Inhoud blog
  • de zon is gelukkig weer al van de partij
  • Het zijn momenteel hele drukke tijden !
  • 1 april en het is buiten heel donker om dik 10 uur
  • Belgische lozer als terrorist
  • De Belgische huurwet is niet meer van de poes !
    Zoeken in blog

    Foto
    Nieuws VTM
    Zoeken met Google


    zon _en_zweet_in_frankrijk
    als een lang gekoesterde droom realiteit is geworden
    De schrijffouten , zijn eigen creatie's en mogen niet gecopïeerd worden , zonder toestemming van ondergetekende
    11-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ik heb gisteren enorm veel gestofzuigd.. en opgeruimd , tegen beter weten in !!!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ondanks de regen, soms echt plensbuien, soms een druilerig  en treiterende vlaag, net te nat om niet droog te zijn en te droog om regen tegen te zeggen.... heeft theo verder gedaan aan de buitendeur...
    Het is echt maatwerk, want niets is recht.... en plank voor plank moet dus mm. na mm. worden afgechaafd of afgeschuurd.
    Maar het resultaat mag er poterdorie zijn.... ik mag zeggen ik ben apetrots... op zijn kunnen......

    11-11-2012 om 09:06 geschreven door myrthe


    >> Reageer (1)
    10-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Velen onder ons ( toch de vijftig plussers ) kennen zeker en vast nog de ramenas
    Op zijn Klings Rammenats:
    Mijn grootmoeder gebruikte die groente om hoestsiroop mee te maken... en dat deed ze als volgt:
    ze sneed de rammenas zijn kop deraf...(loof) en holde die dan in de midden een gedeelte uit.
    aan de onderkant sneed ze het puntje van de wortel weg.
    Ze vulde aan de bovenkant de gemaakte holte met bruine meelsuiker ( met dat kinderkopke derop) en dan ging werd de rammenas in een recipïent geplaatst, want de suiker smolt en druppelde langs de punt aan de onderkant in een glas ( pils/of exportglas van toen) elke morgen, middag en voor het slapen gaan een soeplepel van het gesuikerde rammenassap... of het echt hielp.... weet ik niet , ik vond het in elk geval lekker !

    Slaatje van rammenas met walnoten Rammenas Rammenas is een ronde of langwerpige wortel met een zwarte of bruinzwarte schil. Zijn opvallende peperachtig kruidige smaak is te danken aan de aanwezigheid van mosterdolie. Tijdens het verwerken wordt deze milder. Volgens botanici zou rammenas de eerste groente zijn die ooit werd geteeld. Daikon is de witte Japanse variant van rammenas. Je kunt de wortels raspen als bijgerecht of verwerken in salades, koken, stoven Recept met Rammenas 1 rammenas van ongeveer 200 g 1 eetlepel walnoten, gehakt 4 eetlepels olijfolie, fijnste kwaliteit (extra vergine) 1 koffielepel balsamicoazijn Versgemalen zwarte peper en zout Schil de rammenas en snijd hem in ultrafijne stokjes (julienne). Meng er de walnoten, olijfolie en balsamico onder. Kruid met versgemalen peper en eventueel wat zout. Breng het slaatje over in een kommetje dat met een deksel kan gesloten worden
    Met dank aan start to eat en flandria 

    10-11-2012 om 20:05 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.T'ja ondanks dat het hier allemaal nog niet af is en er nog vreselijk veel werk is
    Kan niemand mij beletten om te dromen over mijn tuin, mijnen hof, mijnen lochting.....
    Ik denk dat ik ga meedoen met de laatste nieuwe hipe  voedsel-snobisme . Neen, dat houd niet in dat je dikkenekkerig begint te doen over hoe biologisch je wel je vlees koopt bij een huppeldepup klein slagertje.... tegen een veel te hoge prijs.....IK VIND HET EIGENLIJK EEN HELE VERKEERDE WOORDKEUZE.... WANT HET ZIJN EIGENLIJK DE MENSEN DIE VAN EENVOUD EEN LEVENSKUNST PROBEREN MAKEN.

     LESS IS MORE !!!!!!!!!!!!!!


     Oude vergeten groenten-varïeteiten , heropwaarderen , ze telen  en uiteraard ook klaarmaken , en er als het even kan een paar lekkere receptjes voor bedenkt... of oude recepten aanpassen naar de moderne voedingswijze van nu....










    10-11-2012 om 19:52 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De vorderingen in en aan het gastenverblijf
    Het regent , maar goed... we doen verder tot deze middag en dan kuiseruimens op ons camping ... want na de middag visite











    10-11-2012 om 10:00 geschreven door myrthe


    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het regent hier....en ik denk zelfs al een hele tijd
    Toen ik de koffiedras ging uitkappen in onze compostbak ( achter aan de schuurdeurtje) stond er al een serieuse plas , daar waar de graafmachine gestaan heeft de laatste keer .....
    Dus ben ik wat blij dat ik gisteren mee in de tuin aan het roefelen ben geweest...
    Omdat gisteren  theo de tuin voorrang heeft gegeven is er aan de deur niet veel verder gewerkt... want het was daarna redelijk vroeg donker.... maar hetgeen al gedaan is , is dus fantastisch mooi.... zodanig dat het kan zijn, dat hij de tweede voordeur meschien ook zo zal maken, maar dan geen levensboom, maar het fertiliteitsymbool.....
    Nu eerst en vooral een bakske leut.... aankleden en de lambrizering nog een laag grondverf geven.... 
    Na de middag opruimen geblazen......

