Wie van zijn herinneringen kan
genieten
leeft twee maal.

Rechtstreekse afstamming

Maria Noëz  1896 –1984

 

Victor E. Noëz

1863 - 1896

 

Judocus Josse Noëz

1834 – 1889

 

Joannes Baptista Noëz

1805 – 1849

 

Adrianus Josephus Noëz

1774 –1837

 

Martinus Josephus Noëz

1748 –1815

 

Adrianus Josephus Noëz

?  - 1777

Noëz in het kort

 

Eerste generatie

Adrianus Noëz  kwam via de Oostenrijkse Successieoorlog (1740-1748)

In Mechelen terecht. Hij huwde er Maria la Fors en had 4 kinderen.

Martinus Noëz werd de eerste leidekker van de familie.

Na het overlijden van Maria la Fors huwde hij Maria Barbara Maschalé.

Ze hadden een huis aan de Nekkerspoelpoort, het huis de Poorte, genaamd.

Op 24 juni werd   1777 werd Adrianus op het kerkhof van Sint- Jan begraven

Inhoud blog
  • VOORWOORD
  • OOSTENRIJKSE SUCCESSIEOORLOG
  • De slag te Fontenoy 11 mei 1745
  • Adriaan Noëz, hij kwam met een heel leger naar Mechelen
  • Uit de huwelijksakte van Adrianus Noëz en Maria la Fors
  • Het gezin Noëz - La Fors
  • Het huis de Poorte aan de Keizerstraat
  • Schepengriffie 1777
    Contact

    Schrijf mij als u wat wenst te vragen of inlichtingen wenst.

    De buurt van Adrianus Josephus NOEZ

    Oude kaart rond 1745 met zicht op de Keizerstraat. Let rechts midden, op de sinds 1778 verdwenen  kerk Sint-Pieter en Paulus.

    De verdwenen gotische kerk Sint- Pieter en Paulus aan de Keizerstraat.
    (archief Berlemont SAM ©)

    De nieuwe Sint- Pieter en Paulus zoals Adrianus Noëz ze zou hebben gezien in 1775
    (archief Berlemont © SAM)

    Sint-  Pieters en Paulus

    De beeldkwaliteit van de afgedrukte akten is niet altijd 100 %

    Sint - Janskerk

    Uit de tekst


          "
    After you sir !"

     

    Weetjes

     

    De draagwijdte van

    de geweren en pistolen

    en het indringvermogen

    van de kogels waren zo

    gering, dat het pas  verstandig

     was te vuren wanneer de vijand

    vlakbij was, zogezegd op het lijf

    gedrongen zat.

     

    Situatie 1599 uit Nieuwpoort

    van Verhoef C.

    Blijkbaar al iets beter in 1745

    maar nog ver af van de huidige

     vuurwapens

     

    Zicht op Mechelen rond 1800.
    Kant Zandpoortvest, waar toen een kazerne was gelegen
    (Stedenatlas Mechelen Installé H. SAM)

    Zicht Keizerstraat voor de bouw van het Gasthuis. 
    (Archief Berlemont © SAM)

    Het momentele leegstaande gasthuis dat door de rechtbank zal
    worden ingenomen.

    Uit de tekst

     'Adrianus Noëz, hij kwam met een heel leger naar Mechelen'

     

    Het kostte de Mechelaars  150.000 gulden voor de maand november 1747, 11.000 soldaten te huisvesten. Bovendien hieven de Fransen belastingen op bier, wijn, paarden en karren, bestrating en allerlei handels verrichtingen.  

    Uit de tekst

    'Adrianus Noëz, hij kwammet een heel leger naar Mechelen'


    Mei 1747

    Kardinaal Aartsbisschop Tomas Philippus  d’ Alsace verwelkomde de Franse koning Lodewijck XV hartelijk en sprak in zijn rede de beroemd geworden gedurfde wensen uit.:


    ‘Sire, le Dieu des armées est aussi le Dieu des miséricordes. Pendant votre Majesté lui rend des actions de grâces pour ses victoires, nous lui adressons de voeux pour les faire heureusement cesser par une paix prompte et durable. 

    Het voormailge paleis van Margareta van York, echtgenote Karel de Stoute.
    Thans schouwburg van de stad.

    Keizerstraat met links gewezen paleis Margareta van York vanuit Veemarkt gezien

    Paleis Margareta van Oostenrijk zoals Adrianus Noëz het zou kunnen gezien hebben. 
    (archief Berlemont © SAM)

    Binnenzicht paleis Margareta van Oostenrijk, momenteel gerechtshof.

