Zoeken in blog

Inhoud blog
  • Masereel in Gent
  • Musee
  • De moederboom
  • Nieuwe versie
  • Copulation in English
  • Mourid Barghouti
  • Sinterklaas en Zwarte Piet
  • SIGN OF THE TIMES
  • Het cijfer 22
  • Droomtussendoortje
  • Colum McCann
  • pandemie-gedicht
  • Juli Zeh
  • Poppendroom
  • De kunst van het nietsdoen

    o primavera heerlijke bloemennaam, betekent ook begin
    Over mijzelf
    Ik ben Van Overstraeten Nicole, en gebruik soms ook wel de schuilnaam yasmin.
    Ik ben een vrouw en woon in Halle 1500 (België) en mijn beroep is gepensioneerde leerkracht Nederlands.
    Ik ben geboren op 30/06/1946 en ben nu dus 77 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: poëzie, theater, oosterse cultuur, muziek en koken.
    Ik publiceerde 4 dichtbundels (De dagen van de winter, Jagen, Sapkracht en De tuinen van Thevenet). In 2006 acteerde ik in 'De koffers zijn gepakt', een theaterproductie van het Masereelfonds, als eerbetoon aan Bertold Brecht.
    een lief okerkleurig scharminkel

    literatuur, cultuur, small talk
    19-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.op aanvraag: nog een receptje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen






     

    vreemd, hoe tegenwoordig woorden, beelden, geuren en vooral smaken mij terugvoeren in de tijd.


    alleen al de gedachte aan bloemkool- met-garnalengratin bijvoorbeeld (een suggestie uit vorig blogbericht) bracht me ogenblikkeljk terug naar mijn schooltijd. ik proefde dit gerecht voor het eerst in de grote refter van de toen (in de vroege jaren zestig) superprestigieuze normaalschool in laken, waar ik zes jaar lang studeerde en zowat twintig jaar heb lesgegeven .

    wij konden warm eten in de refter, samen met de internen. omdat wij lange uren op school moesten 'kloppen', waren mijn ouders akkoord dat ik bonnetjes kocht voor 'de warme refter' i.p.v. elke dag met boterhammekes te zeulen. vermits wij in die tijd nooit buitenshuis gingen eten, waren de maaltijden op school voor mij ronduit revelaties: ik werd ingewijd in zgn. sjieke 'tafelmanieren' (heel streng was de opvoedster, wij moesten er niet aan denken het voedsel in de verkeerde volgorde en op onjuiste wijze te verorberen, zelfs fruit moesten we met mes en vork leren eten!) en proefde dingen die bij ons thuis nooit op tafel kwamen.

    zo ook gegratineerde bloemkool met garnalen. het gerecht werd opgediend in de typische metaalachtige (alu?) kommen die in gaarkeukens worden gebruikt, maar wij waren er desondanks allemaal dol op. als ik dit gerecht later zelf ben beginnen klaarmaken, ben ik me er duidelijk bewust van geworden dat het oog ook wat wil: gegratineerde bloemkool met garnalen wordt liefst opgediend in een (witte?) terrine van aardewerk of glas, zeker niet in een grijze metalen gedeukte gaarkeukenkom!!

    ik wil hier (op aanvraag!) een eenvoudige bereidingswijze van bloemkkoolgratin met garnalen publiceren, maar ondertussen bestaan op internet ook heerlijke varianten en zeker meer gesofisticeerde bereidingswijzen (met o.a. porto en cognac) * van dit oorspronkelijk typisch vlaams recept:


    Bloemkool met kaassaus en garnalen, gegratineerd

    Aantal personen: 4

    ·         1 frisse 'flandria' bloemkool

    ·         zout

    ·         3 dl halfvolle melk

    ·         50 gram smeerkaas

    ·         nootmuskaat

    ·         citroensap

    ·         150 gram grijze noordzee-garnalen

     

    * Kook de bloemkool, laat ze uitlekken en schik de roosjes in een ovenschaal.

    * Roer de smeerkaas door de hete melk tot zij er volledig in is opgenomen en maak de saus af met nootmuskaat en citroensap.

    * Giet haar over de bloemkoolroosjes in de ovenschaal, strooi de garnalen erover en laat in de oven een bruin korstje op het gerecht komen.

     
    nog een tip: zorg ervoor dat de garnalen volledig bedekt zijn met de kaassaus. het is de kaas die moet gratineren, niet de garnalen!


