NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Thuiscomposteren
Inhoud blog
 • Welke systemen kan je gebruiken bij het composteren ? Deel 1
 • wat is composteren nu eigenlijk ?
 • Welkom op mijn blog over het zelf leren composteren.

  Zoeken in blog


  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   


  Composteren is afval halveren
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom op mijn blog over het zelf leren composteren.

  Welkom op deze blog

  In de vele jaren dat ik actief compostmeester ben en vanaf het begin tot op heden verschillende scholen heb begeleid bij hun compostprojecten vond ik de tijd gekomen om deze blog drastisch en volledig te herwerken. De teksten werden lichtjes aangepast en de fotoalbums werden hermaakt met oude en nieuwe foto's en deze nieuwe fotoalbums staan nu bij Flickr, de lay-outs van deze albums en de bereikbaarheid zijn verbeterd. De tittel "compostmeester" is vervangen door de tittel “zelf leren composteren” en de blog zelf staat voortaan bij seniorennet inplaats van bij bloggen. Ik hoop dat ik jullie hier op mijn blog met raad kan bijstaan om het composteren bij jullie thuis te doen lukken. Heb je vragen over het composteren, stel ze mij dan gerust via de mailfuctie op dit blog, vermeld zeker het mailadres zo kan ik jullie terug antwoorden, als er geen mailadres vermeld is zal ik jullie spijtig genoeg niet verder helpen. Ook de vragen die gesteld worden via het gastenboek zal ik vanaf heden niet meer beantwoorden, excuus voor dit ongemak. Schrijf na jullie bezoek iets in mijn gastenboek, uiteraard is dit geheel vrijblijvend.
  Nog veel lees - en kijkplezier !!

  Reageer (0)

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wat is composteren nu eigenlijk ?

  Composteren is een proces waarbij verschillende materialen afkomstig zijn uit de keuken, de tuin en van verschillende planten en bloemen. Het materiaal word door bacteriën – Schimmels en andere diertjes onder gecontroleerde omstandigheden afgebroken word tot een stabiel eindproduct, de gebruiksklare compost. Men kan composteren in een compostvat, in een compostbak, op een composthoop, in een wormenbak en de vlakte compostering, deze systemen bespreek ik later uitgebreid. Hoe verloopt het composteren nu?
  Fase 1: Broeifase:
  Het eerste stadium is de broeifase, in dit stadium zijn uitsluitend de vele micro-organismen actief, in dit stadium verbruiken ze zeer veel zuurstof en zal de temperatuur in min of meerdere mate stijgen.
  Fase 2: Afbraakfase:
  Na de eerste fase volgt de afbraakfase, In deze fase daalt de temperatuur onder de 30°C. Bij deze temperaturen blijven de vele micro-organismen massaal actief maar ze worden bijgestaan door de grotere organismen: compostwormen,mijten,springstaarten,pissebedden,kevers,miljoenpoten,enz. kom je hier tegen, verschillende diertjes vinden we in de strooisellaag , tussen bladeren onder bomen en struiken of onder vermolmd hout. Het aanwezige materiaal verliest zijn oorspronkelijke vorm, in de eerste fase is het materiaal nog goed herkenbaar, maar in de tweede fase zal het materiaal niet zo herkenbaar meer zijn. De afbraakfase gaat gepaard met een aanzienlijke volumevermindering, deze vind vooral in de eerste dagen plaats na het opzetten van een composthoop of na het vullen van een compostvat of een compostbak.
  Fase 3 : Mineralisatie:
  De uiteindelijke afbraak van het organisch materiaal tot voedingselementen, water en koolzuurgas noemen we de mineralisatie, dit zijn de voedingsstoffen voor de planten, samen met de ultieme afbraak vind er op dat ogenblik de opbouw van humus plaats, deze humus word wel opgebouwd door verschillende organismen. Om zich optimaal te kunnen ontwikkelen hebben de afbraakorganismen naast voedsel ook water en lucht nodig, water is essentieel voor alle levende wezens. Zuurstof maakt de ontwikkeling mogelijk van de organisme die een humusrijke, welriekende en kruimelige compost opleveren. De behoefte aan voedsel, water en lucht zal je voortdurend moeten leiden bij de vermenging van de organische afvalstoffen, de keuze van de compostsystemen en bij het opzetten van een composthoop. De drie voornoemde voorwaarden zijn trouwens sterk met mekaar verbonden. Na afloop van deze processen verkrijg je een stabiel eindproduct “compost” die je kan gebruiken in de tuin en op het gazon als bodem verbeterend middel, als mulching, in bloempotten, bloembakken en in schalen (hier wel de compost vermengen met tuingrond, anders verkrijg je verbranding van de planten)