    10-11-2012 om 08:22 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    09-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het was vandaag een echte zalige klusdag...
    De mist was redelijk vlug weg... en na de middag zelfs heerlijk zonnig.... eerst en vooral de balken in de keuken een laatste afwerklaag gegeven... natuurlijk s'middags een paar lekkere broodjes naar binnen gewerkt.... en toen is Theo naar den hof getrokken.... Ik was van plan om de lambrizering in de grondverf te zetten... maar het zonneke beet in mijn bil , en ik ben ook naar den tuin getrokken, en we hebben daar lekker opgeruimd... spullen die van de vorige eigenaar lagen rond te slingeren die maar op de brandstapel gegooit... en ik moet zeggen het heeft echt deugd gedaan....Onze hondjes konden natuurlijk hun geluk niet op en rotsen van hot naar her.... blokske rond....... dat vind ik wel niet echt prettig... want als ze aan de straatkant komen.... is een ongeluk niet denkbeeldig.... 
    Toen we trek hadden in een bakske leute... terug naar ons koer getrokken en heb ik dan toch nog de lambrizering in de keuken volledig in de grondverf gezet.....Theo is nu nog bezig met de voordeur van het gastenverblijf af te werken.... het is dus de levensboom die gemaakt wordt.
    IK ben zo blij met onze tuin, en kan bijna niet wachten tot het lente is om aan onze groententuin te beginnen... en ook hier en daar toch al wat  gezellige hoekjes te maken.... met de reuze stenen..... En uiteraard doen we ons aller, aller, allerbest om ons compostvatje te vullen zodat we straks een goeie bodem hebben om de groenten te kweken...... 
    gisteren ook een geweldig verhelderend gesprek gehad met iemand van de belgische federale politie 

    09-11-2012 om 17:36 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het is droog en mistig
    Vandaag , verder werken aan de muren ( voor mezelf dan) , zodat we kunnen beginnen schoonmaken
    en de keuken op zijn plaats zetten... en yoeperdepoepie ... tafel en stoelen...
    Theo is de buitendeur aan het afwerken... ( die hadden de bulgaren toch opgestookt , als vergelding, omdat ik zondags naar een vide-greniers was geweest)
    en morgen algemene poetsdag... want door al die modderige poten en voeten toestanden is het hier echt vies... als er nu dat 1e mens dat mij vroeger al een vuil en vies mens vond, dan zou ze nu nog andere gezichten trekken, het wordt tijd dat we aan de overkant zitten.... dit is echt mensonwaardig.... de grond onder de vloerdelen waar we dus nog altijd wonen, is kurkdroog....en elke beweging, elke stap van ons of van de hondjes, laat een wervelwind van vies en vuil stof opdwarrelen, alles heeft een vuile laag smeerlapperij op een half uur... poetsen heeft geen zin.... dus nog eventjes op de tanden bijten....
    Om nog eens over de tegelkachel te babbelen, je ziet aan de voorkant drie deurtjes, de twee bovenste deurtjes zijn eigenlijk oventjes.... de grote van een grote cakevorm.....
    Ik denk dat dat is om kruiden  of appels en peren in te drogen, of om handschoenen en sokken als het erg koud is voor te verwarmen

    09-11-2012 om 08:36 geschreven door myrthe


    >> Reageer (1)
    08-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog wat weetjes die van pas kunnen komen....
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De vele mogelijkheden van Baking Soda of Bicarbonaat Baking Soda of Natrium Bicarbonaat is een zoutverbinding dat al eeuwen gebruikt wordt. Het is een wit poeder, smaakt zoutig en is licht alkalisch. Verwar het niet met bakpoeder, dat is iets anders! Sinds ik bicarbonaat heb 'ontdekt' ben ik er helemaal fan van. Het is belachelijk goedkoop en is haast overal op toe te passen. Kijk maar... Op je lichaam Poets je tanden met een beetje bicarbonaat in plaats van tandpasta. Geen fluoride, geen glycerine of andere onnodige producten. Wel heerlijk schone en gezonde tanden en tandvlees. Strooi 200 gram bicarbonaat in je badwater voor een heerlijk zachte huid. Bovenstaande combi is ook erg plezierig bij een jeukende huid. Denk aan waterpokken bijvoorbeeld. Wrijf een beetje bicarbonaat op een insectenbeet om de jeuk te verlichten. Strooi twee eetlepels bicarbonaat in het badwater van je baby om luieruitslag te verbeteren. Spoel je mond met bicarbonaat en water voor een frisse adem... ...Of als je last hebt van aften. Gebruik bicarbonaat als scrub voor je gezicht. Dep een beetje onder je armen om zweetgeur te voorkomen of weg te nemen. Los een halve theelepel bicarbonaat op in een glaasje water. Drink dit op als je last hebt van maagzuur. Rennies geven teveel bijwerkingen, bicarbonaat niet. Is ook veilig tijdens zwangerschap! In huis Bloemen blijven langer mooi met een theelepel bicarbonaat in het water. Zet een bakje met bicarbonaat in de koelkast om nare luchtjes te absorberen. Strooi wat in asbakken om de stank te verwijderen en smeulende delen uit te doen. Strooi wat in schoenen, laarzen, sportschoenen en pantoffels om de stank te elimineren. Wel uitzuigen of leegschudden na een paar uur! Wrijf het shirtje van je kleintje schoon met een nat doekje met wat bicarbonaat erop. Dit verwijderd de luchtjes van het gekliederde eten. Zuig wat bicarbonaat op in je stofzuiger om die typische stofzuigerlucht te neutraliseren. Strooi wat in de kattebak of hondenmand... je snapt onderhand wel waarom ;-) Gebruik het als schoonmaakmiddel voor zo'n beetje elke klus in huis. Het vervangt Cif en Febreze in 1 beweging. Voeg azijn toe voor extra schoonmaak kracht! In de keuken Vervang bakpoeder door een halve theelepel bicarbonaat en een eetlepel appelcider azijn of citroensap. Zeer goed resultaat! Maak mooie luchtige omeletten door een halve theelepel per drie eieren toe te voegen. Strooi een beetje over je tomaten zodat ze wat zoeter smaken. Was je groenten en fruit erin om ze schoner te maken. Het meest geweldige van bicarbonaat is dat het heel erg goedkoop is, vrij van schadelijke toevoegingen en je kan er bijna alles mee doen in en om het huis en jezelf.

