Vrijdag 14 maart 2008! Een moeilijk moment voor onze dienstdoende centrumleider Arnout. Hij verlaat definitief "De Zonnewijzer" om aan de slag te gaan als een full-time centrumbaas van het OCMW Izegem. Gedurende de tijd dat hij Ann, met bevallinsgverlof, verving, hebben alle bezoekers van ons centrum aan Arnout de beste herinneringen overgehouden. Vriendelijk, voor de dames zelfs charmant, in de omgang met iedereen. Behulpzaam waar het enigszins kon en zelfs glimlachend wanneer het hem ergens niet goed ging. Kortom, een prima kerel waar ze in Izegem veel zullen aan hebben. Tijdens een gemoedelijk en sympathiek onderonsje heeft hij, wel niet met tegenzin, afscheid genomen van het Kortrijks Lokaal Dienstencentrum " De Zonnewijzer". Hierbij een paar foto's met zijn collega's.
Onheilsprofeten voorspellen de ineenstorting van het Internet. Volgens het amerikaans Nemertes-onderzoeksinstituut zou reeds in 2010 de behoefte aan capaciteit de mogelijkheden van het net overschrijden. In het beste geval zouden de gebruikers nog de snelheid van een piepende 56k-modem overhouden ! Volgens de auteurs van die studie zou er de volgende 2 jaar wereldwijd 95 miljard Euro geïnvesteerd moeten worden in het aanpassen van de structuur van het internet.
Men zou de indruk hebben dat dit instituut de waarheid spreekt : er razen altijd maar meer bits en bytes over het net : alleen al het in 2005 opgekomen videoplatform Youtube zou verantwoordelijk zijn voor 10 % van het wereldwijde internetverkeer ! Zo flikkerden in mei 2007 niet minder dan 8,3 miljard minifilmpjes over het net. Maar ook videoconferenties, medische gegevens, bijscholing via internet groeien aan een uiterst snel tempo.
Ook het aantal gebruikers van het internet wordt steeds groter : men schat dat nu op de wereld een 1,23 miljard mensen internet gebruiken !
Maar betekent dit ook dat het net zal ineenstorten ? Het World Wide Web bestaat uit intercontinentale snelwegen van glasvezel, uit comfortabele, klassieke gegevenswegen, maar ook uit trage veldweggetjes. De talloze ondernemingen die de communicatie beheren vertellen liever niets over hun netten en daardoor is het moeilijk tot een juist overzicht te komen. Maar toch investeren deze ondernemingen sinds 2000 ernstig in het net : zo werd in de V.S. rond de 100 miljard dollar uitgegeven aan ultrasnelle glasvezelverbindingen. In Frankfurt am Main bevindt zich het tweede grootste internet-knooppunt van de wereld : de DE-CIX. De capaciteit van dit knooppunt, waarover een 230 providers hun gegevensverkeer afwikkelen, is de laatste 2 jaar verdubbeld en de reservecapaciteit van dit knoopppunt ligt bij een 70 % van de piekbelasting die nu een 300 Gigabit per seconde bedraagt. Zo gaat het ook in het amsterdamse knooppunt AMS-IX waar de piekbelasting 350 Gigabit per seconde bedraagt.
Ondertussen onderzoeken wiskundigen van de Universiteit van Minnesota hoeveel de datastromen op wereldniveau bedragen en men komt voor 2007 op 2 à 3 Exabytes per maand. Om een idee te geven van dit volume : Exa staat voor een 1 met 18 nullen en als vergelijking kunnen we zeggen dat een exabyte goed is voor een reeks videofilms in DVD-kwaliteit die 50.000 jaar zou duren. Alle woorden die alle mensen van het begin der mensheid tot nu toe gesproken hebben zouden rond de 5 Exabytes bedragen.
Per jaar zwelt de data-stroom op internet aan met 50 tot 60 %, maar zonder de videoboom van Youtube zou deze vermeerdering heel wat minder zijn .
Het duitse verbond der internet-industrie ziet in de eerstvolgende 10 jaar ingrijpende veranderingen gebeuren, maar de groei zal ook zorgen voor een technisch stabieler net en hier ligt de toekomst in een All-IP-Net waarbij de scheiding tusen het vaste en het mobiele, het telefoonnet en internet zal wegvallen.
In de V.S. is het Nemertes-instituut voorstander van het afschaffen van de zogenaamde Net-neutraliteit, waarbij zoals nu, alle data gelijk behandeld worden. Men zou de internet-telefonie, de videostreaming en de online-spelen kunnen van de (gratis) basisdienst uitsluiten en mits betaling toegankelijk maken.
We mogen de internet-toekomst dus gerust rooskleurig inzien.