    * users.pandora.be
    /robertdebruyne/Visvoorgerecht/bloemkoolterrine.htm





    vreemd, hoe tegenwoordig woorden, beelden, geuren en vooral smaken mij terugvoeren in de tijd.

    alleen al de gedachte aan bloemkool- met-garnalengratin bijvoorbeeld (een suggestie uit vorig blogbericht) bracht me ogenblikkeljk terug naar mijn schooltijd. ik proefde dit gerecht voor het eerst in de grote refter van de toen (vroege jaren zestig) superprestigieuze normaalschool in laken, waar ik zes jaar lang studeerde en zowat twintig jaar heb lesgegeven .

    wij konden warm eten in de refter, samen met de internen. omdat wij lange uren op school moesten 'kloppen', waren mijn ouders akkoord dat ik bonnetjes kocht voor 'de warme refter' i.p.v. elke dag met boterhammekes te zeulen. vermits wij in die tijd nooit buitenshuis gingen eten, waren de maaltijden op school voor mij ronduit revelaties: ik werd ingewijd in zgn. sjieke 'tafelmanieren' (heel streng was de opvoedster, wij moesten er niet aan denken het voedsel in de verkeerde volgorde en op onjuiste wijze te verorberen, zelfs fruit moesten we met mes en vork leren eten!) en proefde dingen die bij ons thuis nooit op tafel kwamen.

    zo ook gegratineerde bloemkool met garnalen. het gerecht werd opgediend in de typische metaalachtige (alu?) kommen die in gaarkeukens worden gebruikt, maar wij waren er desondanks allemaal dol op. als ik dit gerecht later zelf ben beginnen klaarmaken, ben ik me er duidelijk bewust van geworden dat het oog ook wat wil: gegratineerde bloemkool met garnalen wordt liefst opgediend in een (witte?) terrine van aardewerk of glas, zeker niet in een grijze metalen gedeukte gaarkeukenkom!!

    ik wil hier (op aanvraag!) een eenvoudige bereidingswijze van bloemkkoolgratin met garnalen publiceren, maar ondertussen bestaan op internet ook heerlijke varianten en zeker meer gesofisticeerde bereidingswijzen (met o.a. porto en cognac) * van dit oorspronkelijk typisch vlaams recept:

    Bloemkool met kaassaus en garnalen, gegratineerd

    Aantal personen: 4

    ·         1 frisse 'flandria' bloemkool

    ·         zout

    ·         3 dl halfvolle melk

    ·         50 gram smeerkaas

    ·         nootmuskaat

    ·         citroensap

    ·         150 gram grijze noordzee-garnalen


    * Kook de bloemkool, laat ze uitlekken en schik de roosjes in een ovenschaal.

    * Roer de smeerkaas door de hete melk tot zij er volledig in is opgenomen en maak de saus af met nootmuskaat en citroensap.

    * Giet haar over de bloemkoolroosjes in de ovenschaal, strooi de garnalen erover en laat in de oven een bruin korstje op het gerecht komen.


     
    nog een tip: zorg ervoor dat de garnalen volledig bedekt zijn met de kaassaus. het is de kaas die moet gratineren, niet de garnalen!


    * users.pandora.be
    /robertdebruyne/Visvoorgerecht/bloemkoolterrine.htm



    19-03-2008 om 00:00 geschreven door nicole2  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:small talk
    Tags:recepten
    >> Reageer (1)
    18-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept: pittige bloemkoolsoep met koriander
    Klik op de afbeelding om de link te volgen







    hèhè, in mijn profiel beweer ik dat ik hou van koken. nochtans heb ik nog maar 2 x een recept gepubliceerd op deze blog, foei! deze leemte wil ik vandaag goedmaken met een verrukkelijk recept voor bloemkoolsoep.


    1.

    gekregen van de afghanen: 4 kleine, redelijk uitgebloeide bloemkooltjes. hier en daar een vlekje weggesneden, bloemkooltjes in roosjes verdeeld en in stromend water gewassen. nog eens gewassen in zout water.

    wat nu? voor een slaatje vond ik deze roosjes beetje te rijp, voor bloemkool met garnalengratin had ik niet alle ingrediënten bij de hand.

    de laatste tijd kook ik trouwens bij voorkeur met ingrediënten die ik per toeval vind in mijn voorraadkasten, ik bespaar zo heel wat tijd en geld.

    en o wonder, schitterend recept gevonden op internet* :


    Ingrediënten:


    1 dikke bloemkool, in roosjes

    1 flinke ui, gesnipperd

    1 l groentebouillon

    2,5 dl kokosmelk

    1 eetlepel sesamolie

    2 teentjes Knoflook

    1 eetlepel groene currypasta

    1 koffielepel gemberpoeder

    1/2 theelepel piment

    1 koffielepel kurkuma

    1 koffielepel korianderpoeder

    1 koffielepel komijnpoeder


    Bereiding:


    1. Fruit de ui glazig in de sesamolie. Doe er de knoflook en de currypasta bij. Schep om tot de aroma's vrijkomen.

    2. Schenk er de bouillon bij. Voeg er de bloemkoolroosjes en de specerijen aan toe. Breng aan de kook. Dek af. Laat 20 minuten zacht koken.