    08-11-2012 om 20:09 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe ecologische en hoe super-zuinig een tegelkachel is !!
    aal de zon in huis: tegelkachels en warmtemuren Tegelkachels zijn milieuvriendelijker, zuiniger, gezonder, veiliger en gezelliger dan alle moderne verwarmingsmiddelen samen. Waarom zijn ze verdwenen en hoe krijgen we ze weer terug? Haast niemand weet dat er vroeger een verwarmingstoestel bestond dat alle moderne verwarmingstoestellen overtreft. Dan hebben we het niet over de kolenkachel, maar over de (Europese) voorloper daarvan: de tegelkachel. Een technologie van bijna duizend jaar oud, waarvan de verdere ontwikkeling en verspreiding werd gedwarsboomd door de opkomst van steenkool, aardgas en olie. Tegelkachels zijn groot en zwaar, maar ze bieden zoveel voordelen dat ze het zouden verdienen om – opnieuw - door de overheid gestimuleerd te worden. ------------------------------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------------------------------- De geschiedenis van de tegelkachel (of keramische kachel) gaat terug tot de Europese Middeleeuwen. Ze verschijnen al op tekeningen en schilderijen uit de jaren 1300. De keramische kachel is in feite het eerste echte verwarmingselement uit de geschiedenis, de opvolger van kampvuur en open haard. De Romeinen ontwikkelden weliswaar eerder de hypocaust, een voorloper van centrale verwarming, maar die kennis ging grotendeels verloren na de val van het Romeinse Rijk. Vooral in Rusland, Scandinavië en Centraal-Europa kent de tegelkachel een lange en rijke traditie. De technologie was een belangrijke verbetering ten opzichte van de open haard, omdat ze de rook uit de kamer houdt en veel zuiniger is. In de 18e eeuw financierden de overheden in Pruisen en in Scandinavië onderzoek naar efficiëntere tegenkachels in de strijd tegen een ernstig tekort aan brandhout – de tegelkachel als ecotech avant-la-lettre. Keramische kachels worden traditioneel op hout gestookt, maar ze kunnen vandaag evengoed worden uitgerust om op gas te werken, of afwisselend op beide brandstoffen. Ze kunnen bovendien worden geïntegreerd in een systeem van centrale verwarming. Een tegelkachel kan eender welke vorm of afmetingen aannemen. Hij kan bijna onzichtbaar worden ingebouwd in een muur of onder een trap, maar het kan ook een indrukwekkend kunstwerk zijn dat in het midden van de kamer staat opgesteld. Steen versus metaal Het meest essentiële kenmerk van de tegelkachel is dat hij gemaakt is uit steen, terwijl al onze moderne verwarmingsmiddelen zijn gemaakt uit metaal (plaatijzer of gietijzer). Een tegelkachel is meestal opgebouwd uit vuurvast leem, beton of metselwerk (kleisteen of chamotte), afgewerkt met keramische tegels of gips. Natuursteen en speksteen worden ook gebruikt, en vormen in dat geval zowel de opbouw als de afwerking (dit zijn de zogenaamde speksteenkachels). De tegelkachel is nauwer verwant aan de traditionele oven dan aan de metalen kachel. De Duitse term “kachelöfen” (kacheloven) dekt dan ook beter de lading dan de Nederlandse benamingen (waar geen overkoepelende term bestaat voor tegelkachels en speksteenkachels). Het verschil in materiaalkeuze is cruciaal. Metaal warmt snel op, maar het koelt ook snel weer af, zodat een metalen verwarmingselement continu gestookt moet worden. Steen heeft meer tijd nodig om warm te worden, maar houdt die warmte vervolgens wel veel langer vast. In een kacheloven wordt slechts één of twee keer per dag gedurende korte tijd een vuurtje gestookt – van een kwartier tot een of twee uur, afhankelijk van de grootte van de kachel, de heersende buitentemperatuur en de gewenste binnentemperatuur. Een tegelkachel of speksteenkachel van gemiddelde afmetingen straalt vervolgens minstens 12 uur warmte uit. Rookgaskanalen Het grootste deel van een kacheloven bestaat uit een soms erg complex labyrint van gaskanalen en binnenkamers. Die hebben als doel de warme gassen van de verbranding zo lang mogelijk vast te houden, zodat ze zoveel mogelijk warmte aan de steen kunnen afgeven alvorens ze via de schoorsteen verdwijnen. Het energetisch rendement van een kacheloven bedraagt tussen 80 en 90 procent, tegen 40 tot 50 procent voor metalen kachels of centrale verwarmingstoestellen, en slechts 10 tot 15 procent voor een open haard (waar de meeste warmte via de schoorsteen verdwijnt). Een van de opvallendste kenmerken van een (op hout gestookte) kacheloven is dan ook de stookruimte, die belachelijk klein lijkt in vergelijking met de kachel zelf. Door het hoge rendement heeft een gemiddelde keramische kachel in onze streken maar 6 kubieke meter hout per jaar nodig: een flinke boom. Wie een beetje tuin heeft, kan zijn of haar woning verwarmen met het eigen snoeihout - dun hout is prima geschikt voor een tegelkachel, mits het goed droog is. Stralingswarmte Alle hedendaagse verwarmingselementen verwarmen een huis of een kamer hoofdzakelijk door middel van convectie: het opwarmen van de lucht. De kacheloven doet dat daarentegen vooral door middel van stralingswarmte: infraroodstraling, vergelijkbaar met zonnewarmte. In een kamer die met een tegelkachel wordt verwarmd, valt er met een thermometer weinig te meten. Het effect is vergelijkbaar met dat van een wintersportliefhebber die ondanks de vriestemperatuur toch in T-shirt van de zon geniet. Stralingswarmte warmt niet (alleen) de lucht op, maar vooral ook rechtstreeks het lichaam