NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Zoekmachine optimalisatie
Inhoud blog
 • Zoekmachine optimalisatie
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Zoekmachine optimalisatie tips
  12-06-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoekmachine optimalisatie

  Zoekmachine optimalisatie

  Zoekmachine optimalisatie

  Ik riep altijd “Ik wil graag een niche blog”. Los van de vraag wat een niche blog dan is, vroeg hij me natuurlijk waarom ik dat dan graag wilde. Ik antwoorde altijd vanwege de voordelen van een blog.

  Wat is niche blog?

  Hoewel ik waarschijnlijk al vermoed dat veel van mijn lezers de termen niche blog al kennen, leg ik het toch nog eens in Jip & Janneke taal uit. Een niche blog is een blog met slechts één thema. Bijvoorbeeld een blog over alleen bloggen (ja, ik heb eindelijk een niche) of een blog over honden. Misschien zelfs een blog over zoekmachine optimalisatie Slechts één onderwerp dus, met eindeloos veel artikelen over dit ene onderwerp, dat is een niche blog.

  De voordelen voor Google of Bing

  Het grootste voordeel van een niche is het voordeel dat je behaalt als je aan de gang gaat met zoekmachine-optimalisatie. Vindweb legde dit eerder aan de hand van een simpel voorbeeld uit:

  Stel dat je volgende week op reis vertrekt en je bent nog op zoek naar een (goede) zonnebril. Dan heb je  denk ik  twee mogelijkheden:

  1. Je koopt je zonnebril in de supermarkt
  2. Je koopt de zonnebril in de brillenspeciaalzaak

  Nog los van het feit of het überhaupt in je opkomt je zonnebril te halen in de supermarkt, zijn er niet zoveel voordelen aan het feit dat je je bril in je vertrouwde supermarkt koopt: de kwaliteit van wat je op je neus zal zetten is vermoedelijk verre van optimaal, een uitgebreide keuze aan modelletjes is er ook niet, van maatwerk of enig advies is er ook geen sprake en vaak ontbreekt zelfs een spiegel om te bepalen of het kleinood ja dan nee bevallig op je snufferd staat.

  Jij bent dan geen zonnebril-verkoper, maar een zoekmachine kijkt wel naar wat voor soort content je ‘verkoopt’. Schrijf jij altijd over katten dan zal je op kat-gerelateerde zoekwoorden hoger worden gewaardeerd en automatisch sneller worden vertoond. Mits jouw blogpost geoptimaliseerd is voor zoekmachines. Een artikel over de lekkerste kerstrecepten op een populaire foodblog zal door Google als kwalitatiever worden ingeschat dan dat ik deze op Socialmarketing plaats. Op deze omniblog vind je namelijk meer dan enkel recepten. En dan is een foodblog, met enkel recepten en eet-gerelateerde blogposts, een logischere keuze. 

  Mijn grootste voorbeeld

  Mijn grote voorbeeld als het aankomt op niche blogs is Digicolor van Saskia de Laat. Deze blog gaat – zoals de naam al zegt – geheel over kerst. En nee, daar is Saskia niet het hele jaar druk mee, maar vanaf september t/m januari is het topdrukte. Niet alleen voor haar qua werk, maar ook zeker qua bezoek. In de maand november worden er alleen al in Nederland meer dan 200.000 zoekwoorden met ‘kerst’ ingevoerd op Google. In december zijn dit er 1.300.000.

  En een groot deel daarvan komt uit bij Saskia. Niet alleen omdat ze voor Google inmiddels dé specialist is als het aankomt op ‘kerst’, maar ook omdat ze werkelijk op alle varianten gevonden kan worden. Ze schrijft namelijk artikelen over kerstcadeaus, kerstdecoraties, kerstbomen, kersttradities, kersttrends, kerstuitjes en meer. Waar je ook op zoekt in combinatie met kerst, wedden dat je haar tegenkomt op de eerste of tweede pagina?

  De kracht voor adverteerders

  Het klinkt leuk als je zegt dat je 25.000 bezoekers hebt, maar als je werkelijk over alles schrijft kan een adverteerder zich maar moeilijk met je identificeren. Schrijf jij over hardlopen, zul je ondanks minder bezoekers toch interessanter zijn voor Nike of New Balance. Heb je een boekenblog dan sluit je al snel een vriendschap met uitgeverijen en producten van iPhone-accessoires komen al snel uit bij de. Over een krachtige niche gesproken overigens.

  Het grootste nadeel van een niche blog

  Weet je hoe moeilijk het is om dag in dag uit over hetzelfde onderwerp te schrijven, zonder dat je er van af mag wijken omdat je bezoekers anders kunnen gaan klagen? Ze willen namelijk over honden lezen, en niet over katten. En als je altijd over schoenen schrijft en je begint opeens over reizen, dan zullen je bezoekers ook even staan te kijken. Bijvoorbeeld bij Schoonmaaktips Denk je dat jij niet eindeloos over één onderwerp kunt schrijven, ga dan voor de omni-blog. Gewoon een allegaartje van alles. Lastiger voor Google, lastiger te verkopen aan adverteerders, maar is plezier hebben in het bloggen niet ook heel belangrijk? Van elke keer een writer’s block wordt niemand vrolijk.

  Heb jij bewust de keuze gemaakt voor een niche blog of juist niet? Ik hoor graag waarom je deze keuze hebt gemaakt.

  12-06-2019, 18:46 Geschreven door Linda
  Reageren (0)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Archief per week
 • 10/06-16/06 2019

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!