    Uit de tekst

     "Uit de huwelijksakte van Adrianus Noëz en Maria la Fors"


    De Royal Cravattes

     

    Ze droegen in 1740 een blauwe mantel met een rode voering, een witte gestikte draagriem schuin over de rug. De broek was gemaakt uit dierenvel, de hoed, drie duim breed, afgeboord met een fijne zilverdraad. Hun vaandel was gemaakt uit blauwe zijde afgeboord met goudachtige franjes met in het midden een zon en vier lelies op de hoeken van de vlag

    Nekkerspoelpoort gezien door kunstenaar De Noker © SAM

    Borgbrieven

    Was iemand onbemiddeld dan kon hij steun krijgen van de Armenkamers, laat ons zeggen de vroegere OCMW .Verhuisde zo iemand naar een andere gemeente dan moest de gemeente van vertrek een “borgbrief “meegeven, waarin ze verklaarde dat zij borg stond voor de verhuizer in geval deze hulp zou nodig hebben in zijn nieuwe gemeente. Logisch want hij had daar nog geen frank belasting betaald. Weze opgemerkt dat vele gemeenten geen borgbrief gaven, omdat zij die ook niet vroegen aan een andere gemeente.

    Maria Theresia verplichtte in 1750 de borgbrief. Er werden ook reeds borgbrieven gevonden midden 17e eeuw.

    Op het Rijksarchief liggen borgbrieven van H.Geesttafels op naam van 18 gemeenten uit de provincie Antwerpen*.

    In het stadsarchief van Mechelen zijn ze niet te vinden, mogelijk ergens anders gerangschikt. In de randgemeenten van Mechelen, vond men wel borgbrieven door Mechelen uitgeschreven.

    *Fr.Bellon

  • Een geslacht leidekkers te Mechelen
  • Hoofdpunten blog familiegroep

    Heen en terug leidekkers
     

     
    Noëz I
    Eerste generatie
    05-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Adriaan Noëz, hij kwam met een heel leger naar Mechelen

    Inname van de stad

    I
    k zocht naar iemand die me wat zinnigs kan vertellen  over wat er zoal in die dagen van mei 1747 te Mechelen is gebeurd.  J David lijkt me de geschikte man te zijn. Hij is een historicus uit midden 19e eeuw en heeft heel wat bijeen geschreven over de geschiedenis van de stad Mechelen9            xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

     

    “Mechelen diende tot overgaef gedwongen. Den 12 mei 1747 van op den toren zagen de Mechelaeren het vijandelijke leger naderen.De schrik sloeg hen om het vege lyf. Schrijft David.”

    Beangstigende ogen zagen vanaf de einder rijen soldaten, blokken manschappen en  ruiters naderen. Het gehele landschap was blauw –wit-geel gekleurd. Vlaggen en standaarden kwamen gestaag dichter. De stilte over het landschap verdween langzaam en werd opgevuld met het geroffel van honderden trommels die de kandans voor de marcherende troepen aangaven. Dit was te overweldigend ! Deze stad was te klein om te kunnen weerstaan aan dit naderende leger. Een leger dat Brussel zonder al teveel moeite had ingenomen.

    Een optimistische magistraat, voorwaar jong en gedreven, die zich op de Brusselse vest bevond, sprak en riep over het sluiten van een verdrag.

    ” De Franschman willende dat men zich overgave zonder eenig  gesprek. De Franschen kwamen in menigte binnen langs twee poorten en na volgens de gewone krijgsregels  al de uitgangen bezet te hebben, namen zy feitelyk hunnen intrek by de burgers, by de geestelijken, in de kloosters  en in den Gildenkaemers, maer zonder iemand in’t byzonder kwaed te doen.”

    Er is toch wel over en het ’t weer geschoten en zijn er doden gevallen ook langs Franse kant. Ik las in de geschiedenis over de Brusselpoort dat even buiten deze poort een put werd gemaakt om er de  Franse gesneuvelden in te begraven10 !?

    Rond de stad stonden  verschillende legereenheden opgesteld. Mechelen was omkneld, afgesloten van de buitenwereld. Even mijmer ik weg en zie ik  binnen de stadsmuren  ruiters op en af rijden . Ze namen soldaten en hitsige verweerders gevangen De Grote Markt vulde zich met  één bonte en kleurige menigte van soldaten en ruiters . Trompetgeschal  zorgde voor stilte op de markt. Het werd stil, want de grote baas was op komst. Enkel het briesen van de paarden en het gerinkel van wapentuig waren nog te horen . Vanuit de IJzeren Leen kletterde een escorte ruiters die een koets begeleidde de Grote Markt op. Ze hield halt aan het  stadhuis.  Van Saksen stapte uit. Een zegegeroep van de soldaten galmde doorheen Mechelen. Mechelen was Frans gebied geworden ! De tricolore zou gaan wapperen aan het gemeentehuis en werden er maatregelen getroffen voor  veiligheid en gezorgd voor het onderkomen van Franse soldaten bij burgers. Bovendien moest de stad klaargemaakt worden voor de ontvangst van “sa Majesté Le Roi de France, Louis XV !    

