Frankrijk Normandië: de Mortemer abdij is gelegen te midden van een beukenos in het hart van het bos van Lyons-La-Forets. Te noorden van Lisors.
Tijdlijn:
De abdij van Mortemer is gebouwd in 1134 op verzoek van Henry Beauclerc 1, eerste hertog van Normandië, Koning van Engeland en de vierde zoon van Willem de Veroveraar, de naam van de abdij is ontleend aan het Latijnse "Mortum-mare" wat betekent "Sea-Dead", als gevolg van de enorme moeras dat de regio ooit overspoelde.
Sinds de oprichting in de 12e eeuw, is de Abdij opgedeeld tussen verschillende werelden. De waterloop, het land waaruit zij het voedsel wint, het bos dat zijn pracht omsluit, en ten slotte de lucht, die gewijd is.
De locatie werd gekozen om zijn rust, welke bevorderlijk is voor rust en gebed. Aangesloten bij de cisterciënzer orde (ze was de eerste gebouwd in Normandië), ze was volledig zelfvoorzienend dankzij het duivenhok, lamprei, baars en zeelt uit de visvijvers, wijn en honing werden eveneens geproduceerd door de monniken.
De abdijkerk, nu in puin, was zeer groot (87 x 42 m) en werd gebouwd in verschillende fasen. Het schip bestaat uit een schip en twee zijbeuken van 8 overspanningen, en een deel van het transept werden gebouwd rond 1154-1163 onder abt van Stephen.
Het duivenhok is in kalksteen en werd herbouwd in de zeventiende eeuw, echter het metselwerk van de twaalfde eeuw i sbehouden. Het duivenhok is een getuigenis van het voorrecht van de clerus en de Normandische adel volgens de oude gewoonte van Normandië.
De abdij van Vallombrosa is één van de mooiste abdijen van Toscane. Ze bevindt zich bovendien in het natuurgebied van de Vallombrosa. De abdij bevindt zich op een hoogte van circa 1000m nabij Saltino, ooit een populaire vakantiebestemming voor veel Florentijnen.
Tijdlijn:
De orde der Vallombrosanen werd gesticht door de Florentijnse edelman Giovanni Gualberto. Samen met enkele volgelingen bouwden ze er een kleine houten kerk in het plaatsje Acquabella en omstreeks het jaar 1000 verbouwde ze deze en breidde ze uit tot een stenen kerk.
Verbouwingen en uitbreidingen in de 13de, 15de, 16de en 17de eeuw resulteerden uiteindelijk tot het prachtige klooster met zijn imposante binnenkoer en voorgevel.
De imposante gevel werd gebouwd in 1637 door de architect Gherardo Silvani die eveneens de gevel van de kerk voor zijn rekening nam (1644).
In 1713 kreeg het klooster de erkenning van abdij.
Onder Napoleon werd de abdij opgeheven.
Het was pas in 1949 dat de orde der Vallombrosanen terugkeerde naar de abdij.
De Abdij van Park in Heverlee, één van de best bewaarde abdijcomplexen in Vlaanderen. Deze oase van rust is gelegen aan de rand van Leuven aan de Parkpoort en langs de baan naar Haasrode, de Geldenaaksebaan.
Tijdlijn:
De Abdij van Park in Heverlee werd in 1129 gesticht.
In 1133 stond er reeds een romaanse kapel op de huidige locatie van de abdijkerk St-Jan-Evangelist.
De huidige kerk werd in de loop van de 13de eeuw gebouwd.
Abt Jan Druys verlengde het koor van de kerk in 1628.
Jan de Caumont maakte een cyclus van 41 glasramen voor de pandgang van de abdij in de periode 1635-1644.
In 1666 bezat de abdij twee vijvers, de derde en vierde vijver werden rond 1700 uitgegraven.
In 1729 werd de abdijkerk door abt De Waerseghere aangepast aan de stijl van de tijd.
In 1679 zal Jan Christiaan Hansche de plafondsreliëfs in het plafond in de adbijrefter in kalk uitgesneden voltooien.
In 1729 werd de eerste steen van de huidige kerktoren gelegd. Lekenbroeder Antoon Thijs kreeg de opdracht om hem te bouwen. Zie link voor een foto