van de wintersportliefhebber. Een tegelkachel doet hetzelfde: hij verwarmt niet (zozeer) de binnenlucht, maar de vloer, de muren, de meubels en de mensen in de kamer. Die objecten stralen op hun beurt die warmte weer uit – hetzelfde effect als na een hete zomerdag, wanneer de muren en straatstenen in de stad de opgeslagen warmte van de zon slechts traag weer vrijgeven. Het klinkt allemaal een beetje bizar voor de moderne mens, maar tot 100 jaar geleden was verwarming per definitie stralingswarmte. Verwarming door convectie is een zeer recente uitvinding, en ze heeft meer nadelen dan voordelen. Heteluchtballon Convectie veroorzaakt een constante luchtstroming in huis, omdat warme lucht wordt opgestuwd (het principe van de luchtballon) en koele lucht wordt aangezogen (alle convectors hebben een aanvoer van lucht nodig). Een eerste gevolg is dat de warme lucht naar het plafond stijgt, terwijl de mensen die ze moet verwarmen zich op de vloer bevinden. Dat is weinig efficiënt. Bovendien is het altijd te heet vlak bij de kachel of de radiator, en te koud aan de andere kant van de kamer. Opwarming door convectie is evenmin gezond. Het stof in huis gaat rondzweven, wat tot irritatie van de ademhaling leidt. In combinatie met het drogend effect van warme lucht en met stofschroei – het stof dat verschroeit op de metalen oppervlakken van radiatoren en kachels – leidt dat tot een onaangename, zure binnenlucht, die een benauwend gevoel geeft en vaak hoofdpijn veroorzaakt. Dat wordt doorgaans opgelost met meer technologie: luchtbevochtigers of elektrische waterverwarmers, die een mengsel van stoom en lucht de kamers in blazen. Helaas ontstaat op die manier een ideale broedsituatie voor de huismijt, met allergieën als gevolg, en voor de huiszwam. Samengevat is convectie niet bepaald bevordelijk voor de luchtkwaliteit in huis. Het fanatiek dichtplakken van tochtgaten en kieren – zodat er zo weinig mogelijk opgewarmde lucht kan ontsnappen – maakt dat alleen maar erger. Knuffelmuur Een kacheloven heeft al deze nadelen niet. Omdat hij nauwelijks lucht opwarmt, is er ook geen stofcirculatie. Omdat het oppervlak van een tegelkachel veel minder warm wordt dan het metalen oppervlak van een metalen kachel of een radiator, is er ook geen stofschroei. En omdat de lucht niet opstijgt, wordt de energie veel efficiënter benut. De warmte wordt gelijkmatig over de hele kamer verdeeld, in plaats van naar het plafond te stijgen (of via een open trap naar de bovenverdiepingen). Daarom kan je ook zonder problemen boven een raam openzetten om te ventileren, zonder dat er warmte ontsnapt. Omdat de buitenwand van een tegelkachel veel minder warm wordt dan die van een metalen kachel of een radiator, is er geen gevaar om je te verbranden. Van die eigenschap wordt soms handig gebruik gemaakt door behaaglijk warme zit- of ligbanken in een keramische kachel te integreren, een comfort dat geen enkel ander verwarmingselement kan bieden. In het oude Rusland was het zelfs de gewoonte om een slaapplaats bovenop de oven te installeren. Door hun warme (maar niet té warme) oppervlak bieden tegelkachels nog meer toepassingen. Zo zijn ze uitermate geschikt om potten en pannen warm te houden, of om de was te drogen – een radiator of metalen kachel is daar meestal te heet voor. Een keramische kachel kan ook uitgerust worden met kookplaten of een oven, zodat hij dus tegelijk voor de voedselbereiding kan worden ingezet. Volledige verbranding Kachelovens vormen een alternatief voor alle soorten verwarmingselementen, maar in vergelijking met houtkachels hebben ze nog een extra troef. Steeds meer mensen kiezen de laatste jaren opnieuw voor hout, omdat ze liever niet afhankelijk zijn van de onvoorspelbare energieprijzen. Op zich is dat geen slechte ontwikkeling, want in tegenstelling tot gas en olie is hout een hernieuwbare en CO2-neutrale brandstof (de CO2 die vrijkomt bij de verbranding ervan is immers enkele jaren voordien door de boom uit de atmosfeer gehaald). Probleem is dat metalen houtkachels weinig efficiënt zijn, en bijzonder vervuilend. Hout kan verbrand worden zonder al te veel luchtvervuiling te veroorzaken, maar dan moet het wel aan een voldoende hoge temperatuur worden verbrand: 1100 tot 1200 graden Celsius in het vlamgebied. In dat geval wordt 99 procent van de biomassa omgezet in CO2 en waterdamp, en onstaat er nauwelijks rook. Een metalen houtkachel haalt echter maximaal een verbrandingstemperatuur van 650 tot 700 graden, met een onvolledige houtverbranding als gevolg. Hout bestaat voor twee derde uit brandbare gassen en voor één derde uit brandbare materie. Bij een onvolledige verbranding ontsnappen die gassen als rook via de schoorsteen. In streken waar veel met hout wordt gestookt, verslechtert de luchtkwaliteit dan ook dramatisch (een onvolledige houtverbranding is vele malen vervuilender dan het stoken van gas, olie of steenkool). Een onvolledige verbranding is vanuit energetisch oogpunt bovendien weinig efficiënt: er gaat veel energie verloren. Oververhitting In een houtkachel moet het vuur worden gedempt door de luchttoevoer te verminderen, zoniet zou het de kamer door de snelle warmteafgifte in een oven veranderen. Omdat een kacheloven de hitte van de verbranding niet onmiddellijk aan de kamer vrijgeeft, maar tijdelijk opslaat in het metselwerk, kan hout aan een zeer hoge temperatuur worden verbrand zonder dat het huis overhit raakt. Een