"Laat ons hier een stoeteke bouwen" zei Yvonne Verbeeck-Mertens in 1974. Het was de aangename herinnering aan de fantastische stoet bij de viering van de honderdjarige Moe Trien (1973), die de aanleiding was tot deze uitspraak Deze dame, ook wel de "iron lady" van het Hemelrijk genaamd, zette het wijkbestuur mee aan het werk en de stoet kwam er. Het zou de eerste carnavalstoet in Beerse worden. Wij schrijven voorjaar 1975 toen hij vertrok: de stoet van het Hemelrijk.
Om een vervolg te kunnen breien aan dit feestje moest er wel een prins carnaval worden verkozen om de boel te komen versterken. In november 1975 mocht heel de wijk zijn stem uitbrengen en verkozen Jan Verbeeck als eerste prins van het Hemelrijk.
Een vereniging die zichzelf respecteert moet natuurlijk een naam dragen en na veel denkwerk en gepalaver kwam in 1976 de naam "Hemelsussen" op papier te staan. De naam is een samentrekking van het Hemelrijk en Sus Mertens (de vader van Yvonne). Op 29 februari 1976 reed dan de eerste stoet onder de naam Hemelsussen door het Hemelrijk.
Twee jaren verstreken en het carnaval te Beerse zat in een groei. Velen voelden zich geroepen om ook toe te treden tot deze groep carnavalisten. Onder deze bevond zich ook Stan Wouters en zijn vrouw Emmy Van Breda die in 1978 toetraden tot de Hemelsussen. Na vele jaren van feesten en vieren werd Stan in 1984 als eerste maal verkozen tot prins.
In 1985 ging de vereniging onder het gezag van prins Frans Willemsens haar 1 x 11 jaar in wat in de carnavalwereld een lustrumjaar betekent. Op 22 juni 1985 sloten de Hemelsussen zich aan bij het F.E.N. om zo nog betere contacten met andere carnavalgroepen tot stand te brengen.
1986, het was nog eens tijd voor een vernieuwing binnen de vereniging. Toenmalig Burgemeester Gust Adriaensen zette een steek op en werd hiermede peter van de Hemelsussen.
In 1987 was de spanning te snijden in Beerse. Het hete hangijzer was de kwestie of de carnavalstoet naar Beerse-dorp zou trekken of traditioneel rond het Hemelrijk zou toeren. De knoop werd doorgehakt en de "stoet van het Hemelrijk" werd omgedoopt in de eerste "stoet van Beerse".
Een zware beslissing werd genomen in 1991, de Hemelsussen zouden het lidmaatschap bij F.E.N. opschorten. Reden hiertoe was de lage interesse vanwege laatstvernoemde. Twee jaren verstreken en in 1993 gaf de carnavalgroep hun vertrouwen terug aan het F.E.N.-bestuur en traden wederom toe.
We schrijven 1996, groot feest voor de vereniging, zij vierden namelijk hun tweede lustrumjaar. 22 jaar carnaval te Beerse, het wil toch al iets betekenen.
2003 werd nogmaals een lustrumjaar voor de Hemelsussen. Ditmaal verworven zij het 1 x 11 jaar F.E.N.-lidmaatschap, F.E.N. beloonde hen voor het gegeven vertrouwen en overhandigde hen een goudkleurige pin.
Na vele jaren van deelname aan stoeten buiten de gemeente, werd aanvang carnavalseizoen 2004 onder lichte dwang (slechte staat van de prinsenwagen) beslist om een sabatjaar in te voegen. In de zomer van 2005 werd er naarstig gewerkt aan een nieuwe wagen. De wagen werd volledig afgewerkt, maar toch zag het er even naar uit dat de dingen toch nog fout zouden lopen. Tijdens het oppompen van een band zorgde de verkregen druk ervoor dat de velg het begaf. Na lang en veelvuldig zoekwerk werd er toch nog een nieuwe gevonden. Bij deze zijn de mensen gewaarschuwd: "De Hemelsussen rijden terug uit buitenshuis!"
Er rest me nog slechts een ding te melden, 2006-2007 word het seizoen dat de geschiedenisboeken zal ingaan als het jaar dat de Hemelsussen 33 jaar lang Beerse (on)veilig hebben gemaakt
|