  Reageer (0)

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welke systemen kan je gebruiken bij het composteren ? Deel 1

  1: Compostvaten
  Als je tuin een kleine tuin is ( tot 200 m² tot 400 m² ) en je hebt maar weinig keukenafval of weinig tuinafval kies je het beste voor een compostvat. Deze vaten zijn verkrijgbaar in diverse soorten, kleuren en vormen. Men kan deze vaten tegen verschillende prijzen verkrijgen bij de betere tuinzaken. Ook bij diverse gemeentebesturen (meestal milieudiensten) kan men een compostvat aanschaffen tegen een lagere prijs. Deze vaten zijn gesubsidieerd en worden in de meeste gevallen thuis geleverd.

  2: Compostbakken
  Is je tuin groter dan een paar honderd vierkante meter en zijn beplanting en beheer van die aard dat er heel wat tuinafval vrijkomt kies dan het beste voor een of een hele reeks van compostbakken. Deze bakken kunnen zeer gemakkelijk zelf gemaakt worden. Men moet enkel in het bezit komen van paletten dewelke men vaak gratis kan verkrijgen bij de doe-het-zelf zaak. Men heeft ook ijzeren binddraad nodig om deze paletten aan elkaar te bevestigen. Het plaatsen is zeer simpel men verbindt 4 paletten aan elkaar zodat je een rechthoekige bak verkrijgt. Zo gaat men dan verder maar dan telkens met drie paletten (de middelste pallet dient nu om een volgend pallet aan te bevestigen) tot we 3 bakken naast mekaar hebben. In de eerste bak verzamelen we al het vers materiaal afkomstig vanuit de tuin en keuken. Zodra de bak vol is schept men de eerste bak over in de tweede, men vermengt dit materiaal goed en men begint terug van vooraan. Na ongeveer 6 maanden keert men de tweede bak om in de derde, en wat blijkt dat de tweede bak reeds half verteerd is. Na ongeveer nog 6 maanden is de compost klaar om gebruikt te worden. Men kan terzelfder tijd de eerste bak omzetten naar de tweede en de eerste bak terug vullen. Men kan ook de aanschaf overwegen om gerecycleerde compostbakken aan te schaffen. In de handel zijn er ook geplastificeerde compostbakken te koop tegen een dure aankoopprijs. De handige onder ons kunnen ook een bak metsen. Men dient er dan wel op te letten dat men er spleten tussen laat in verband met de luchttoevoer.

  3: Draadbakken
  Nog een eenvoudigere methode is het maken van een draadbak. Men heeft enkel vier houten palen nodig en gaas met grove mazen (bv: kippendraad, schaapdraad) Men slaat deze palen in een vierkant of cirkel in de grond, spant de draad er omheen en klaar is kees.
  Hierna vind je de link naar de brochure in Pdf-formaat  over het composteren in compostvaten en in compostbakken
  .(© ovam)

  Brochure Composteren in compostvaten & compostbakken © https://www.ovam.be/

  Nota voor grasmaaisel :
  Bestaad je tuin enkel uit grasmaaisel dan zal geen enkel van de compostsystemen hoe groot ze ook zijn je geen voldoening kunnen geven. In de brochure "Waarheen met je grasmaaisel ( © ovam) en de brochure "Laat er geen gras over groeien (Grasbeheer in de kringlooptuin) (© vlaco.vzw) zal je tal van suggesties vinden om de hoeveelheid grasmaaisel in je tuin te beperken. Deze brochures in Pdf-bestand kan je bekijken door een klik op een van de prentjes hierna.

  Brochure Grasbeheer in de kringlooptuin © http://www.vlaco.be/

  Reageer (0)

  Archief per week
 • 01/01-07/01 2018

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!