tegelkachel of speksteenkachel wordt daarom altijd even hard gestookt, ook als er een lagere temperatuur gewenst is. In dat geval stook je simpelweg een kleinere portie hout (of gas), of stook je minder vaak. Er treedt dus altijd een relatief schone, volledige verbranding op. Dat is overigens niet alleen bevordelijk voor de luchtkwaliteit, het is ook veiliger. Bij een onvolledige verbranding raakt de schoorsteen steeds dichter bezet met creosootdeeltjes, die bij een keertje flink stoken tot een schoorsteenbrand kunnen leiden (de reden waarom een schoorsteen regelmatig moet worden schoongemaakt). Instant warmte Kachelovens hebben ook een aantal nadelen. Wellicht het grootste bezwaar is dat een tegelkachel of speksteenkachel niet de instant-warmte levert die we intussen gewend zijn. Wie de gaskachel opendraait, wordt daar onmiddellijk voor beloond. Maar een kacheloven geeft geen warmte af na een druk op een knop, want het duurt een paar uur eer hij is opgewarmd. Dat is geen probleem tijdens lange koude periodes, want eens het proces op gang is gebracht en de oven elke ochtend even wordt gestookt, is het huis altijd warm. Het is minder evident bij flinke temperatuurschommelingen, of wanneer je vaak op reis gaat. Aan dit nadeel valt wel een mouw te passen. Ofwel letterlijk uiteraard, door je op die momenten beter te kleden. Maar het kan ook minder lowtech door een extra verwarmingselement – zoals een gaskachel – in dezelfde kamer te plaatsen. Dat tweede verwarmingselement kan ook een tweede, veel kleinere tegelkachel zijn, of een keramische oven (een kleinere tegelkachel bedoeld om te koken). Het kleinere exemplaar kan dan gebruikt worden om de kamer snel wat op te warmen, terwijl de grote tegelkachel op temperatuur komt. Die mogelijkeid heb je sowieso bij een tegelkachel die is uitgerust met twee vuurhaarden: een grote voor de verwarming en een kleine om te koken. Temperatuurregeling Een tegelkachel levert evenmin de vlotte temperatuurregeling van andere verwarmingselementen. Als een hout- of gaskachel te hoog staat, zet je hem simpelweg lager en de kamertemperatuur zakt snel. Die mogelijkheid biedt een tegelkachel niet. Heb je ’s morgens te veel hout of gas gestookt, dan valt die beslissing tijdens de rest van de dag niet meer terug te draaien. Er zit in dat geval niets anders op dan het openen van de ramen om de temperatuur te doen zakken, en dan ben je uiteraard weinig efficiënt bezig. De kamer op de juiste temperatuur brengen vraagt dus enige ervaring en toewijding, zeker in een klimaat waar het niet elke dag even koud is. Schaduw Een derde nadeel van een tegelkachel of speksteenkachel is het gevolg van het grote aandeel stralingswarmte. Een kacheloven verwarmt alleen de kamer waarin hij zich bevindt - een deur openzetten naar een aanpalende kamer zal die kamer slechts in geringe mate opwarmen, omdat ze grotendeels in de “schaduw” ligt van de stralingswarmte. Dat is opnieuw te vergelijken met een warme zon op een koude winterdag: stap je uit de zon in de schaduw dan is de stralingswarmte weg en voel je alleen nog de luchttemperatuur. Een gaskachel of een houtstoof scoort op dat vlak ook niet al te best, maar centrale verwarming lijkt op dit vlak de onbetwistbare winnaar. Een tegelkachel sluit echter geen systeem van centrale verwarming uit – de technologie is veelzijdiger dan ze op het eerste gezicht lijkt. De warmtemuur Een andere manier om stralingswarmte toe te passen zijn warmtemuren (of -vloeren). Warm water wordt in dit geval niet door plaatijzeren radiatoren geleid, maar door plastic slangen die in de muur (of in voorzetelementen) worden ingebracht. Een stenen muur kan door zijn poreuze oppervlak geen lucht verwarmen, hij straalt warmte uit zoals een tegelkachel. Warmtemuren kunnen worden gecombineerd met een kacheloven. In dat geval wordt de kacheloven aangesloten op een boiler-systeem, die het warme water via slangen in de muur of de vloer doorheen het huis verspreid. Op deze manier kan één kacheloven (mits hij krachtig genoeg is) alle kamers in een huis verwarmen, iets wat anders onmogelijk is. Ook kan hij zo een huishouden van warm water voorzien. Warmtemuren kunnen ook gecombineerd worden met een bestaande centrale verwarmingsketel. Dat is al een stap in de goede richting, want het verbruik gaat naar beneden (het water moet minder warm zijn dan in het geval van een traditionele centrale verwarming, omdat er warmte wordt uitgestraald vanuit een veel groter oppervlak) en er ontstaat een gezonder binnenklimaat (geen luchtcirculatie, geen stofschroei). Als derde mogelijkheid kan je een tegelkachel ook aansluiten op de bestaande radiatoren maar dan verlies je het voordeel van stralingswarmte. Plaatijzeren radiatoren warmen immers de lucht op. Zwaar, groot, duur Een ander, fundamenteel bezwaar is dat kachelovens groot en zwaar zijn. Het gewicht van een volwaardige tegelkachel geschikt voor onze streken bedraagt minstens 700 kilogram, en kan bij grote kachelovens (vooral in de VS en in de Sovjetunie) oplopen tot 5 ton of meer. Er bestaan ook kleinere modellen, maar die verliezen een aantal voordelen van hun grotere broers (ze moeten vaker gestookt worden, en ze bereiken niet altijd hetzelfde verbrandingsrendement). Een volwaardige kacheloven is dus per definitie groot en zwaar, daar valt niets aan te doen. Metalen verwarmingselementen hebben het onbetwistbare voordeel dat ze compacter zijn. Kachelovens