Het is een gezegde die men vaak hoort en die een grond van waarheid heeft. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben keer op keer bewezen dat haring eten heel gezond is. Mensen die regelmatig vette vis eten zoals haring en makreel hebben tot 50% minder kans op hart- en vaatziekten.
Haring, en vis in het algemeen, vormen een rijke bron aan voedingsstoffen. Zo zijn ze een bron van eiwit van uitstekende kwaliteit. Het eiwit kan dan gebruikt worden voor de opbouw en herstel van spieren, organen, ons zenuwstelsel en het bloed. Haring is een vette vis, maar dat vet bestaat voor een belangrijk deel uit onverzadigde vetzuren. Die zijn goed om hart- en vaatproblemen te voorkomen.
Voedingswaarden
Per 100 gram bevat hele haring gemiddeld de volgende voedingsstoffen:
- 16 gram vet*
- 18 gram proteïne (eiwitten)
- Een reeks vitaminen: A1, B1, B2, B6, B12, C, D en E.
- Calorische waarde per 100 gram: 222 kcal / 932 kJ
Hoe zelf haring opleggen?
Benodigdheden
– 1 haring per persoon
– fijne schijfjes ui
– schijfjes citroen
– waterazijn (verhouding 2/3 water, 1/3 azijn)
Voorbereiding
Enkele uien schoonmaken en in fijne schijven snijden. De citroen schillen en eveneens in schijfjes snijden.
Bereidingswijze
De verse haring “gutten” (de ingewanden verwijderen en de kop afsnijden), ontvellen en fileren. Gebruik hiervoor een scherp mes (bij voorkeur een fileermes). Trek eventueel huishoudhandschoenen aan want het zout kan het gevoelige handen flink lastig maken! Schuif de punt van uw mes onder de huid en verwijder deze volledig. Verwijder de rugvin, duw uw vinger in de ontstane holte en trek voorzichtig de 2 helften uit elkaar. Verwijder de dikke graat, de kleine graatjes lossen wel op in de azijn! Gedurende een nacht onder zeezout laten verlekken, om het bloed uit de vis te trekken. Daarna spoelen en ten minste vijf dagen in zuiver zout pekelen. Je kunt de haring tot vijf à zes maanden in de pekel houden. Nadien een nacht in water laten ontzouten. Vervolgens de haringen, eventueel in filets of als rolmops, in een mengsel van half water, half azijn inmaken met enkele smaakgevers als uiringen, tijm, laurier en peperbollen of kruidnagel. De haring moet enkele dagen in de azijn ,,rijpen”. Veel succes en … smakelijk!
*Het vetgehalte varieert en hangt mede af van het moment van de vangst.