    3. Schep met een schuimspaan een flinke portie bloemkoolroosjes uit de soep. Hou ze apart.

    4. Doe de kokosmelk bij de soep en pureer. Breng ze weer aan de kook. Kruid naar smaak met peper en zout. Doe er de apart gehouden bloemkoolroosjes weer bij.

    5. Laat de soep nog even goed doorwarmen. Schep ze in kommetjes of borden. Werk af met koriander.


    2.

    mijn currypasta was echter niet groen, maar geel en had niet de vorm van pasta, maar van een blokje. de kokosmelk had ik ook niet in huis, maar verving ik gezwind door kokospoeder opgelost in halfvolle melk en de verse koriander heb ik uiteindelijk dan maar vervangen door peterselie.

    deze soep is dus eigenlijk heel makkelijk te maken. als je alle kruiden (of substituten ervan) verzameld hebt, kun je aan de slag. daarbij geurt deze soep overheerlijk, terwijl je ze kookt loopt het water je zo in de mond.


    3.

    a. heeft de afghanen een kom hete soep gebracht. ze vonden ze lekker, maar te zoutig. gelijk hadden ze: ik had gewoontegetrouw wat zout en peper bijgevoegd, maar dat was absoluut niet nodig, de kruiden brachten op zichzelf genoeg pit in de soep. om het zoutige te blussen (a. vond de soep niet te zout, maar hij houdt nu eenmaal van zoutige dingen) heb ik room op de tafel gezet:  de smeuïge smaak van de crème bluste perfect de ietwat overdreven hartigheid van de soep en genereerde in een softe, volle body die roomsoepen zo heerlijk maakt. een handvol gewassen en gesneden peterselie maakte het soepje op grandioze wijze af.

    smakelijk!


    *zie: http://www.kookjij.nl/recept-pittige-bloemkoolsoep-met-koriander

    18-03-2008 om 00:00 geschreven door nicole2  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:small talk
    Tags:recepten
    >> Reageer (4)


    Archief per week
  • 11/04-17/04 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 14/06-20/06 2021
  • 07/06-13/06 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 21/09-27/09 2020
  • 14/09-20/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 27/05-02/06 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 29/10-04/11 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/09-17/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 28/11-04/12 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 10/11-16/11 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 09/12-15/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 02/01-08/01 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 24/12-30/12 2012
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/05-18/05 1980

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Welkom op mijn blog!
    Zoeken met Google



    Startpagina !

    Mijn favorieten
  • it's not only rock and roll, baby, not only rock and roll
  • anemoon
  • Ward Mertens schrijft


    Laatste commentaren
  • Goedemiddag (Dirk)
        op Copulation in English
  • Jou blog is echt mooi. Ik heb in Halle gewerkt ook in Lembeek. (Fernand.)
        op De bus nemen in Amman.
  • Wens u nog een fijne dag (Dirk)
        op De bus nemen in Amman.
  • Avondlijke repliek (Frits Schetsken)
        op CATACOMBEN
  • vriendelijk blog bezoekje (kinrooi webradio)
        op REKTO VERSO
  • Goedemorgen (Dirk)
        op REKTO VERSO
  • Heb een mooie zonnige warme donderdag (tricia)
        op Japanse schrijfsters
  • Waw! (Ward Mertens)
        op Japanse schrijfsters
  • Waw! (Ward Mertens)
        op Japanse schrijfsters
  • Goedemorgen (Dirk)
        op Japanse schrijfsters
  • Zondag (Ward)
        op Pudding en poezen
  • Knap gedicht! (Ward Mertens)
        op CATACOMBEN
  • Eeuwige jeugd (troebadoer)
        op Coloma 2017
  • Fijn je weer te lezen (Ward Mertens)
        op zodra het vrouwelijke ontspoort begint de wereld te wankelen
  • Boeken (Ward Mertens)
        op 2016-2017
  • Ben ook dol op de mannekes van Eva (Ward Mertens)
        op Eva Mouton
  • Alsof ik er zelf bij was (Ward Mertens)
        op Kunst in het dorp
  • Prachtig stuk (Ward Mertens)
        op niet de minste wolk
  • Goedemiddag (Dirk)
        op niet de minste wolk
  • Ziet er supertof uit! (Ward)
        op De poëziebus!
  • Categorieën
  • cultuur (116)
  • literatuur (174)
  • small talk (57)

  • Mijn favorieten 2
  • Wat ik nu ben heeft geen taal bij u

  • Blog als favoriet !

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    gilbertruud
    blog.seniorennet.be/gilbert
    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!