kosten ook twee tot drie keer zo veel dan andere verwarmingssystemen. Aangezien de stookkosten veel lager liggen, en een goed gebouwde tegelkachel een mensenleven meegaat, wordt die investering na een tijd terugverdiend. Maar je moet je de aankoop natuurlijk wel kunnen permitteren. In Finland, een belangrijke producent van speksteenkachels, wordt de aankoop van een kacheloven gesubsidieerd, met als gevolg dat 90 procent van de nieuwe huizen er mee is uitgerust. Pelletkachels Tegelkachels zijn duur omdat het ambachtelijke producten zijn. Ze lenen zich niet tot massaproductie, en zijn dus evenmin interessant voor de verwarmingsindustrie. Die verkoopt, bijvoorbeeld, liever pelletkachels. De pelletkachel is de enige metalen houtstoof die een even schone verbranding mogelijk maakt als een massieve tegelkachel of speksteenkachel. Om dat te bereiken wordt spitstechnologie ingezet – en dat is meteen ook de zwakte van de pelletkachel. Het toestel heeft namelijk elektriciteit nodig om al die high-tech mechanismen aan te drijven (transportband, ventilatie, temperatuurregeling, enzovoort), wat betekent dat ook de productie van die elektriciteit in rekening moet worden gebracht bij het bepalen van de milieuscore. Bovendien levert een pelletkachel bij een stroomuitval geen warmte meer. Een pelletstoof kan alleen maar gevoed kan worden met pellets, kleine staafjes gemaakt van houtafval, die in een fabriek geperst worden. Aan snoeihout of met de hand gezaagd of gekloofd hout heeft hij niets. Het fabricageproces van pellets kost alweer energie, wat opnieuw in rekening moet worden gebracht bij het bepalen van de milieuscore. Er is 610 kilowattuur energie nodig voor de productie van 1 ton pellets (bron, pagina 78-82). Bovendien ben je afhankelijk van de onvoorspelbare prijszetting van de pelletleverancier. Tot slot warmt een pelletkachel voornamelijk de lucht op, en geeft hij nauwelijks stralingswarmte af. Op het vlak van gezondheid levert een pelletstoof dus geen enkel voordeel ten opzichte van een houtkachel, een gaskachel of centrale verwarming. Door alle spitstechnologie is een pelletkachel wel even duur als een kacheloven. Namaak Nu de kacheloven weer aan populariteit wint, proberen de fabrikanten van kachels daar overigens een graantje van mee te pikken. Er worden nu kachels verkocht die het uiterlijk hebben van een tegelkachel, maar in feite gewoon een metalen gas- of houtkachel zijn, omgeven door een omhulsel van keramiek. Deze toestellen verraden zich door ventilatieroosters om koele lucht aan te zuigen (zie bijvoorbeeld de foto hieronder), iets waar een echte tegelkachel geen nood aan heeft. De tegels worden uiteraard warm als de kachel aan staat, maar ze koelen ook even snel weer af. Deze toestellen worden gepromoot als een ideale combinatie van beide technieken, maar het zijn simpelweg convectiekachels: ze geven nauwelijks stralingswarmte af, ze veroorzaken stofschroei en ze hebben een lager rendement. Stralingswarmte is een verkoopsargument geworden, wat ook duidelijk tot uiting komt bij deze reeks Duitse houtkachels (zie foto hieronder). Ze zien er sexy uit, en ze worden gepromoot als een moderne variant van de kacheloven, omdat ze kunnen worden ingebouwd in metselwerk. Het resultaat lijkt op een kacheloven, maar omdat het metselwerk niet over rookkamers en –kanalen beschikt, en omdat de stookruimte is gemaakt van metaal, zijn dit simpelweg weinig efficiënte en zeer vervuilende houtstoven. Is terugkeren naar hout wel een goed idee? De tegelkachel is de enige technologie die probleemloos een schone verbranding van hout mogelijk maakt, en dus de enige technologie die een milieuvriendelijk alternatief belooft voor de steeds schaarser wordende voorraden gas en olie. De cruciale vraag is natuurlijk of de aarde wel genoeg hout kan voortbrengen om een betekenisvol deel van de wereldbevolking van brandstof te voorzien. De energiecrisis die we nu meemaken, is niet de eerste uit de menselijke geschiedenis. Al vanaf de vijftiende eeuw ontstond er in bepaalde delen van Europa een tekort aan brandhout. Die schaarste werd nijpend in de zeventiende en achttiende eeuw, en ze werd pas ten gronde “opgelost” met de opmars van steenkool, aardgas en olie. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de huidige Europese bevolking zich opnieuw zou kunnen verwarmen met hout, want er zijn vandaag veel meer mensen dan toen. Toch is er enige hoop dat het potentieel groter is dan het aanvankelijk lijkt. De massale ontbossing uit de Middeleeuwen en de Vroegmoderne tijd was het gevolg van het gebruik van de open haard, die zoals vermeld tien keer meer hout nodig heeft dan een moderne tegelkachel (hout was daarnaast ook het belangrijkste constructiemateriaal). Hoewel de tegelkachel bijna 10 eeuwen oud is, brak hij pas in de 19e eeuw op grote schaal door, en dan alleen nog in bepaalde Europese landen. Tegelkachels met de energie-efficiëntie zoals we die vandaag kennen, werden pas aan het eind van de 18e eeuw ontwikkeld. Als we opnieuw teruggrijpen naar de brandstof uit de Middeleeuwen, kunnen we dus maar beter kiezen voor tegelkachels en speksteenkachels. Onderzoek moet uitwijzen wat in dat geval het potentieel is van hout als brandstof, maar zeker is dat het een stuk groter is dan wanneer we teruggrijpen naar houtkachels (die in feite helemaal niet geschikt zijn voor het verbranden van hout) of een open haard. © Kris De Decker