    Inderdaad de kroniekschrijvers meldden dat na drie dagen van schermutselingen  Mechelen in gereedheid werd gebracht om Lodewijck XV te ontvangen.

    “Vanaen de Brusselse poort tot aen de Sinte Rombouts kerk als mede vandaer tot aen Pitzenburg, waren op bevel de stedelijke overheid de huizen versierd, de straeten bestroeid met zavel en afgezet met dubbele ry krijgsvolk.” Lodewijck XV nam bij de intrede de sleutels van de stad in ontvangst en reed naar de kathedraal onder het luiden van alle klokken en het spelen van de beiaard. In de kathedraal zouden meteen  gewaagde woorden  worden gesproken.Kardinaal Aartsbisschop Tomas Philippus  d’ Alsace verwelkomde de Franse koning hartelijk en sprak in zijn rede de beroemd geworden gedurfde wensen uit:

    ‘Sire, le Dieu des armées est aussi le Dieu des miséricordes. Pendant votre Majesté lui rend des actions de grâces pour ses victoires, nous lui adressons de voeux pour les faire heureusement cesser par une paix prompte et durable. ‘

    In zijn tegenrede repliceerde Lodewijck XV op deze woorden:

    “ Monsieur le Cardinal, vos voeux sont conformes à mes désirs que ne tendent qu’a porter mes ennemis à la Paix.”

    De koning, zijn officieren en zijn edellieden kregen luxueus onderdak. Liters wijn vloeiden rijkelijk. In de stadsrekeningen staat te lezen dat  722 potten “bourgogne wyn” werden uitgedeeld !

    “ Op den 18de Mei trok Lodewijck  met zijn leger naar Contich. Einde Juni begon den strijd om Bergen Op Zoom, onneembaar geacht. Maer ook die Hollanders moesten na vyf en sestig daegen de stryd opgeven.“

    Lodewijck XV had zijn doel bereikt. Op 16 september 1747 eindigde het strijdgewoel.”


    De eerste bezettingsdagen
     

    In de bezettingsdagen van 1746 was Mechelen een bonte stad wriemelend van soldaten, jongens, meisjes, vreemdelingen, jongleurs. Een leger sleurde achter zich een massa volk mee.Dat was al zo in de Romeinse tijd. Veel van de meelopers zochten het voordeel  om onderweg hun producten te verkopen aan soldaten en de plaatselijke bevolking. Het lief van een soldaat trok mee op.Andere meiden zorgden voor vertroosting van eenzame krijgers. Gesneuvelden soldaten werden ontdaan van gouden tanden en ringen.  De schare mensen die achter het leger Van Saksen aanholden voelden zich op de koop toe veilig temeer de ene overwinning na de andere werd behaald. In elke overwonnen stad werd er gefeest. Zo ook in Mechelen.  Overal in de stad, op de Grote Markt, voor het stadhuis, bij de kerkhoven, in den Bruul, de Ijzerenleen, waren “kraamkes” en tenten opgesteld. Een reuze braderij, met veel versnapering en drank voor soldaten, voor het bonte levensluchtige volkje van vrouwtjes en avonturiers dat steeds het leger van de wulpse koning volgde11 .Er werd heel wat wijn, bier en sterke drank verkocht. Het kostte de Mechelaars  150.000 gulden voor de maand november 1747, 11.000 man te huisvesten. Bovendien hieven de Fransen belastingen op bier, wijn, paarden en karren, bestrating en allerlei handels verrichtingen12. 

     

    Noëz Adrianus, één van hen, liep tussen die massa. Wat ging er doorheen zijn hoofd ? Wat bezielde deze man ?

    Wat of wie zou hem aan deze stad binden ?  Is hij tijdens de bezettingsdagen van Mechelen tot over zijn oren verliefd  geworden ? Wou hij zijn liefde voor het Mechelse ‘meiske’ definitief bezegelen, nu een vrede nakende was ?

    Volgens de geschriften gaan we voor het eerst officieel kennis met hem maken.De slag om Bergen op Zoom was toen net achter de rug. Naar mijn mening is hij niet mee moeten optrekken naar Holland. Heel wat Franse soldaten moeten zijn hier gebleven. De kronieken laten dat uitschijnen. Allicht heeft Adrianus alzo de tijd gehad om zijn huwelijk voor te bereiden. Inderdaad op  22 september luidden de klokken van de Sint -Janskerk en juichten soldaten Adrianus toe.

    Hij trok de kerk in en nam aan het altaar de handen van Joanna Maria la Fors  vast om samen voor God  eeuwige trouw aan elkaar te beloven.



            9 “Uit geschiedenis van de stad en de Heerlijkheid van Mechelen stadsarchief Mechelen (SAM)”

    10      Archief Berlemont, beschrijving Poorten ,SAM

    11      Uit Mechelen De Heerlijke blz  

                  

    Foto: Aartsbisschop Tomas Philippus d’Alsace, copy right Stadsarchief Mechelen

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!