Ik bak die dus op de oude manier in ossewit... ik hoor verschillende mensen snuiven !! slecht voor de cholesterol enzo.. ik ga dat niet betwisten !! absoluut niet maar maisolie is vele slechter als het meerdere keren opgewarmd word met dien verstande, voor frieten tussen de 160 en de 180C°... en het smaakt ook zoveel lekkerder en je eet er belange zoveel niet van !!
Maar na een paar keer moet je dus de pot gaan proper maken, want gelijk wat je gebruikt het moet ververst worden, olie of vet hup weg ermee!! naar het containerpark , naar de vaten met afgedraaide olie !! rundsvet is dus een ander paar mouwen, ik gebruik daar de lege kartons van drank voor, melk vruchtensappen , je snijd dat open zodat je een pak hebt van een liter en giet daar je gesmolten vet in en laat het rustig afkoelen naderhand doe je het in de speciale bak voor het containerpark ( dat wil dus zeggen dat wij dat meenemen naar antwerpen, want ik heb het nog niet gezien in bourbonne )
en dan gebruik ik terug een ouderwetse maar zeer efficïente manier om de(buitenste) pot en de binnenste kuip uit te wassen ik doe de bak een kwart vol met water een geut afwasmiddel en een soeplepel of twee soda kristallen, de frietpot die al schoongeveegd is met keukenrol, aanzetten en aan de kook brengen,
het water dat nu erg heet is een beetje aanlengen met koud water en je zou normaal gezien al de aangebakken vetresten... moeten kunnen wegvegen zonder echt te moeten schuren, met een vodje en wat van dat sodawater de buitenkant reinigen, gaat ook vliegensvlug... en daarna de zaak even met schoon water naspoelen en afdrogen, je frietpot/pan is terug fonkelnieuw... en klaar om terug gebruikt te worden !!
28-01-2014 om 13:48
geschreven door myrthe
|