    08-11-2012 om 17:56 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tussen de verfrol en borstel ..
    Even een paar foto's gemaakt van onze laatste aanwinsten, en natuurlijk onze vorderingen....











    08-11-2012 om 16:48 geschreven door myrthe


    >> Reageer (3)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het is hier een dichte mist...
    Een geluk dat we gisteren alles bij mekaar gesprokkeld hebben!
    Het kan zijn dat we de tegeltjeskachel mee naar antwerpen nemen om ze daar veilig te stockeren !
    Tot ze op haar plaats kan van het 1e verdiep ... en dat zal nog wel een paar maanden duren...... 
    straks meschien foto's

    08-11-2012 om 08:46 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    07-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het is een feit!!!
    Wij hebben een rasechte, antieke faience ( tegeltjes)kachel... geen speksteen, maar een juweel van een poele...We hebben ze samen met een ander klein stoofje purper/mauve/bordeaux... kleurig gekocht....
    Ik heb ze natuurlijk niet in werkende staat gezien.... Maar ik moet zeggen, het zijn alle twee prachtige stukken.... het piepkleinte gaan we voorlopig in onze voorlopige badkamer zetten , de andere moeten we heel goed opbergen.... want het is natuurlijk ondanks haar gewicht... fragile... 
    Het is echt weer eens iets waarvan ik weet... dat het echt een uitblinkertje is, net dat tikkeltje meer ... Ik heb natuurlijk de mensen die me deze tip  aan de hand hebben gedaan , van harte bedankt met een etentje.... Wij zijn super-gelukkig en de mensen die we getrakteerd hebben natuurlijk ook, ( Niet iedereen moet driedubbel en dik betaald worden voor een tip )
    Morgen zal ik wel een paar foto's nemen... zodat jullie onze laatste nieuwe aanwinsten kunnen bewonderen..

    07-11-2012 om 20:17 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het is droog en helder... en tot mijn grote verbazing....
    Niet echt koud....
    Het plavond en de muren zijn nog steeds niet naar mijn volle goesting... ze moeten minstens nog een verflaag krijgen + daarna nog een grote controle voor de oneffenheden die ik dan minuscule met plamuursje en een zeer fijne pasta opvul... en bijwerk met een smalle borstel....
    Of dit allemaal vandaag nog kan weet ik niet, want het kan zijn dat we naar een Oostenrijkse tegelkachel gaan kijken voor het eerste verdiep in het vakantiehuis....Via.... via... 
    Zo krijg je nog eens iets waardevols in handen... Een godin kan iedereen aanschaffen en wij hebben graag iets héél origineels.... het moet geen stukken van mensen kosten, maar zoals gezegd, degelijk en origineel daar tekenen wij voor !!!
    stillekes aan, bouwen wij een vriendenkring op, waarvan we zeker zijn dat er wederzijds respect aanwezig is, en niet omdat het goed uitkomt en we wel eens van pas zouden kunnen komen.
    Die manier ... verfoeien we... dan zijn we vele liever met ons tweetjes.... En dus zijn er al veel van die probeer-vriendschappen afgevoerd.... Zonder hartzeer!!! en 1X een besluit genomen kom ik daar niet op terug

    07-11-2012 om 08:18 geschreven door myrthe


    >> Reageer (1)
    06-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijna klaar....
    De lambrizering is bevestigd en  wacht op een schuurbeurt.... en nadien de afwerking uiteraard...
    Het is koud geworden en omdat de primer redelijk hard stinkt als je de verwarming openzet... zijn we iets vroeger gestopt... en zitten we nu gezellig met een glaasje na te genieten.... 

    06-11-2012 om 18:13 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hier hebben ze heel veel groenten, die in vlaanderen
    Veel geld kosten, of gewoon niet meer te vinden zijn... 
    Hun vleeswaren idem-dito..... maar daar ben ikzelf door ondervinding héél voorzichtig mee 
    Ik ga dus ook de mensen die graag koken.... ideetjes geven om iets lekkers en niet duur klaar te maken, al dan niet met een persoonlijke toets...
    In frankrijk zijn er veel recepten per ongeluk ontstaan ( zoals tarte-tatine bv.)of zoals escargots, uit pure armoei.... Niettegenstaande ik het verduvelde lekker eten vind....
    dus wat gaan we vandaag eens gebruiken ik denk 
    KOOLRAAP : en een lekker receptje is volgende ;

