN, Jenny Tanghe, Paul Codde, Liliane Dorekens, Jacques Raymond, Ivan Heylen, Tom Bauwens en het kinderkoor van de OPERA van ANTWERPEN.
    - 1994 - CULTUREEL CENTRUM-LEDE: creatie van de musical
    " DE KLEINE VREDE "
    Bekroond met de Frans Cools prijs.
    - 1996 - CULTUREEL CENTRUM TER DILFT - OVERIJSE: creatie van de musical
    " DE WITTE "
    - 1997 – Voor het HAACHTS ZOLDER THEATER schrijft hij 8 liedjes voor “ Ons zusje trouwt, en dan is er Champagne “. Het stuk kent enorm succes en bijkomende vertoningen worden gespeeld in zaal “ De Kram “
    - 1997: LIERS CULTUREEL CENTRUM " DE MOL " Op 8 november 1997 wereldpremière van de musical
    " PALLIETER “
     te Lier, naar aanleiding van het FELIX TIMMERMANS jaar en het 75-jarig bestaan van de ACADEMIE VOOR MUZIEK WOORD EN DANS, met GUNTHER LEVI - JENNY TANGHE - JEROEN MAES - ANTOINE VAN DER AUWERA. Het symfonisch orkest bestaande uit 60 muzikanten en het honderdkoppig koor begeleiden de 300 artiesten en figuranten. Meer dan 30.000 bezoekers komen naar de musical kijken. “ Pallieter “ ontvangt in 1998 de Cultuurprijs van de Stad Lier uit de handen van minister MARLEEN VANDER POORTEN 1999.
    - Op 7 mei 1999 première van de kindermusical
    " DE GELAARSDE KAT "
    in samenwerking met auteur HUGO MEERT, in het Cultureel Centrum van Steenokkerzeel.
    - 2000. - Op 17 maart in het Don Bosco instituut te Haacht, creatie door het HAACHTS ZOLDER THEATER van vijf melodieën, speciaal geschreven voor het toneelstuk: " DE CANADESE MUUR " van Tom Lanoye.
    - 2001 - Op 1 april 2000 in het Cultureel Centrum " De Spil " herneming van de musical
     " PEEGIE "
    door het Koninklijk Lyrisch Gezelschap KUNST VERDEDELT. Voor deze opvoeringen schrijft hij nieuwe arrangementen voor het symfonisch orkest.
    - 15 augustus 2001 – " Naar de rommelmarkt " Creatie van de minimusical geschreven in opdracht van het Gemeentebestuur van Overijse ter gelegenheid van de " Vijftigste Druivenfeesten ".
    - 2004 - ontvangt hij uit handen van de directeur van SABAM een medaille voor zijn talrijke composities en wordt hij vennooterelid van SABAM.
    - 2007 - krijgt hij de alleenrechten van Francis Greene, zoon van de wereldberoemde Engelse schrijver GRAHAM GREENE, om van het boek " De tiende man " een musical te maken. Het boek werd verfilmd met SIR ANTHONY HOPKINS in de hoofdrol. Het is de eerste maal dat een Belgisch componist die eer te beurt valt.
    - 2008 – Februari - Wereldcreatie musical
    " DE TIENDE MAN "
    in het Cultureel Centrum van Roeselare. Hoofdrolspeler Jan Lanssens  schrijft het libretto .

    Willy Van Couwenberghe schreef ook volgende toneelstukken :

    " JOEPIE, IK BEN ZE KWIJT! " Komedie.
    "  HELP, DE MEID IS EEN MAN! " Komische thriller.
    "  DE SLIMMER DAN DE SLIMSTE THUIS " SHOW ( Dubbelgangers) Komedie

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (10 Stemmen)
    05-08-2008, 00:00 geschreven door Gilbert Neilburt  
    Reacties (1)
    Archief per week
  • 04/08-10/08 2008
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!