De tijd vliegt... jammer van de druilerige weersomstandigheden !.. maar ja dat brengt natuurlijk de tijd van het jaar mee...alles is kletsnat... op vele plaatsen zijn de landerijen letterlijk verzopen... je zou zeggen dat 80% uiterwaarden zijn... (zelfs als er geen riviertje te bespeuren is...Ik denk niet dat dit echt fantastisch is voor de grond, want grond die zo nat is klinkt dicht..... de grond wordt uiteraard in deze moderne tijden omgeploegd met grote , zware traktoren.... dus die doen dan na verloop van tijd ook nog eens hun duit in het zakje....qua gewicht.... Maar de moderne boerentijd wil dat zo.... om mee te kunnen om een quota te halen die rendabel is....alhoewel er in europa veel te veel geproduceerd wordt en soms voor fortuinen doorgedraait wordt.... en dit gedoe is eigenlijk een vicïeuse cirkel geworden.... de boeren krijgen veel te weinig voor hun goederen, het maakt niet uit wat het is, vlees, graan , groenten .... dus om te overleven moeten ze meer produceren, hebben ze zwaardere machine's of grotere kweekstations nodig ( je kan al lang niet meer spreken over stallen, want ook daar zijn wetten en regeltjes voor gekomen) dus moet er geinvesteerd worden... en geleend.... en dus moet er nog harder gewerkt worden..... En wij, de concument, kijken natuurlijk ook naar onze portemonai.... want wij willen niet graag (te) veel betalen, en halen onze produkten daar waar het in onze ogen betaalbaar is, en natuurlijk het liefst zo groen ( lees bio) mogelijk !....
Mmmm ik ben weer eens goe uitgebreid begonnen..... en dat over klef en nattig weer... SORRY!!..... ik zou zeggen ik zal het nooit meer doen.... maar ik ken mezelf..... ge moet me maar nemen zoals ik ben !!.......
Wat staat er vandaag zoal op het programma.... ik denk van een volle vent.... met een bladerdeegkoekske.....en als er tijd overschiet.... een lekkere marmercake bakken..... d'as ook al een eeuwigheid geleden !!.....
Tegenwoordig heb ik iets met chocolade.... er staat nog 1 schocolatte papke in de ijskast..... en die zal wel soldaat worden gemaakt door een snoeper...
Ik heb weer wreed goesting naar een pot goeie lekkere mosseltjes..... met of zonder frietjes ...
Omdat er in de kookgroep ( Belgie) gewag maakte van verse vis online te bestellen... ben ik zo eens gaan rondneuzen..... ik vind niet dat ge dat voor de goeie koop moet doen.... en sommige vissoorten en mossels amai mijn schoenzolen, dat was vroeger arme luizen kost.... tot 6 euro en meer voor een kilooke mossels !!.... pfff !! maar, door dat snuffelen ( ik doe zo een dingen altijd super grondig en kan me daar echt wel een avondje mee amuzeren) heb ik dus in Sluis ... een viswinkel gevonden ... die heel schappelijk zijn qua prijs....vroeger legde ik mijne pekelharing zelf op.... dan kocht je die bij de visboer ( of op de markt aan het viskraam) zo recht uit het zout.... niet gekuist.... vier vijf naar gelang ge ze nodig had... in den beginne koste dat gene drol... maar de laatste keren op de markt .... was dat eigenlijk al een fikse aderlating.... ( in verhouding van hetgeen je dus kocht , gewone stomme haring en gene kaviaar of kreeft).. die werd dan in een gazettepapier gedraait en hup ( goe naar vis ruikend ) naar huis... de haring kuisen en ontzilten en dan met de nodige ajuin en citroen opleggen met azijn .... 2delen water 1deel azijn..... om dan een week ofzo later... een lekkere goeie vettig opgelegde haring te kunnen smiekelen.... met frietjes ... hemels al zeg ik het zelf ...... ( ik heb het weer gedaan hé, maar nu to the point).. wel in Sluis verkopen ze emmerkes opgelegd in het zout haring voor nog geen 7euro voor 10... dat valt dus goed mee..... ook hunne vis is schappelijk van prijs.... en ze hebben ook nog kramen op de markt...... Als het dan wat beter weer is ... kan je ook naar OOstende of nieuwpoort naar de vismijn, in OOstende heb je dan ook nog de befaamde vistrap... eigenlijk een toeristen gebeuren.... waar je verse garnalen kan kopen aan dikwijls nog geen 10 euro de kilo...verse vis ( de nacht ervoor gevangen)dikwijls twee a drie kilo voor vijf eurootjes.... het is maar dat je het weet... ik vind het zo spijtig dat er eentje is die gene vis lust ( ja kibbelingen, dus gefrituurd )..... alé ik ga verder doen
03-02-2016 om 10:31
geschreven door myrthe
|