    gratin van wintergroenten
    wat heb je nodig,
     een pompoen, of butternot , en anders een stuk van een grote
    2 koolraapjes, en bij gebrek gewone raapkes;
    2prei
    200gram champignons
    200 gram spekblokjes ( gerookt of gezouten)
    een klein potje kookroom
    150 gram gemalen kaas..
    1 ui
    2eitjes
    olijfolie peper en zout
    In frankrijk koken ze de pompoenen ( en ook de courgette's ) op zijn geheel.. ze steken er een paar keer in met een vork en gans de vrucht gaat in een grote kookpot op het vuur voor een uur of zowat...
    daarna wordt dus de pompoen, of de courgetten gehalveerd en leeggelepeld ( het zaad uiteraard voor compost, en het vruchtvlees indien nodig in brokjes voor de bereiding !)
    Dus op de franse of de vlaamse manier maakt niet uit!!
    De gekookte pompoenbrokjes in een kom opzij zetten
    Ondertussen de rest van de groenten in kleine stukjes of schijfjes snijden en met uitzondering van de champignons die je op het laatste bijvoegt ( anders taai) stoven in de olijfolie en de reeds beetje aangekleurde spekblokjes..... 
    Terwijl de eitjes, met de room peper en zout klutsen  
    een gratineerschotel  klaarzetten, de pompoen bij de gestoofde groenten mengen ondertussen heb je wel al de champignons bijgevoegd en in de gratineerschotel schikken.
    Over deze groenten giet je het ei-roommengsel 
    bestrooien met de gemalen kaas en 
    de schotel in een voorverwarmde oven op 210 graden bakken voor ongeveer een half uur, ( tot er een mooie korst is opgekomen 
    smakelijk
    Met dank aan KINOU_H








    06-11-2012 om 07:29 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IK maak me geen illussie's.... het zal vandaag wel weer wreed nat zijn buiten
    Voor ik de verfrol in aanslag ga nemen.... eerst en vooral mijn eitje komen leggen.... 
    Ik zal maar beginnen met het voornaamste, ik heb bericht gekregen van mijn advocaat en de zaak tegen de ex-aannemer.... het is redelijk goed nieuws, maar met een staartje , dat het wel eens van lange adem zou kunnen zijn !!!
    IK moet zelf nog maar eens geld ophoesten om een expert van Belgie te laten komen en het werk dat de aannemer verricht heeft aangaande de electriciteit....te taxeren !!!
    en dan komt de uiteindelijke zaak aan de orde van de diefstal... ( al onze machine's)

    Het feit dat we zachtaardig en goedmoedig zijn, en iedereen een kans geef , zet sommigen aan om te denken dat we een beetje zwakzinnig zijn of zoiets... Wel ik heb dan wel nieuws voor die personen !!
    In de eerste plaats spreek ik voor mezelf !!!: Ik ben "Jakel en Hyde".... Als mijne goeie kant niet gewaardeerd of gerespecteerd wordt , mag je met  mijn ander stuk karakter kennis maken, en wees gerust , je kan beter met mij eten dan ruzie maken.. want ik ga door tot de laatste snik.... en hetgeen me aangedaan is krijg je helemaal terug op je eigen bord..... 

    06-11-2012 om 07:08 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    05-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IK ben nog vergeten vertellen dat ik dus een groente heb gekocht
    waar je in vlaanderen en waarschijnlijk ook in Nederland niet van hoort...Spaghetti végétal
    Een gele courgetten, die als het goed klaargemaakt is er uitziet als spaghetti... zie foto... ik ga dus het zaad bewaren en volgend jaar zelf zetten....





    05-11-2012 om 17:53 geschreven door myrthe


    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het regent hier al een godsgansen dag..
    Eerst en vooral naar Jussey, om broodjes... wij kopen die met een redelijke hoeveelheid en dan steken we ze in de diepvries... ontdooit... zijn ze lekker vers... ze kosten een fractie, van de bakkerij op wielen, dat wisselvallig van kwaliteit en eetbaarheid is, plus dat hij dikwijls veel te laat s'middag's is... je moet eigenlijk een oudbakken brood op tafel zetten van de dag voordien... en uiteraard hij vraagt drie keer zoveel voor brood !!!
    De knolselder stond in promotie, en omdat ik nog een dikke kg stoofprei op voorraad had... die meegenomen en ondertussen is de knolseldersoep al klaar. Het zou super-lekker zijn met wat noordzee-garnaaltjes..... maar Theo lust dat niet dus zal ik ze der maar bij denken
    vanavond Spruitjes, met gekookte aardappels en korteletjes....
    Nu eerst nog de schillen in de compostbak gaan gooien... yep... lekker economisch en biologisch verantwoord...en zorgen dat de pieren op restaurant willen komen in dienen bak.... 

    05-11-2012 om 17:33 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Door al die regen, is het overal een modderboel
    Veel weiden en akkers beginnen toch wel serieuse wateroverlast toestanden te laten zien...
    en overal waar je moet zijn dus loopt..... is je schoeisel direct een klomp modder
    Dus heb ik gisteren bij het thuiskomen,  mijn reebokskes gewassen... ( ik moest toch onze kluskleren  ontslijken!!)
    Ze zien er als nieuw uit!! en nu nog waterdicht maken!!
    Daarna VIVE LA VIE!!!!! we kunnen schilderen , de muren en het plavond zullen daarna staan stralen en fonkelen van nieuwigheid !!!!!
    En omdat we niet meer roken... zal d lang  echt wit blijven uitzien 

    05-11-2012 om 07:17 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !



    Het wel en wee !!!! wordt een droom werkelijkheid, of een nachtmerrie
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    eliano
    blog.seniorennet.be/eliano
    Gastenboek
  • Hallo Myriam
  • We missen jullie op het Tuinadviesforum
  • Een mooi begin voor augustus
  • Hallo
  • Groeten uit Knokke-Heist

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!